Ga naar content

Daen Service is gespecialiseerd in maritieme dienstverlening in & rond de havens van Antwerpen. Ze verhuren o.a. bemande werkschepen, kraanschepen en sleepboten. Voor allerlei werkzaamheden op het rond het water. Denk aan onderhoud, berging en assistentie bij duikwerkzaamheden. Je kan het zo gek niet bedenken of de gebroeders Daen regelen het voor je.

Op bezoek bij:
Daen Service

‘‘BridgeFund begrijpt dat je niet maanden of weken de tijd hebt als je een opportunity voor je ziet liggen. Ze zijn bereid om erbij in te stappen en te zeggen hé, we pakken het samen aan.’’

Het bedrijf is ontstaan in 2008 toen Hasko de mogelijkheid kreeg om zijn vader te helpen met het bedrijf om vervolgens later het stokje over te nemen. Al gauw besloot zijn broer Jorgo ook aan boord te stappen. Hasko: ‘Ik kom zelf uit de projectmanagement en hou mij vooral bezig met de financiële en contractuele zaken, waar nodig assisteer ik met de werkzaamheden. Mijn broer Jorgo is de schipper en bestuurt de kranen. En nee die laat mij liever niet aan het stuur.’ Grapt Hasko.

Ondernemen met je broer

Uit onderzoek blijkt dat 80% van alle succesvolle bedrijven zijn opgericht door partners. Op elkaar kunnen bouwen is belangrijk. Hoe is het dan om samen met je broer te ondernemen? ‘Je hoort verschillende berichten over hoe het is om met familie te werken. Bij ons gaat het super, wij komen uit compleet andere hoeken, hij is schipper en komt uit de maritieme wereld, ik uit de kranen, de transport en de projectmanagementhoek. Dat is het juist een mooie combinatie. ‘We zitten, wat ze zeggen, niet in elkaars vaarwater.

‘‘Het is juist een mooie combinatie, we zitten zeg maar niet in elkaars vaarwater.’’’

De drijvende kracht achter Daen Service

De ene ondernemer is de andere ondernemer niet. Iedereen pakt het anders aan. Wat Daen Service anders doet is volgens Hasko het streven naar ultieme flexibiliteit binnen het bedrijf. Door het kleine team en hun 24/7 mentaliteit blijven ze zich hiermee onderscheiden van grote bedrijven. Hasko: ‘Bij grote bedrijven zie je dat steeds minder. Het zijn grotere loggere systemen en wij willen juist die mooie flexibiliteit erin houden naar onze klanten toe. Dat we meteen kunnen mobiliseren zodra ze ons bellen is erg belangrijk. Hoe complexer het werk hoe mooier het wordt. Des te spannender het voor ons is zeg maar, uitdagender. Daar houden we van.

De ups en downs van ondernemen

Ondernemen is niet voor iedereen weggelegd. Je eigen weg kiezen vereist de nodige stalen zenuwen. Ik vroeg Hasko naar wat hij de mooie en minder mooie kanten van ondernemen vind. Hasko: ‘Het mooie van ondernemen is zeker het nemen van risico en de vrijheid die je hebt om je bedrijf aan te passen naar de vraag van de klant. Er is niemand die dat voor jou gaat bepalen. Maar dat is ook zeker een mooie uitdaging. Ook de mooie feedback van je klanten, dat je weet dat je op de goede weg aan het bouwen bent aan je bedrijf is fijn. Dan moet je ook wel kritiek kunnen hebben vind ik, dat is essentieel om te kunnen groeien.’

‘‘Kritiek kunnen ontvangen is essentieel om te kunnen groeien.’’

‘De minder leuke dingen zijn dat je weleens te maken hebt met recessies, verandering van wetgeving, daar kampt elk bedrijf wel mee denk ik. De financiële dingen blijven ook altijd een uitdaging, vooral als je opbouwende bent. Als bijvoorbeeld andere bedrijven je later betalen dan wordt het wat lastiger. Dat zijn wel nadelen, maar ja, daar teken je voor, daar ga je voor, dat is het risico van het vak zal ik maar zeggen.’ Wat betreft de mooiere dingen van het ondernemerschap is het voor veel ondernemers dat ze iets moois aan het opbouwen zijn. Als je dat dan kan delen met de mensen waar je om geeft is dat een nog mooiere beloning. Daarom vroeg ik Hasko naar zijn mooiste herinnering: ‘Dat was de dag dat mijn broer en mijn neef aan kwamen varen met de nieuwe duwboot, de Jea-Ma. Toen kwam het echt bij elkaar, absoluut.’

De stip aan de horizon

Ondertussen zijn we een heel stuk gaan varen en hebben we voor mijn gevoel zo’n beetje de hele Antwerpse haven wel gezien. Tijd om ons op te warmen in de stuurhut en de toekomstplannen van de broers aan te horen. Hasko: ‘Ons doel is eigenlijk simpel, zorgen dat ons product goed is, onze service goed is en dat we een betrouwbare, vaste positie krijgen hier in Antwerpen met een kantoor erbij. Ik zeg altijd, Je hoeft niet groot te zijn, als je maar goed bent. Dat is eigenlijk wel het streven, een respectvolle naam opbouwen.’

‘‘Ze schakelen snel, ze gaan waar banken niet heengaan, waar banken geen risico durven te nemen.’’

Waarom de gebroeders Daen bij BridgeFund aanklopte

‘BridgeFund begrijpt dat je niet maanden of weken de tijd hebt als je een opportunity voor je ziet liggen. Ze zijn bereid om erbij in te stappen en te zeggen hé, we pakken het samen aan.‘ De lening heeft mij vooral geholpen bij de opstart van het bedrijf, absoluut. Ik zou het zeker aanraden, ze schakelen snel, ze gaan waar banken niet heengaan, waar banken geen risico durven te nemen, waar zij wel een onderbouwd risico nemen. Ze begrijpen ondernemers.

Ondernemerslessen

Als het aan Hasko ligt zijn de belangrijkste lessen dat je alles op papier moet zetten. Je moet niets aan het toeval overlaten, maar je moet ook eerlijk zijn en goed luisteren naar je klanten. ‘Klanten willen gewoon geholpen worden. Wees ook niet bang om mensen te vertrouwen en wees ook vooral niet bang om risico’s te nemen, om te durven investeren. Dat hoort er nou eenmaal bij.’ En blijf altijd overleggen, blijf communiceren met je klanten. Wat er ook is. Wij hebben ook moeilijke tijden meegemaakt, dat is normaal bij een ondernemer en ook dan blijf je communiceren. Probeer het persoonlijk te houden.’ Inmiddels zijn we aangekomen op onze eindbestemming. We meren aan en gaan aan wal. De gebroeders Daen blijven aan boord, ondanks de lange dag op het water zijn zij nog lang niet klaar met werken, ze blijven de hele nacht stand-by. Aan hun 24/7 mentaliteit is geen woord gelogen.