Blog Managen MKB winstvrijstelling: wat…

Leestijd

4-5 minuten
wat is een achtergestelde lening?

In dit artikel:

  • Wanneer ontvang ik MKB winstvrijstelling?
  • Wat gebeurt er bij een negatief resultaat?
  • MKB winstvrijstelling voor 2018, 2019 en daarna

Het is een belastingvoordeel voor het MKB, net als voor ZZP-ers die aangifte inkomstenbelasting doen. De vrijstelling van de winst bedraagt 14 procent (2019) en verlaagt op die manier het bedrag waar je inkomstenbelasting over betaalt. Het is een belangrijk fiscaal voordeel voor veel ondernemers, waarvoor je gelukkig niet aan allerlei voorwaarden hoeft te voldoen.

Wanneer ontvang ik MKB winstvrijstelling?

Je ontvangt MKB winstvrijstelling als er winst overblijft nadat je alle aftrekposten en de toevoeging van de FOR van de winst hebt afgetrokken. Over de winst die er dan overblijft mag je namelijk 14 procent in mindering brengen. Je hoeft over dat deel geen belasting te betalen. Het is niet nodig om deze vrijstelling apart aan te vragen, je kunt daar tijdens de belastingaangifte automatisch gebruik van maken.

Let op: tussen 2007 en 2010 dienden ondernemers aan het urencriterium te voldoen om in aanmerking te komen voor de MKB winstvrijstelling. Dat is sindsdien niet meer het geval. Ook zonder dat je voldoen aan het criterium voor de uren kun je hier gebruik van maken.

Wat gebeurt er bij een negatief resultaat?

Heb je een negatief resultaat geboekt? Dan zal je de MKB winstvrijstelling ook moeten toepassen. Het betekent in dit geval dat het verlies rekenkundig lager uitvalt. Dit voorkomt dat de winst per saldo bij één of meer verliesjaren lager wordt belast dan wanneer er geen sprake is geweest van verliesjaren.

MKB winstvrijstelling voor 2018, 2019 en daarna

De MKB winstvrijstelling bedroeg in zowel 2018 als 2019 14 procent van de winst na aftrek van de aftrekposten en toevoeging van de FOR. De overheid past het percentage soms aan, waardoor dit in de toekomst kan veranderen. Daarnaast is het verstandig om de voorwaarden in de gaten te houden, om goed te weten wanneer je in aanmerking komt voor de MKB winstvrijstelling voor het MKB en voor ZZP-ers.

Sta jij als ondernemer voor een groeiuitdaging? Bij Bridgefund kan je snel zakelijk geld lenen tegen aantrekkelijke voorwaarden. Geen bureaucratische rompslomp, maar gelijk weten waar je aan toe bent.

Gerelateerde artikelen

De ABC-analyse: handig voor optimaal voorraadbeheer!

De ABC-analyse: handig voor optimaal voorraadbeheer!

Wat is een ABC-analyse? Simpel gezegd brengt een ABC-analyse (ook wel ‘Pareto-analyse’) in kaart welke producten je de meeste omzet opleveren. Hierbij deel je je producten in drie categorieën in: A, B en C. De 80/20 regel Eerst een stukje geschiedenis: Vilfredo...

Financiering, maar dan simpel

Doe vrijblijvend een aanvraag en ervaar het zelf