Home > Blog > Managen > Exploitatiebegroting: wat …

Exploitatiebegroting: wat is het en waar moet je op letten?

Wat is een exploitatiebegroting, waarom moet je het maken en waar vind je een voorbeeld om gebruik van te maken?

In dit artikel:

  • Waarom een exploitatiebegroting?
  • Exploitatiebegroting voorbeeld
  • Verschil tussen exploitatiebegroting en resultatenrekening
  • Tips voor een exploitatiebegroting

Financiering zonder gedoe

  • Geen businessplannen of jaarcijfers
  • Aangevraagd in 5 min.
  • Binnen 1 dag op je rekening

Belangrijke vragen van veel zzp’ers en mkb-ondernemers. Bovendien zijn ze benieuwd waarom dit belangrijk is, iets dat we je graag uitleggen.

Gebruik een voorbeeld om de juiste gegevens te verzamelen, waarmee je zorgt voor inzicht en de mogelijkheid om vooruit te komen. De exploitatiebegroting is onderdeel van het financieel plan, dat weer deel uitmaakt van het ondernemingsplan. Het is een goed idee om dit op te stellen voordat je het bedrijf start, maar ook wanneer je denkt aan een grote uitbreiding of investering.

Houd rekening met het verschil tussen de exploitatiebegroting en de resultatenrekening, om er op de juiste manier gebruik van te maken. Ideaal voor zzp’ers en mkb-ondernemers, net als de belangrijke liquiditeitsbegroting die je kunt opstellen.

Waarom een exploitatiebegroting?

Benieuwd waarom een exploitatiebegroting een goed idee is? Het levert 3 belangrijke voordelen op:

  1. Inzicht en vooruitkijken

Dankzij de exploitatiebegroting heb je de mogelijkheid om vooruit te kijken. Je creëert inzicht, bijvoorbeeld in de omzet die je nodig hebt om de kosten te dekken.

  1. Op tijd bijsturen als dat nodig is

Benieuwd wanneer het tijd is om bij te sturen, als de omzet niet aansluit bij de begroting? Dankzij de exploitatiebegroting kun je tijdig de omzet verhogen of kosten verlagen.

  1. Voorwaarde voor financiering

Veel financierders vragen om uitgebreide documentatie, voordat je een lening kunt afsluiten. Een exploitatiebegroting is daar een belangrijk onderdeel van.

Exploitatiebegroting voorbeeld

Benieuwd naar een exploitatiebegroting voorbeeld? Financieel adviseurs en brancheorganisaties hebben daar voorbeelden van, net als de Kamer van Koophandel. Vind een voorbeeld van een exploitatiebegroting in het Geldboek voor Ondernemers en kijk goed naar de belangrijke onderdelen die daarin zijn opgenomen. Op die manier kom je er eenvoudig achter waar je aan dient te denken, om niets over het hoofd te zien. Aan de hand van het voorbeeld kun je jouw eigen begroting uitwerken, waarmee je zorgt voor inzicht om van start te gaan en tijdig bij te sturen.

Verschil tussen exploitatiebegroting en resultatenrekening

Houd er rekening mee dat een exploitatiebegroting niet hetzelfde is als een resultatenrekening. De resultaten bereken je achteraf, nadat je de omzet en kosten hebt gemaakt. De begroting maak je vooraf, om in te schatten hoe de situatie zal zijn. Op die manier krijg je een beter beeld van de omzet die je nodig hebt of hoe hoog de kosten maximaal mogen oplopen. Met de beide documenten zorg je er vooraf voor dat je een goede planning hebt, terwijl je achteraf na kunt kijken wat de resultaten zijn geweest.

Tips voor een exploitatiebegroting

  • Exclusief btw

Op de exploitatiebegroting gebruik je bedragen exclusief btw, dus kijk goed of er geen btw in verwerkt zit. Let op: de liquiditeitsbegroting maak je met bedragen inclusief btw.

  • Afschrijvingen

Verwacht je afschrijvingen te doen op materialen, machines of andere onderdelen op de balans? Houd daar rekening mee in de exploitatiebegroting, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

  • Personeelskosten

Houd rekening met de personeelskosten en vergeet bovendien niet dat de werkelijke kosten zo’n 30% hoger liggen dan het brutoloon. Je betaalt ook pensioen- en verzekeringskosten, waardoor het totaalbedrag hoger uitvalt dan je zou denken.

Maken dus die exploitatiebegroting!

Met een goede exploitatiebegroting zorg je ervoor dat je goed bent voorbereid op wat er gaat komen. Het is een voorwaarde bij sommige financierders en geeft je vooral zelf inzicht in hoe de komende tijd eruit gaat zien. Bovendien heb je er een handvat aan om op tijd bij te sturen als dat nodig is. De exploitatiebegroting komt op meerdere manieren goed van pas, dus het is een uitstekend idee om die aan de hand van een voorbeeld te maken.

Op zoek naar financiering? Bridgefund helpt ondernemers door het verstrekken van zakelijk krediet tegen aantrekkelijke voorwaarden. Vraag nu je zakelijk krediet aan en wij beoordelen je aanvraag nog dezelfde dag!

Financiering, maar dan simpel

Doe vrijblijvend een aanvraag en ervaar het zelf.