Home > Blog > Managen > Mkb winstvrijstelling: wat…

Mkb winstvrijstelling: wat is dit?

Wat is de mkb winstvrijstelling en hoe kun je daar als ondernemer gebruik van maken?

In dit artikel:

  • Wanneer ontvang ik mkb winstvrijstelling?
  • Wat gebeurt er bij een negatief resultaat?
  • Mkb winstvrijstelling voor 2018, 2019 en daarna

Financiering zonder gedoe

  • Geen businessplannen of jaarcijfers
  • Aangevraagd in 5 min.
  • Binnen 1 dag op je rekening

Het is een belastingvoordeel voor het mkb, net als voor zzp’ers die aangifte inkomstenbelasting doen. De vrijstelling van de winst bedraagt in 2022 14% en verlaagt op die manier het bedrag waar je inkomstenbelasting over betaalt. Het is een belangrijk fiscaal voordeel voor veel ondernemers, waarvoor je gelukkig niet aan allerlei voorwaarden hoeft te voldoen.

Wanneer ontvang ik mkb winstvrijstelling?

Je ontvangt mkb winstvrijstelling als er winst overblijft nadat je alle aftrekposten en de toevoeging van de FOR van de winst hebt afgetrokken. Over de winst die er dan overblijft mag je namelijk 14% in mindering brengen. Je hoeft over dat deel geen belasting te betalen. Het is niet nodig om deze vrijstelling apart aan te vragen, je kunt daar tijdens de belastingaangifte automatisch gebruik van maken.

Let op: tussen 2007 en 2010 dienden ondernemers aan het urencriterium te voldoen om in aanmerking te komen voor de mkb winstvrijstelling. Dat is sindsdien niet meer het geval. Ook zonder dat je voldoet aan het criterium voor de uren, kun je hier gebruik van maken.

Wat gebeurt er bij een negatief resultaat?

Heb je een negatief resultaat geboekt? Dan zal je de mkb winstvrijstelling ook moeten toepassen. Het betekent in dit geval dat het verlies rekenkundig lager uitvalt. Dit voorkomt dat de winst per saldo bij één of meer verliesjaren lager wordt belast, in vergelijking met 0 verliesjaren.

Mkb winstvrijstelling voor 2022 en daarna

De mkb winstvrijstelling bedraagt in 2022 14% van de winst, na aftrek van de aftrekposten en toevoeging van de FOR. De overheid past het percentage soms aan, waardoor dit in de toekomst kan veranderen. Daarnaast is het verstandig om de voorwaarden in de gaten te houden, om goed te weten wanneer je in aanmerking komt voor de mkb winstvrijstelling voor het mkb en voor zzp’ers.

Sta jij als ondernemer voor een groeiuitdaging? Bij Bridgefund kun je snel zakelijk geld lenen tegen aantrekkelijke voorwaarden. Geen bureaucratische rompslomp, maar gelijk weten waar je aan toe bent.

Financiering, maar dan simpel

Doe vrijblijvend een aanvraag en ervaar het zelf.