Liquiditeitsbegroting opstellen: hoe en waarom?

28 juli 2020

Maximale leestijd: 5 minuten

De liquiditeitsbegroting opstellen en benieuwd waarom andere ondernemers die zo belangrijk vinden? Het is een controlemiddel voor jouw bedrijf, waarmee je een schatting maakt van de cashflow.

Ging dat allemaal iets te snel? Je brengt met een liquiditeitsbegroting de inkomende en uitgaande geldstromen van jouw bedrijf in kaart. De planning kun je vervolgens naast de realiteit leggen, waardoor je gaandeweg bij kunt houden hoe het met jouw onderneming gaat.

Niemand kan de toekomst voorspellen, maar een liquiditeitsbegroting biedt wel houvast als je bijvoorbeeld financiering zoekt. Je krijgt een beter beeld van de behoefte aan financiering en de beschikbare liquide middelen, zoals de bankrekening, contanten en andere bezittingen die je makkelijk kunt omzetten in geld. Bovendien biedt het de basis om activiteiten te vertalen naar inkomen en uitgaande geldstromen. Je werpt een blik op de financiële toekomst van je bedrijf, zodat je voor de komende periode weet wat eraan zit te komen.

Hoe moet je een liquiditeitsbegroting opstellen?

Hoe stel je een liquiditeitsbegroting op? Een belangrijke vraag van veel ondernemers. Het is belangrijk om alle (te verwachten) inkomsten en uitgaven voor jouw bedrijf op een rij te zetten. Ga daarbij uit van een specifieke periode, zodat je een duidelijk begin en einde kunt kiezen.

Gebruikelijk is het om inkomsten en uitgaven te verdelen in drie onderdelen. Het gaat om geld uit normale bedrijfsactiviteiten, geld uit investeringen en geld uit financiering. Door de verschillende inkomende en uitgaande stromen bij elkaar op te tellen kom je tot de totale cashpositie en flow die je de komende tijd kunt verwachten.

Voordat je begint is het belangrijk om goed te weten wat je kunt aanmerken als kosten en wanneer het gaat om uitgaven. En op die manier zijn ook inkomsten en opbrengsten niet gelijk aan elkaar. De kosten en opbrengsten kun je gebruiken zoals op de winst- en verliesrekening voor jouw bedrijf. De uitgaven en inkomsten staan voor de daadwerkelijke bedragen die erin komen en eruit gaan, waardoor de beiden niet gelijk aan elkaar hoeven te zijn.

Verschil tussen een exploitatie- en liquiditeitsbegroting

Houd rekening met het verschil tussen de exploitatie- en liquiditeitsbegroting. De eerste heeft betrekking op de kosten en opbrengsten, terwijl het tweede gaat om de uitgaven en inkomsten. Bovendien gebruik je voor de liquiditeit bedragen inclusief btw, terwijl het bij de exploitatie gaat om bedragen exclusief de btw. Bovendien kun je de liquiditeitsbegroting vooral intern gebruiken, om na te gaan welke behoefte aan financiering je hebt. De begroting voor de exploitatie kun je ook extern gebruiken, om die financiering daadwerkelijk aan te vragen.

Tips voor een goede liquiditeitsbegroting

Meer auto voor minder belastinggeld, is het voornaamste voordeel van de youngtimer regeling. Je betaalt namelijk veel minder belasting op auto’s die binnen deze regeling vallen. Benieuwd naar de financiële voordelen van de youngtimer regeling? We zetten drie rekenvoorbeelden op een rij:

Benieuwd naar een paar handige tips voor een goede liquiditeitsbegroting? We zetten ze voor je op een rij:

  • Betalingstermijn
    Kijk goed naar de gemiddelde termijn waarop jouw klanten betalen. Gemiddeld moeten ondernemers ruim een maand op hun geld wachten. Is dat veel langer? Stem de periode waarvoor je de liquiditeitsbegroting daarop af.
  • Inkomsten tijdens vakanties of laagseizoen

    Verkoop je veel minder tijdens de vakantieperiode of is er sprake van een laagseizoen in het jaar? Houd daar rekening mee in de keuze voor een periode, net als met het hoogseizoen en pieken in de omzet.

  • Periodieke betalingen
    Vergeet periodieke betalingen niet, zoals de belastingen die je afdraagt, de lonen die je uitkeert en huur die je betaalt. Neem ze mee in de liquiditeitsbegroting, om het volledige overzicht van inkomende en uitgaande geldstromen op te stellen.

Veel ondernemers kunnen een extra kapitaalinjectie goed gebruiken om verder door te groeien. Bridgefund helpt je graag op weg met een bedrijfsfinanciering, gericht op het MKB.

Geld lenen voor je bedrijf?

 

Een lening aanvragen voor je bedrijf hoeft niet ingewikkeld en tijdrovend te zijn. Ben je ondernemer en heb je behoefte aan extra werkkapitaal? Bij BridgeFund regel je een zakelijke lening binnen 24 uur.

Vraag vrijblijvend aan