Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 17 april 2024 om 16:40

Wat is de MKB winstvrijstelling en hoe kun je daar als ondernemer gebruik van maken? Het is een belastingvoordeel voor het MKB, net als voor ZZP-ers die aangifte inkomstenbelasting doen.

Als ondernemer kun je te maken krijgen met aftrekposten. Deze worden vaak niet alleen gezien als een chill belastingvoordeel, maar ze zijn ook belangrijk. Als je weet welke fiscale voorwaarden op jouw bedrijf en situatie van toepassing zijn, betekent dat namelijk soms meer winst, en mogelijk meer groei. Daarom frissen we vandaag ons geheugen nog eens op en gaan we wat dieper in op mkb-winstvrijstelling. 

Wat is de mkb winstvrijstelling?

Mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost voor iedereen die als ondernemer wordt gezien voor de inkomstenbelasting. De vrijstelling verlaagt het winstbedrag waarover je belasting moet afdragen. In 2024 is die vrijstelling vastgesteld op 13,31 procent van de winst, met andere woorden: over 13,31 procent van je totale winst betaal je geen belasting. Dus als je 100.000 euro winst hebt gemaakt, zorgt de mkb-winstvrijstelling ervoor dat je maar over 86.000 euro belasting hoeft te betalen (natuurlijk zijn er enkele mitsen en maren, maar dit als snel voorbeeld). De overheid hoopt met deze regeling ondernemerschap binnen Nederland te stimuleren. 

Is de mkb winstvrijstelling voor iedere ondernemer?

Logische vervolgvraag, want de naam ‘mkb-vrijstelling’ doet vermoeden dat deze regeling enkel voor mkb’ers is. Dat is niet helemaal zo: bijna iedereen die ondernemer is voor de inkomstenbelasting krijgt de mkb-vrijstelling. Ook als je als zzp’er of mkb’er niet aan je verplichte aantal jaarlijkse uren komt die je in je onderneming stopt (het urencriterium van 1.225 uur per jaar), wordt de mkb-winstvrijstelling nog toegepast.

Maar er zijn kanttekeningen. De fiscale aftrekpost – in 2024 dus van: 13,31 procent van de winst – geldt alleen voor eenmanszaken, maatschappen en vof’s. BV’s hebben dus géén recht op deze mkb-winstvrijstelling. O, en ook goed om te weten: je krijgt ook geen winstvrijstelling over de winst die je hebt behaald als medegerechtigde (medegerechtigde ben je bijvoorbeeld als je economisch betrokken bent bij een onderneming, maar er niet de eigenaar van bent).

Wat moet ik doen om de mkb-winstvrijstelling 2024 aan te vragen?

Niets! Je hoeft er niets voor te doen. Dit fiscale voordeel wordt automatisch toegepast door de belastingdienst.

Zit er dan geen enkel nadeel aan deze vrijstelling?

Klinkt helemaal top toch, zo’n fiscaal voordeel? Klopt, maar er is dus wel degelijk een potentieel nadeel: de mkb-winstvrijstelling is bedoeld om ondernemers die winst maken een klein duwtje in de rug te geven. Maar als je als zzp’er of mkb’er rode cijfers draait in een boekjaar, verkleint de winstvrijstelling ook het fiscale verlies. Onder de streep ben je dan dus nog meer geld kwijt – een kleiner fiscaal verlies betekent dat je minder verlies hebt om te verrekenen met winsten uit andere jaren. Daar is helaas niet veel aan te doen: de winstvrijstelling wordt ook toegepast bij verlies om ondernemers op gelijke wijze te belasten. 

Hoeveel bereken ik als ondernemer, bijvoorbeeld, mijn mkb-winstvrijstelling 2022?

Ook al past de belastingdienst de mkb-vrijstelling zelf toe, als ondernemer wil je natuurlijk weten waar je onderaan de streep aan toe bent. Mocht je nog aan het kijken zijn wat de hoogte van het bedrag is van de mkb-winstvrijstelling voor bijvoorbeeld het boekjaar 2022, weet dan dat je het winstbedrag voor de vrijstelling eerst moet verminderen met de ondernemersaftrek (een verzamelnaam voor verschillende aftrekposten voor ondernemers in Nederland, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek).
Als je in 2023 een inkomen had van boven de  € 73.031 (waardoor je in de tweede schijf terecht kwam), gold een maximaal aftrektarief van 36,93 procent. In 2022 gold nog een tarief van 40 procent voor inkomens vanaf € 69.398. En als deze getallen en percentages je duizelen onthoud dan alleen het volgende: bij de mkb-servicedesk vind je een handige tool die je helpt in een oogwenk het bedrag van je mkb-winstvrijstelling te berekenen. 

Is er iets veranderd aan de mkb-winstvrijstelling 2021 (of van de jaren daarvoor?)

Mocht je wat achterlopen met je belastingaangifte, is het handig om te weten of er door de jaren heen iets veranderd is aan de mkb-winstvrijstelling. In grote lijnen niet: de mkb-winstvrijstelling is al sinds 2013 vastgesteld op 14 procent van de winst. Maar er zijn wel een paar kleine veranderingen: het maximale aftrektarief is bijvoorbeeld door de jaren heen iets verlaagd voor mensen met hogere inkomens. In 2023 is dat tarief 36,93 procent, terwijl dat tarief in 2022 nog 40 procent was, en in 2021 43 procent.

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant