Ga naar content
In dit artikel
Financiering zonder gedoe
  • Geen businessplannen of jaarcijfers
  • Aangevraagd in 5 min.
  • Binnen 1 dag op je rekening
Check je mogelijkheden

Je lening geweigerd door de bank of doe je voor het eerst een aanvraag? Met deze handige tips bereid je je goed voor op een zakelijke lening. Daarmee zorg je ervoor dat je precies weet wat de mogelijkheden (en alternatieven) zijn. Bovendien voorkom je dat de administratie onduidelijk is of dat je niet overal goed over hebt nagedacht. Hoe overtuigender jij overkomt en hoe beter jij je huiswerk hebt gedaan, des te groter de kans is dat je succesvol een krediet kunt afsluiten om zakelijk te groeien.

De ideale voorbereiding

Benieuwd naar de ideale voorbereiding voor een zakelijke lening, waarmee je voorkomt dat de bank of een andere geldverstrekker die weigert? We zetten 3 tips op een rij, waarmee je de kans op succes een stuk groter maakt.

1. Onderzoek de mogelijkheden en alternatieven

Het is van groot belang dat je de mogelijkheden kent, net als de alternatieven die er beschikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan het bedrag dat je ongeveer kunt lenen, maar ook kanalen die je kunt gebruiken om een lening aan te vragen.

De bank is het welbekende adres om geld te lenen. Zelfstandigen en mkb-ondernemers gaan daar vaak in eerste instantie naartoe, maar vergeten soms de alternatieven die er beschikbaar zijn. In sommige gevallen is het mogelijk om (daarnaast) gebruik te maken van factoringcrowdfunding of bijvoorbeeld een flexibel zakelijk krediet. Hierdoor kan je geld lenen zonder tussenkomst van een bank, al gelden er soms andere voorwaarden. Door daar vooraf goed naar te kijken kom je als ondernemer niet voor verrassingen te staan, als je zoekt naar een zakelijk krediet.

2. Maak de administratie perfect op orde

Vervolgens is het belangrijk om je administratie tot in de puntjes op orde te hebben. Dat vraagt om een aantal belangrijke zaken:

  • Volledig actuele administratie
    Voorkom dat er sprake is van achterstand. Zorg er in plaats daarvan voor dat de administratie netjes is bijgewerkt, inclusief de recente facturen en kostenposten. 
  • Administratie zonder onduidelijkheden
    Zorg ervoor dat je zelf precies weet hoe de administratie in elkaar zit of vraag de boekhouder om mee te gaan. Hoe beter jij antwoord kunt geven op eventuele vragen, des te groter de kans dat jij die lening binnensleept.
  • Goed beeld van de financiële situatie
    Gebruik de administratie om een goed beeld te schetsen van de huidige financiële situatie. Hoe beter jij erin slaagt om vertrouwen en zekerheid te schetsen, hoe groter de kans dat de geldverstrekker akkoord gaat met jouw voorstel en je de kans biedt om geld te lenen.

3. Creëer vertrouwen met een sterk plan

Tenslotte is het belangrijk om zoveel mogelijk vertrouwen te creëren, met een sterk plan. Schrijf uit wat je van plan bent en bereken hoeveel geld je daarvoor nodig hebt. Zet netjes op een rij hoe je dat geld wilt besteden en wat dit vervolgens gaat opleveren. De kans is groot dat je deze informatie al in je hoofd hebt zitten, maar het is belangrijk om dit schriftelijk over te brengen. 

Tip: oefen op een eventuele pitch, zodat je binnen een paar minuten uit kunt leggen wat je van plan bent en wat je daarvoor nodig hebt. 

Onlangs toegevoegd Ga naar Blog