Hoeveel kan ik lenen als startende ondernemer?

28 juli 2020

Maximale leestijd: 3-4 minuten

‘Hoeveel kan ik lenen als startende ondernemer?’

Het is een belangrijke vraag van veel ZZP-er en MKB-ondernemers. Ze zoeken naar mogelijkheden om geld te lenen, waarmee ze kunnen investeren in hun nieuw op te starten bedrijf. Hoeveel je kunt lenen voor jouw eigen zaak hangt af van een paar belangrijke factoren, aan de hand van de criteria waar geldverstrekkers naar kijken.

In letterlijke zin is de zakelijke lening niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting die je als ZZP-er betaalt. Dat ligt anders op het moment dat je MKB-ondernemer bent en winstbelasting betaalt in de BV. In de beide gevallen mag je de kosten zakelijk aftrekken van de winst, waardoor je wel degelijk fiscaal voordeel hebt.

Traditioneel lenen (startende) ondernemers geld bij de bank. Ze doen een aanvraag voor een lening, waarna de bank beoordeelt hoeveel geld er maximaal mag worden geleend. Tegenwoordig bestaan er veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld dankzij direct lending buiten de bank om, crowdfunding en andere initiatieven. Er is op die manier meer geld beschikbaar voor jou als startende ondernemer, al zijn de criteria waar geldverstrekkers op letten natuurlijk nog steeds belangrijk.

 

Belangrijke criteria: hier letten geldverstrekkers op

Benieuwd naar de criteria waar geldverstrekkers op letten ls ze bepalen hoeveel je kunt lenen voor jouw eigen zaak? Het is allereerst belangrijk om goed te kijken naar het type krediet dat je nodig hebt. Gaat het om een kort krediet, een middellang krediet of een lang krediet? Een kort krediet is bijvoorbeeld beschikbaar als de mogelijkheid om rood te staan op de zakelijke betaalrekening. Hiervoor kijkt de geldverstrekker vooral naar de bedragen die er binnenkomen op deze rekening, om de roodstand binnen korte tijd weer op te kunnen lossen.

Een lang krediet vraagt aan de andere kant om een goede inschatting van de te verwachten omzet voor de toekomst, net als de kosten die daarbij horen. Door een goede financiële prognose te maken is het ook zonder huidige omzetcijfers mogelijk om een krediet af te sluiten. Er moet een goed (financieel) plan liggen, dat het risico voor de geldverstrekker verkleint. Een goed businessplan is een belangrijk criterium, vooral als er op dat moment nog geen omzet (laat staan winst) beschikbaar is.

Het is in het plan belangrijk om aan te geven wat je met het geld wilt doen, hoeveel je precies nodig hebt en waarom je verwacht dat deze investering uiteindelijk geld zal opleveren. Door daar goed over na te denken en dat helder op te schrijven kun je zowel bij de bank als andere geldverstrekkers geld lenen als startende ondernemer.

Mogelijkheden voor startende ondernemers

Zoals gezegd heb je verschillende mogelijkheden om geld te lenen voor de zaak. Dat kan traditioneel bij de bank, net als met de volgende mogelijkheden:

 • Starterslening bij het UWV
 • Geld lenen via crowdfunding
 • Direct lending zonder tussenkomst van de bank

De starterslening bij het UWV vraagt om specifieke voorwaarden. Er zijn twee kredieten beschikbaar, te weten het starterskrediet en voorbereidingskrediet. Het UWV kan direct geld uitlenen of borg staan voor een banklening, waardoor je twee mogelijkheden hebt om zakelijk geld te lenen. Houd er rekening mee dat het voorbereidingskrediet de mogelijkheid biedt om gemaakte kosten te declareren, in de vorm van een lening.

Crowdfunding en direct lending bieden de mogelijkheid om geld op te halen buiten de bank om. Het is als ondernemer niet nodig om een aanvraag bij de bank te doen. In plaats daarvan zal je het publiek (de crowd) of de direct lender moeten overtuigen van je plannen en de mate waarin de investering interessant is en geld zal opleveren. Hoeveel geld je kunt lenen voor jouw eigen zaak hangt vooral af van de plannen die je hebt, de omzet die je daarmee verwacht te gaan maken en de mate waarin je voldoet aan de andere voorwaarden die er gelden.

  Hoeveel kan ik lenen voor een eigen zaak? Online aanvraag

  Benieuwd hoeveel je kunt lenen als startende ondernemer? Je kunt bedragen lenen tot enkele tienduizenden euro’s of zelfs meer, afhankelijk van de investering die je wilt doen. Gaat het om een dure machine die je nodig hebt of om de inrichting van een nieuw restaurant of kantoor? Door duidelijk aan te geven waar het om gaat kun je geld lenen voor de zaak, ook als je startende ondernemer bent zonder omzet. Zodra je winst gaat maken kun je de lening terugbetalen, waarmee je de investeerders het rendement biedt waar ze naar zoeken.

  Ben je als ZZP-er of MKB-organisatie op zoek naar een zakelijke lening? Wij verstrekken leningen aan bedrijven met minimaal €50.000 omzet per jaar die minimaal 12 maanden staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vraag online jouw zakelijke lening aan, dan gaan wij er voor je mee aan de slag. 

   Geld lenen voor je bedrijf?

    

   Een lening aanvragen voor je bedrijf hoeft niet ingewikkeld en tijdrovend te zijn. Ben je ondernemer en heb je behoefte aan extra werkkapitaal? Bij BridgeFund regel je een zakelijke lening binnen 24 uur.

   Vraag vrijblijvend aan