14 vragen die je moet stellen voordat je een zakelijke lening afsluit

15 april 2019

Maximale leestijd: 8 minuten

Zakelijk een lening afsluiten? Je hebt meer mogelijkheden dan ooit, maar hoe maak je de beste keuze? Je moet letten op de kosten, het type krediet en bijvoorbeeld het type financier dat je aanspreekt. Wij helpen je de juiste bedrijfslening af te sluiten, bijvoorbeeld om jouw werkkapitaal zo groot mogelijk te maken. Daarmee heb je de vrijheid om te ondernemen en te groeien, zodat het zakelijke krediet optimaal rendeert.

Om de juiste zakelijke lening af te sluiten dien je 14 vragen te stellen. Vier van die vragen stel je aan jezelf, de andere tien bewaar je voor jouw financier. En wil je verschillende leningen vergelijken? Stel de financiers allemaal die tien vragen, zodat je op basis van hun antwoorden het ideale krediet kiest.

Vragen aan jezelf

Voordat je contact opneemt met de financier is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen:
 1. Waar heb ik de zakelijke lening voor nodig?
 2. Hoeveel financiering heb ik nodig?
 3. Hoe snel wil ik over de lening kunnen beschikken?
 4. Hoe snel kan ik de lening terug betalen?

1. Waar heb ik de zakelijke lening voor nodig?

Waar heb je het krediet voor nodig? Het lijkt een eenvoudige vraag, maar heb je al gekeken naar alternatieven om extra kapitaal op te halen? Soms is een lening niet de beste optie. Stel dat je geld nodig hebt om voorraad in te kopen die je daarna weer snel verkoopt, dan ziet de behoefte er heel anders uit dan wanneer je middelen nodig hebt om een machine aan te schaffen waarop je jarenlang afschrijft.

2. Hoeveel financiering heb ik nodig?

Deze tweede vraag over jouw lening lijkt net zo eenvoudig als de eerste, maar kan opnieuw heel interessante inzichten opleveren. Veel ondernemers proberen zoveel mogelijk te lenen, ook al blijkt dat soms niet nodig.

Een krediet kan een uitstekende keuze zijn, mits het een interessant rendement oplevert. Welk doel heb je met het geld, en wat levert het je op als je gebruik kunt maken van de zakelijke lening? Bereken de Return on Investment (ROI) voor verschillende kredietbedragen. Loopt de ROI niet verder op naarmate je meer leent? Dan moet je je afvragen of je wel zo’n groot bedrag nodig hebt.

3. Hoe snel wil ik over de lening kunnen beschikken?

Een belangrijke vraag om jezelf te stellen, voordat je een krediet afsluit. Heb je het geld binnen een paar dagen nodig om in te kopen voor een nieuwe klant? De financieringsbehoefte ziet er dan heel anders uit dan wanneer je na veel wikken en wegen uiteindelijk een grote investering wilt doen in een nieuwe machine of een vervoersmiddel.

4. Hoe snel kan ik de lening terug betalen?

Vraag jezelf tenslotte af hoe snel je de lening kunt terugbetalen. Een kortere looptijd voor een krediet pakt onder de streep altijd voordeliger uit. Hier staat tegenover dat de druk op jouw werkkapitaal toeneemt, als je de lening sneller wilt aflossen. Denk vooraf na over de juiste balans, zodat je een financier kunt aangeven hoe je dit voor je ziet en wat de mogelijkheden binnen jouw bedrijf zijn.

Beantwoord deze vier vragen die je stelt aan jezelf, voordat je een kredietaanvraag doet bij een financier. Je voorkomt daarmee veelgemaakte fouten, waardoor de zakelijke lening uiteindelijk niet zo goed bij jouw bedrijf past als dat je verwacht had.

Aanvragen is simpel, snel en met service van wereldklasse.

Vragen aan je financier

Zodra je jezelf de juiste vragen hebt gesteld om als ondernemer geld te lenen wordt het tijd om contact op te nemen met de financier(s). Stel hen de volgende tien vragen:

 1. Verstrekken jullie leningen aan mijn branche?
 2. Bieden jullie een aflostermijn die past bij mijn financieringsbehoefte?
 3. Wat zijn de rente tarieven en bijkomende kosten?
 4. Hoe ziet het aflosschema eruit?
 5. Wanneer begin ik met aflossen?
 6. Op welke manier betaal ik de periodieke aflossing?
 7. Hoe lang duurt het aanvraagproces?
 8. Welke gegevens moet ik aanleveren?
 9. Hoe beoordelen klanten jullie dienstverlening?
 10. Wordt mijn lening geregistreerd bij het BKR?

1. Verstrekken jullie leningen aan mijn branche?

Essentieel, omdat veel financiers alleen geld verstrekken aan specifieke branches. Je voorkomt vervelende wachttijden, waarna blijkt dat het niet mogelijk is om voor jouw bedrijf een zakelijke lening af te sluiten. Check vooraf met welke branches een financier werkt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

2. Bieden jullie een aflostermijn die past bij mijn financieringsbehoefte?

Als het goed is heb je dankzij de eerste vier vragen aan jezelf een goed beeld van de termijn waarin je het zakelijk krediet weer wilt aflossen. Vraag de financier naar de aangeboden aflostermijnen, en vergelijk dat met jouw eerdere antwoord.

Het is niet verstandig om te veel af te wijken van de voor jou ideale aflostermijn. Met een kortere termijn zou de druk op jouw werkkapitaal te hoog oplopen, terwijl een (veel) langere termijn de zakelijke lening onder de streep onnodig duur maakt.

3. Wat zijn de rentetarieven en bijkomende kosten?

Financiers hanteren verschillende rentetarieven en bijkomende kosten. Vraag vooraf heel specifiek naar het JKP, het Jaarlijks Kosten Percentage. Het is de beste manier om verschillende leningen met elkaar te vergelijken, zonder dat er sprake is van bijkomende kosten die je niet had zien aankomen. Let op: een lening met een korte looptijd en hoog JKP kan uiteindelijk goedkoper zijn dan een lening met een langere looptijd met een laag JKP. Kijk naast het JKP dus ook goed naar de totale kosten over de hele looptijd. Tip: let goed op het rentetarief, de bijkomende kosten en de totale kosten over de gehele looptijd van het krediet. Je kunt de ROI van een krediet berekenen door de totale kosten over de gehele looptijd af te zetten tegen de extra opbrengsten die je verwacht te genereren of maak gebruik van onze ROI-calculator.

4. Hoe ziet het aflosschema eruit?

Los van de looptijd is het belangrijk om te vragen naar het aflosschema en hoe dit eruit ziet. Sommige kredieten betaal je dagelijks, anderen wekelijks en weer anderen maandelijks. Financiers proberen zich flexibeler op te stellen, maar dat betekent ook dat er meer variatie ontstaat in de schema’s om af te lossen.

Stem het aflosschema af op jouw bedrijfsvoering en de cash flow binnen jouw organisatie. Komt er dagelijks geld binnen waarmee je aflossingen kunt doen? Dat vraagt om een ander schema dan wanneer je maandelijks betalingen ontvangt waar je vervolgens de lopende kosten van moet betalen.

5. Wanneer begin ik met aflossen?

Een heel belangrijke vraag over jouw bedrijfslening is wanneer je begint met aflossen. Laat je niet verrassen door de eerste betaling, vooral wanneer je afwijkt van de typische maandelijkse betalingen voor een krediet.

Tip: vraag na of je de rente en aflossingen vooraf of achteraf betaalt. Dat maakt gaandeweg weinig verschil, maar is wel belangrijk voor de eerste betaling die je zal doen.

Probeer het krediet af te stemmen op de cash flow die je verwacht. Voorkom daarmee dat je de eerste betaling moet doen, voordat er genoeg geld binnen is gekomen om het bedrag aan de financier over te kunnen maken.

6. Op welke manier betaal ik de periodieke aflossing?

Traditioneel stuurt een financier je een overzicht van het te betalen bedrag voor het krediet, waarna je dat netjes overmaakt. Uiteraard kun je dat automatiseren om er minder werk aan te hebben, al bestaat er ook een interessant alternatief. Daardoor heb je voor de betaling van de periodieke aflossing in principe twee mogelijkheden:

 • Betaling via incasso
 • De meest traditionele manier om te betalen. De financier stuurt je een overzicht, waarna je het bedrag overmaakt. Je kunt de betalingen laten plaatsvinden door middel van een automatische incasso, zodat je daar minder omkijken naar hebt.
 • Betaling door afroming van de pinomzet
 • Wil je jouw (pin)omzet gebruiken om de rente en kosten voor het krediet te voldoen? Sommige financiers bieden je de mogelijkheid tot afromen van de pinomzet. Je betaalt de rente en kosten vanuit de omzet, zodat je er altijd vanuit kunt gaan dat jouw werkkapitaal op orde blijft. Het nadeel van deze aflossingsmethode is dat je vaak te veel rente betaald.

7. Hoe lang duurt het aanvraagproces?

Je wilt waarschijnlijk snel weten waar je aan toe bent als je zakelijk een lening afsluit. Vraag specifiek naar hoe lang het aanvraagproces zal duren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Sommige financiers kunnen het geld binnen een dag aan je overmaken, terwijl het bij anderen enkele weken of zelfs maanden kan duren voordat alles rond is.

Tip: houd rekening met het kredietdoel dat je voor ogen hebt. Heb jij het geld zo snel mogelijk nodig? Kies een financier die het geld snel kan overmaken. Houd er wel rekening mee dat dit soms leidt tot een hogere rente of extra bijkomende kosten.

8. Welke gegevens moet ik aanleveren?

Voordat je een zakelijke lening kunt aanvragen bij een financier dien je te vragen welke gegevens er benodigd zijn. Gaat het om jaarverslagen en andere financiële gegevens of is het voldoende om een aantal bedrijfsgegevens te delen? Dit hangt vaak samen met het type krediet dat je aanvraagt en het bedrag waar het om gaat.

Vraag vooraf na welke gegevens er nodig zijn, zodat je die alvast kunt verzamelen. Over het algemeen zullen verschillende financiers min of meer dezelfde gegevens vragen. Door die alvast te verzamelen bespaar je kostbare tijd op het moment dat je daadwerkelijk een aanvraag wilt doen. Vooral als je het geld het liefst zo snel mogelijk nodig hebt kan dit je helpen om het vlotter rond te krijgen. Er zitten in sommige gevallen ook verschillen tussen de gegevens die geldverstrekkers nodig hebben. Zo is het bij BridgeFund mogelijk om ook geld te lenen zonder jaarcijfers.

9. Hoe beoordelen klanten jullie dienstverlening?

Een slimme vraag aan de financier is die naar de beoordeling door andere klanten. Zijn er reviews beschikbaar? Dan kun je die zelf alvast controleren. Zoek vooral naar ervaringen rondom de betalingen, bij eventuele vragen aan de klantenservice en die over andere langlopende contracten.

Het is met name bij grotere zakelijke leningen niet ongebruikelijk om als ondernemer te vragen of je andere klanten mag spreken. Soms bieden financiers die mogelijkheid, zodat je één-op-één naar ervaringen kunt vragen. Dat kan bij huidige en bij oude klanten, om een goed beeld te krijgen van de service en dienstverlening die je er kunt verwachten.

Tip: zelf ervaren hoe de klantenservice werkt als er een keer wat aan de hand is? Je kunt buiten het contact met de accountmanager om eens contact opnemen met een paar vragen. Doe dat bij voorkeur telefonisch, per e-mail en een keer via de livechat als die beschikbaar is. Ervaar op die manier zelf of je vlot en duidelijk antwoord krijgt op de belangrijke vragen die je hebt.

10. Wordt mijn lening geregistreerd bij het BKR?

Vraag tenslotte na of de lening geregistreerd zal worden bij het BKR. Het BKR is het Bureau Krediet Registratie. De autoriteit houdt van consumenten bij welke kredieten ze aangaan, om ze te beschermen tegen te hoge leningen. Het betekent in de praktijk dat een geregistreerde lening invloed heeft op andere mogelijkheden om geld te lenen.

Stel dat je een zakelijke lening afsluit met een registratie bij het BKR, dan kan dat invloed hebben op de hypotheek of een consumptief krediet dat je kunt aanvragen. Sommige leningen worden bij het BKR geregistreerd, terwijl dat bij andere zakelijke kredieten niet het geval is. Ben je van plan ook privé een lening aan te vragen? Dan is het verstandig om hiermee op te passen.

Met de vier vragen aan jezelf en de tien vragen aan financiers helpen we je graag meer duidelijkheid te krijgen over de zakelijke lening die je wilt afsluiten. Zorg er als ondernemer voor dat je goed op de hoogte bent van de rente en de kosten, net als andere belangrijke voorwaarden die er gelden. Met behulp van de vragen krijg je een beter beeld van de bedrijfslening, zodat je bijvoorbeeld jouw werkkapitaal zo groot mogelijk kunt houden.

Ben je als ZZP-er of MKB-organisatie op zoek naar een zakelijke lening en wil je de belangrijke vragen in de praktijk stellen? We horen graag van je!

Wij verstrekken leningen aan bedrijven met minimaal €75.000 omzet per jaar die minimaal 12 maanden staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vraag online jouw lening aan, dan gaan wij er voor je mee aan de slag.

Geld lenen voor je bedrijf?

 

Een lening aanvragen voor je bedrijf hoeft niet ingewikkeld en tijdrovend te zijn. Ben je ondernemer en heb je behoefte aan extra werkkapitaal? Bij BridgeFund regel je een zakelijke lening binnen 24 uur.

Offerte aanvragen

Mis niks!

Gratis tips over geld en ondernemen. Daar word je financieel beter van. Ontvang 1 x per maand de beste tips in je inbox.

Je bent er bijna. We hebben je een e-mail gestuurd ter verificatie van je e-mailadres.