Home > Blog > Financieren > Youngtimer regeling 2023

Youngtimer regeling 2023

Een zzp'er of ondernemer die komt voorrijden in een Porsche, dikke BMW of Mercedes. Die doet vast goede zaken. Als het een youngtimer betreft, maakt deze ondernemer in ieder geval goed gebruik van de fiscale mogelijkheden om goedkoop een zakelijke auto te rijden: de zogenaamde youngtimer regeling. Wat de youngtimer regeling precies is? Dat lees je in dit blog.

youngtimer regeling 2022

In dit artikel:

 • Hoe werkt de youngtimer regeling?
 • Voordelen youngtimer regeling
 • Youngtimer bijtelling 2023 berekenen
 • Jaarlijks lagere bijtelling op youngtimer
 • Zakelijke lening voor een youngtimer

Financiering zonder gedoe

 • Geen businessplannen of jaarcijfers
 • Aangevraagd in 5 min.
 • Binnen 1 dag op je rekening

Het gaat hier niet om een klein koekblikje of een elektrische auto met hoge aanschafprijs. Het gaat om voormalige directie-auto’s, niet te betalen hot hatches of sportauto’s. Wil je een representatieve auto waar je niet op leegloopt? Een youngtimer aanschaffen kan je een flinke besparing opleveren. Hiermee voorkom je dat je hoge bedragen aan bijtelling aan de Belastingdienst betaalt. Hoe het precies werkt? In dit artikel lees je alles over de youngtimer regeling van 2023.

Hoe werkt de youngtimer regeling?

Wanneer je een zakelijke auto 500 kilometer of meer gebruikt voor privé kilometers, moet je bijtelling betalen. Een percentage over de waarde van de auto wordt opgeteld bij je inkomen en hierover moet je inkomstenbelasting afdragen. Bij auto’s jonger dan 15 jaar is dit percentage maximaal 22% over de cataloguswaarde. Bij een youngtimer 2023 is het percentage voor de bijtelling hoger, namelijk 35%. Echter wordt dit percentage geheven over de dagwaarde, waardoor de bruto en netto bijtelling een stuk lager kan uitvallen. Hierdoor kan je zakelijk rijden in een 15 jaar oude BMW Cabrio voor de prijs van een nieuwe VW Polo. 

Voordelen youngtimer regeling

Meer auto voor minder belastinggeld, is het voornaamste voordeel van de youngtimer regeling. Je betaalt namelijk veel minder belasting op auto’s die binnen deze regeling vallen. Benieuwd naar de financiële voordelen van de youngtimer regeling? We zetten 3 rekenvoorbeelden op een rij:

 • Nette sedan van 5 jaar oud
  De auto had een cataloguswaarde van € 45.000 en is nu nog € 25.000 waard. De bijtelling bedraagt 22% per jaar over de nieuwwaarde, bruto goed voor € 9.900. Dat is € 825 per maand.
 • Sedan op leeftijd van 10 jaar oud
  De auto had een cataloguswaarde van € 40.000 en is nu nog € 15.000 waard. De bijtelling bedraagt 22% per jaar over de nieuwwaarde, bruto goed voor € 8.800. Dat is € 733,33 per maand.
 • Youngtimer van 15 jaar oud
  De auto had een cataloguswaarde van € 80.000 en is nu nog € 15.000 waard. De bijtelling bedraagt 35% per jaar over de dagwaarde, bruto goed voor € 5.250. Dat is € 437,50 per maand.

Met de youngtimer regeling kan je een relatief moderne en dikke auto zakelijk rijden tegen een aantrekkelijke prijs. De onderhouds- en brandstofkosten kun je als zakelijke kosten opvoeren en de BTW verrekenen. Zo rij je een leukere auto voor ruim minder geld. In 2023 komen er ook weer een paar leuke nieuwe youngtimers bij met introductie jaar 2008. Neem bijvoorbeeld de Volvo XC60, BMW 7-serie (F01), Audi Q5 of Mercedes-Benz GLK.

Youngtimer bijtelling 2023 berekenen

Met onderstaande calculator kun je de bijtelling van een youngtimer in 2023 berekenen op basis van de dagwaarde. Om deze bijtelling te vergelijken met de bijtelling van een nieuwe auto, hebben we een indicatie van de cataloguswaarde van een nieuwe auto met hetzelfde bijtellingsbedrag toegevoegd. Hiermee vergelijk je gemakkelijk de kosten van een youngtimer met die van een nieuwe auto met 22% bijtelling of een elektrische auto met 16% bijtelling (16% tot max €35k, daarboven 22%). Zo kan je makkelijk vergelijken wat een goede keus is voor jouw situatie.

Jaarlijks lagere bijtelling op youngtimer

Goedkoop, goedkoper goedkoopst. Als ondernemer moet je altijd op de kleintjes letten. De Belastingdienst berekent de bijtelling op basis van de dagwaarde. Wil je optimaal profiteren van de fiscale voordelen van een youngtimer? De waarde van de auto zal ieder jaar verder afnemen. Door de auto ieder jaar opnieuw te laten taxeren, betaal je de bijtelling ieder jaar over een lagere waarde. Zo wordt de auto ieder jaar een beetje voordeliger.

De beste keuzes voor een youngtimer zijn meestal de relatief grote en luxe modellen. Deze doen qua rijervaring vaak niet onder voor moderne auto’s en zijn vaak voorzien van veel opties die het leven aan boord veraangenamen. Deze auto’s kunnen ook makkelijk 15 jaar en langer mee. Een nieuwe BMW 5-serie kost bijvoorbeeld makkelijk € 1.300 in de maand aan bijtelling, terwijl een 5-serie van 15 jaar oud nog goed is voor zo’n € 350 per maand aan bijtelling. Een aanzienlijk verschil, wat de youngtimer dankzij dit fiscale voordeel zeer aantrekkelijk maakt voor ondernemers en zzp’ers.

Zakelijke lening voor een youngtimer

Ben je opzoek naar een leuke youngtimer, zodat je kan profiteren van de youngtimer regeling 2023? Zie je een model die net iets dikker is dan je budget? Met een zakelijke lening van BridgeFund kun je een youngtimer kopen. Zo profiteer je direct van de lage bijtelling en rijd je de auto die je graag wil hebben.

Of je in aanmerking komt voor een youngtimer lening? Ben je langer dan 6 maanden in business en heb je meer dan € 50.000 omzet per jaar? Dan kunnen we je helpen. Vraag jouw lening online aan of lees meer over een lening voor je bedrijfsauto, dan gaan wij er voor je mee aan de slag.

Financiering, maar dan simpel

Doe vrijblijvend een aanvraag en ervaar het zelf.