Home > Blog > Managen > Belastinguitstel tijdens d…

Belastinguitstel tijdens de coronacrisis: wat betekent dit voor 2021?

Het was voor veel ondernemers onzekerheid troef, vlak na het uitbreken van de coronacrisis. Velen vroegen uitstel van betaling aan bij de Belastingdienst. Wat dit alles betekent richting 2021? Dat beeld schetsen we hier voor je.

In dit artikel lees je:

  • Je kunt nog tot 31 december 2020 een verzoek voor langer belastinguitstel indienen
  • De invorderingsrente is tot 31 december 2021 vrijwel 0%!
  • Je krijgt 3 jaar de tijd om je belastingschuld weer terug te betalen
  • Blijf je loonheffingen ‘gewoon’ aangeven!

Financiering zonder gedoe

  • Geen businessplannen of jaarcijfers
  • Aangevraagd in 5 min.
  • Binnen 1 dag op je rekening

Het was voor veel ondernemers onzekerheid troef, vlak na het uitbreken van de coronacrisis. Velen vroegen daarom – geheel begrijpelijk – uitstel van betaling aan bij de Belastingdienst. Sommige ondernemingen beginnen nu weer met belasting afdragen, terwijl andere organisaties, voor wie de toekomst nog steeds koffiedik kijken is, juist weer verlenging aanvragen. Wat dit alles betekent richting 2021? Dat beeld schetsen we hier voor je.

Op 8 juni berichtten we al over de impact van de coronacrisis op het Nederlandse kleinbedrijf. Spoiler alert: die is gigantisch. De Belastingdienst besloot gelukkig al vrij snel na de uitbraak van de coronacrisis en het afkondigen van de intelligente lockdown om ondernemers de kans te geven om uitstel van betaling aan te vragen. De eerste 3 maanden was dat zelfs mogelijk zonder dat je hier bewijs voor aan hoefde te leveren. 

Inmiddels ligt de intelligente lockdown alweer een tijdje achter ons en komen ook de eerste uitstellen van betaling die de Belastingdienst verstrekte ten einde. Niet voor iedereen hoor: ondernemers die verwachten dat ze nog steeds niet aan hun belastingverplichtingen kunnen voldoen, kunnen tot 31 december 2020 het verzoek indienen om dit bijzondere uitstel opnieuw te verlengen. Fijn voor bijvoorbeeld organisaties in de culturele sector en de horeca, die de gevolgen van de coronacrisis nog steeds ontzettend hard voelen.  

Lagere invorderingsrente

De Belastingdienst laat zich momenteel van zijn meest coulante kant zien. Ze begrijpen dat het voor veel organisaties nog steeds onzekere tijden zijn en dat het dus niet vanzelfsprekend is dat je als ondernemer altijd op tijd je belastingaanslag kunt betalen. De invorderingsrente is daarom tot 31 december 2021 verlaagd: van 4% over de belastingaanslag naar 0,01%. Praktisch nul procent rente dus! En dit geldt over álle belastingschulden, dus niet alleen over schulden die vanuit het betalingsuitstel zijn ontstaan.

Uitstellen is niet afstellen

Maar goed, vroeg of laat moet je de belastingschuld wel weer gaan terugbetalen. We hebben het immers over uitstel, niet over afstel. De Belastingdienst neemt daarvoor contact op met alle ondernemers die inmiddels een belastingschuld hebben opgebouwd. In een termijn van 3 jaar kun je dit bedrag terugbetalen. In principe gebeurt dit via vaste maandelijkse betalingen, maar versneld aflossen is ook mogelijk.

De vastgestelde terugbetalingsperiode loopt van 1 juli 2021 tot 1 juli 2024. Ondernemers krijgen daarmee langer de tijd om de Belastingdienst terug te betalen. Eerst stonden hier nog 24 maanden voor gereserveerd, met ingang van 1 januari 2021.

Opletten: opnieuw aflossen!

Ga je weer belasting afdragen? Dan doe je dit over de periode die daaraan voorafging, niet over de periode die daarop volgt.

Bijvoorbeeld: je hebt belastinguitstel gekregen tot 1 januari 2021. Dan doe je in januari 2021 weer belastingaangifte, bijvoorbeeld over het laatste kwartaal van 2020. Veel ondernemers denken dat uitstel tot 1 januari 2021 betekent dat ze dan bijvoorbeeld pas in april 2021 weer aangifte hoeven te doen. Maar dat is dus niet zo!

Blijf loonheffing op tijd aangeven

Daarnaast verzoekt de Belastingdienst alle ondernemers dringend om de loonheffing op tijd aan te blijven geven. Oók wanneer je nog niet in staat bent om die te betalen. Dat bijzonder betalingsuitstel kun je dus verlengen. Het UWV heeft deze gegevens namelijk wel nodig, om passende tegemoetkomingen vanuit het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (de NOW-regeling) te kunnen berekenen. Blijf dit dus ‘gewoon’ aangeven, mocht je daarover twijfelen.

BridgeFund is er om financiering voor ondernemers toegankelijker te maken. Niet alleen door het verstekken van bedrijfsfinanciering te versimpelen, maar ook door zoveel mogelijk praktische kennis wat betreft ondernemerschap met je te delen. Zodat jij weet welke grotere en kleinere problemen er zich (kunnen) voordoen, maar vooral ook om je bewust te maken van de kansen die er voor het grijpen liggen! Vond je dit interessant? Blijf vooral onze blog in de gaten houden. Of ben je benieuwd of een zakelijke lening van BridgeFund iets voor jou is? Dan kun je die vrijblijvend aanvragen.

Financiering, maar dan simpel

Doe vrijblijvend een aanvraag en ervaar het zelf.