Ga naar content

Pal naast de gezellige Dorpsstraat in Zoetermeer vind je Oscar’s Optiek. Een klein gezellig zaakje waar de immer goedlachse Oscar ons warm onthaalt. Bij binnenkomst valt meteen iets op: Het is overduidelijk een opticien, maar toch ook weer niet. Er staat een groot aquarium in de zaak, een enorme koffietafel en overal waar je kijkt zie je aparte verzamelobjecten uit vervlogen tijden. Met een trotse glimlach vertelt Oscar dat hij het belangrijk vindt dat mensen het gevoel hebben dat ze bij hem thuiskomen. Dat is hem zeker gelukt.

Op bezoek bij:
Oscar’s Optiek

‘‘Bij binnenkomst valt meteen iets op: Het is overduidelijk een opticien, maar toch ook weer niet.’’ 

Geluk bij een ongeluk

Na een reorganisatie bij zijn voormalige werkgever ruim 8 jaar geleden hoefde Oscar niet lang na te denken. Opticien zijn was zijn passie. De vergoeding die hij mee kreeg stelde hem voor een keuze. Oscar: ‘Ik dacht wil ik nog wel voor een werkgever werken? Of ga ik het anders doen, op mijn eigen manier. Mijn eigen sausje er overheen gooien.’

Zelf bepalen wat je doet en je laten leiden door je eigen visie is volgens Oscar de kracht van ondernemen: “Mijn bedrijf is anders dan andere bedrijven, omdat hier de mensen binnenkomen in mijn eigen huiskamer. Ik zorg voor een sfeer waarbij je denkt van, hé, ik kom bij die man thuis. Dat ik daar dan ook brillen bij verkoop, ja, dat is mooi meegenomen.” Aldus Oscar.

Ondanks de reorganisatie is hij is zijn voormalige werkgever dankbaar. Hij heeft jarenlang kennis kunnen opbouwen in loondienst. De reorganisatie heeft hem uiteindelijk alleen maar gelukkiger gemaakt. Een speling van het lot? Daar gelooft Oscar niet in, hij opende niet voor niets zijn winkel op vrijdag de 13e.

Ondernemen zonder oogkleppen

Volgens Oscar moet ondernemen op je eigen manier, zonder door te slaan in eigenwijsheid. Het belangrijkste wat hij heeft geleerd in al die jaren is luisteren naar de mensen die je willen adviseren. Oscar: “Je moet je niet opsluiten en denken dat je het allemaal beter weet. Mensen met meer ervaring kunnen je best ondersteunen.” Een wijze les die Oscar graag doorgeeft aan andere, jonge ondernemers.

“Corona heeft als invloed gehad op mijn onderneming dat ik anders moest gaan denken.’’ 

Coronacrisis? Kom maar op.

Wat Oscar minder leuk vindt aan ondernemen is naar eigen zeggen de invloeden van buitenaf. Externe factoren waar je als ondernemer niks aan kunt veranderen. Neem bijvoorbeeld de coronacrisis. Ondernemers in vrijwel alle sectoren kregen harde klappen te verduren. Toch is Oscar niet negatief gestemd. Oscar: “Corona heeft als invloed gehad op mijn onderneming dat ik anders moest gaan denken. Ik ben van het ene op het andere moment gaan schakelen. Ik ben naar ziekenhuizen gegaan om CBR-rijbewijskeuringen te ontzorgen. Normaal gesproken kwam mijn oogarts, Dr. Sawas, hier één keer per twee weken. Nu komt hij twee keer per week. Dat is een verhoging van meer dan het dubbele. Daardoor ben ik ook meer omzet gaan draaien. Je kunt als ondernemer niet stilzitten. Je kunt het niet, je kan het niet, je moet het niet. Je moet verder”.

Deze positieve aanpak van de crisis heeft Oscar zelfs een interview in het AD opgeleverd. Een groots compliment voor de ondernemer. “Het was een enorme boost voor mij om nog enthousiaster te worden van mijn eigen onderneming!”

Energie voor drie

Het enthousiasme van de ondernemer is aanstekelijk. We raken niet uitgepraat over van alles en nog wat. We hebben het over voetbal, de liefde voor duurzame monturen en het belang van de laatste technologie. We krijgen zelfs een gratis oogmeting ter demonstratie van de nieuwe apparatuur die hij van zijn zakelijke lening bij ons heeft kunnen aanschaffen.

“BridgeFund is laagdrempelig, snel en ze zijn altijd op de achtergrond aanwezig om je te helpen.”

Oscar: “De financiering van BridgeFund heeft mij verder geholpen in het vernieuwen van mijn apparatuur, zowel mijn meetapparatuur als mijn slijpapparatuur. Daarmee blijf ik up-to-date en blijf ik de markt goed bedienen. Ik zou een BridgeFund financiering aanraden bij andere ondernemers omdat ze laagdrempelig zijn, het heel snel geregeld kan worden en ze zijn altijd op de achtergrond aanwezig om je te helpen. De aanvraag bij BridgeFund heb ik ervaren als snel, kwalitatief goed, maar vooral ook, ze zeggen wat ze doen.”

Met het oog op morgen

Groei, groei en nog eens groei. Dat is waar vooral de meeste jonge ondernemers naar streven, maar waarom eigenlijk? Soms is het ook goed om te waarderen wat je hebt en dat gewoon zo goed mogelijk te doen. Oscar weet wel beter: “Over vijf jaar staat deze onderneming gewoon op dezelfde locatie, nog steeds met dezelfde man, in hetzelfde pakje.“ We bedanken Oscar voor zijn gastvrijheid en wensen hem veel succes, maar dat zal wel lukken. Hij heeft de positieve, vindingrijke mindset van een échte ondernemer.