Ga naar content

Christiaan Hageraats (oprichter en eigenaar van Ubuntu Sport) is al zijn hele leven een groot sportfanaat. Zo lang als hij zich herinnert staat hij op het voetbalveld. Niet zo gek ook, het is hem met de paplepel ingegoten. “Mijn ouders vroegen niet veel, maar sporten was een must. Dat is goed voor je sociale contacten en ontwikkeling, zeiden ze dan. En dat is me altijd bijgebleven.” Pas op het moment dat hij het ouderlijk nest had verlaten, werd het Christiaan duidelijk welke invloed die levensles zou hebben op zijn carrièrepad. Zo zie je maar weer, pa en ma zijn zo gek nog niet!

Het begon allemaal in Zuid-Afrika

Tijdens een vakantie in Zuid-Afrika kwam Christiaan voor het eerst met de Ubuntu-filosofie in aanraking. We horen je nu denken… Ubuwat? Geen zorgen, we leggen het je zo uit. Voor Christiaan was het in ieder geval direct duidelijk: “Ik begin een voetbalschool in Kaapstad!” Zijn op dat moment zwangere vrouw was iets minder enthousiast over een locatie zo ver van huis. Dus besloot hij Kaapstad te vervangen voor Nederland. Na jaren met zijn goede vriend Herman Hazewinkel te hebben samengewerkt bij een grote corporate wist hij dat Herman de perfecte aanvulling zou zijn. Christiaan appte hem direct: “Zeg je baan op! We gaan een bedrijf starten! Herman moest er even over nadenken… Maar een week later was hij al om: “Vanaf dit moment zal ons leven er anders uitzien. Ubuntu!”, aldus Herman.

En nu, 5 jaar later, is Ubuntu Sport zoveel meer dan alleen een voetbalschool. Samen met hun team, wat inmiddels is uitgegroeid tot meer dan 25 mensen, leiden Christiaan en Herman sporttrainers in alle soorten en maten op volgens de Ubuntu-filosofie. Deze trainers laten ze hun skills inzetten bij andere organisaties, waaronder scholen en sportverenigingen. Daarnaast organiseren ze allerlei verschillende sportevents. Van voetbalkampen, hockeykampen en kinderfeestjes voor kinderen tot teambuildingactiviteiten en sportieve bedrijfsuitjes voor bedrijven. Eén ding is zeker: de mannen van Ubuntu Sport zitten zeker niet stil!

“Ubuntu omvat alles waar teamsport over gaat, je kan het niet alleen.”

Bij BridgeFund kennen we de Ubuntu-filosofie ondertussen op ons duimpje. Maar wat is het eigenlijk? Christiaan omschrijft het als saamhorigheid in teams waarbij de ontwikkeling van de persoon voorop staat: I am, because we are. “Ubuntu omvat alles waar teamsport over gaat, je kan het niet alleen.” Vanuit die gedachte zijn samenwerken en de ontwikkeling van sociale vaardigheden de basis geworden van Ubuntu Sport. Volgens Christiaan is sport een goede tool om je te ontwikkelen, maar wordt het lang niet altijd op de goede manier ingezet. “We moeten sport veel meer gebruiken als middel om mensen te ontwikkelen. Goede begeleiding en coaching in de ontwikkeling van sociale vaardigheden werpen zijn vruchten af op het moment dat mensen zien dat ze er ook iets aan hebben buiten het veld.”

Christiaan heeft van zijn grote passie zijn werk kunnen maken en maakt daarmee ook nog eens maatschappelijke impact. “Ik heb nooit perse ondernemer willen worden, alleen als er iets voorbij kwam waarvan ik dacht dít is het!” En dat was Ubuntu Sport. De visie en ambitie die hij met Ubuntu voor ogen heeft, maakt dat hij iedere dag weer bomvol energie aan de slag gaat. “Soms voel ik me net alsof ik in een ketel met energiedrank ben gevallen. De trots van iets opbouwen en met zoveel verschillende toffe mensen in contact komen, maakt dat ik dag in dag uit enorm veel plezier heb in m’n werk. Dat is me zoveel meer waard dan wat dan ook. Als het me om het geld te doen was, dan had ik beter bij die corporate kunnen blijven werken. Tuurlijk, we zijn een commercieel bedrijf, maar we willen vooral écht maatschappelijke impact maken.”

Wat begon bij krediet uit nood, eindigde in krediet voor groei 🚀

Dat je eigen business runnen niet alleen maar rozengeur en maneschijn is, klinkt iedere ondernemer bekend in de oren. En eentje die voor velen de das om gedaan heeft was surprise, surprise… corona. “In die tijd werden veel events gecanceld, terwijl we net zo lekker bezig waren. Daardoor viel een groot deel van onze inkomsten weg, maar de facturen bleven binnenkomen. We zaten toen echt even met onze handen in het haar. Waar halen we het geld vandaan?” Christiaan en Herman gingen op zoek naar een zakelijke lening en kwamen zo bij BridgeFund terecht. “Jullie zijn super flexibel en snel. Het geld stond binnen no-time op onze rekening! Dankzij het krediet hebben we de coronacrisis overleefd. De druk was eraf, we konden onze facturen betalen en weer door.” 

“BridgeFund is de ideale partij als je ambitieuze plannen hebt en wil doorgroeien met je onderneming!”

Het was Christiaan zo goed bevallen, dat hij vaker bij ons aanklopte voor een financiering. “We gebruiken het krediet nu om meer mensen aan te nemen en zo groter en groter te worden. Je hoeft dus zeker niet alleen geld te lenen vanuit tegenslagen. BridgeFund is een ideale partij als je ambitieuze plannen hebt en wil doorgroeien met je onderneming. Daarnaast tonen ze interesse en zijn ze heel betrokken. Ik heb super leuk contact met de mensen daar. Als we zo blijven doorgroeien kunnen we over 5 jaar misschien wel bij jullie beleggen!”

“Ooit is de bondscoach opgeleid door Ubuntu Sport!”

De droom van Ubuntu Sport is altijd al geweest om dé sportacademie van Nederland te worden en vervolgens internationaal te gaan. “Naar Zuid-Afrika wil ik sowieso terugkeren, om daar iets terug te doen voor de jongeren.” Maar een ondernemer is geen echte ondernemer zonder een Big Hairy Audacious Goal: “Ooit is de minister-president of een bondscoach opgeleid door Ubuntu Sport. Zowel in als buiten het veld kent de machtigste persoon in Nederland de Ubuntu-filosofie!”