Ga naar content
In dit artikel
Meer informatie over beleggen bij BridgeFund?

Bekijk onze beleggingspagina en vraag
de brochure aan.

Vraag de brochure aan

Beleggen = fun!

Wanneer het over beleggen gaat, worden aandelen of crypto vaak als eerste genoemd. Zonde, want voor iedereen die een interne storing krijgt bij het zien van groene of rode cijfertjes, klinkt beleggen behoorlijk ingewikkeld. Terwijl het zo tof kan zijn. Als je de materie leuk vindt, voelt het up to date blijven van je investering niet als een verplichting én begrijp je de waarde en strategische keuzes een stuk beter. Het rendement zit dan niet alleen in extra euro’s, maar ook in plezier. En dat is precies de reden waarom Stefan is gestart met investeren in Magic: The Gathering kaarten. Maar niet waar het begon… 

“Mijn eerste investering in collectibles kwam eigenlijk uit de lucht vallen. Ik ben geen whiskyfan, maar besloot toen mijn zoontje geboren werd om hem tot zijn 18e elke maand een mooie limited edition fles cadeau te doen.” Vanaf dat momentbegon Stefan zich meer en meer te verdiepen in investeringsmogelijkheden om zo wat extra’s te verdienen. “Ik belegde eerst vooral in crypto en ontdekte dat een hoop mensen hun winst in Magic-kaarten investeerden. Daardoor schoten de prijzen van die kaarten omhoog.”

Dat kaartspel, Magic: The Gathering, was een jaar of 25 geleden Stefans grote hobby. “Destijds kocht je die kaarten gewoon voor een kwartje per stuk, maar toen ik mijn oude kaarten opzocht, kwam ik erachter dat sommige nu wel 500 euro waard waren!” Het lichtje ging aan. Hij dacht: alles wat ik nu koop is over 10 jaar wellicht ook veel meer waard. “Maar alleen om rendement ging het me niet. Ik vind het vooral heel leuk. Vroeger als klein jochie kon ik al die kaarten nog niet betalen, nu kan dat wel en houd ik er nog iets aan over ook.” Dat is volgens Stefan gelijk een van de grootste voordelen van investeren in collectors items:“Mocht de markt in elkaar storten, houd je er in ieder geval iets fysieks aan over.”

“The magic what…?” 🥴

Een kleine toelichting voor de niet-kenners over wat Magic: The Gathering kaarten zijn. Stefan legt uit:
“In 1993 werd dit kaartspel geïntroduceerd in Amerika. Na 3 series kwam het spel ook op de Nederlandse markt. Het doel is om door het spelen van verschillende kaarten je tegenstander van zijn 20 levenspunten te beroven. Elke kaart heeft zijn eigen wezens, toverspreuken en krachten, en kan niet zomaar op elk moment worden gespeeld. Hoe krachtiger een kaart, hoe later in het spel je deze pas mag inzetten. Per jaar worden drie sets met nieuwe kaarten uitgegeven en daar zitten belangrijke notities bij: twee jaar na uitgifte mag er niet meer mee worden gespeeld en je weet van tevoren nooit welke kaarten in een doosje of pakje zitten.” Duizelt het al? Geen zorgen. Het spel staat niet voor niets bekend als het meest gecompliceerde spel ter wereld.

Klaar om deze wereld in te duiken? Dat snappen we wel. Kaarten uit de eerste series zijn nu gerust € 100.000 (!) per stuk waard! Je kunt de nieuwe kaarten gewoon kopen in speciaalzaken en spellenwinkels, maar voor de oudere kaarten zijn er online verschillende handelsplatformen opgericht.

De markt achter Magic: The Gathering

Ook al is het nu 30 jaar geleden dat het spel uitkwam, het is nog steeds super populair. Er worden zelfs regelmatig grote toernooien over de hele wereld georganiseerd. Maar bij het spel alleen spelen houdt het niet op. Investeren in deze kaarten is ook booming! Dat kan op twee manieren. Óf je houdt je heel actief bezig met het inkopen en doorverkopen van kaarten. Een manier om op korte termijn te rentenieren met een gemiddelde marge van 25-35% op nieuwe kaarten. Óf je slaat een massa voorraad aan dozen in en zet deze voor een jaar of 25 achter slot en grendel, om te kijken wat ze tegen die tijd waard zijn. Die laatste vorm kost minder moeite, maar is ook risicovoller. De garantie dat die specifieke kaarten in waarde stijgen, heb je namelijk niet. Maar als er eentje tussen zit… 

De waarde van een kaart

De hoogste winsten behaal je met kaarten die vóór het jaar 2000 zijn uitgebracht. Voor nieuwere kaarten geldt als algemene vuistregel dat de waarde toeneemt naarmate er minder exemplaren van zijn. Die vind je het snelst in de zogenoemde boosterdozen. Je hebt de jackpot te pakken als je een genummerde kaart tegenkomt. Bijvoorbeeld, er worden 500 stuks van één serie gedrukt en elk exemplaar heeft een uniek nummer in de serie. Hoe kleiner die reeks, hoe hoger de waarde van de kaart. Het perfecte voorbeeld hiervan zag je afgelopen augustus. Een Canadees kocht een doos met boosterkaarten waar een kaart in zat die maar één keer bleek te zijn geprint. Rapper Post Malone heeft deze kaart toen voor 2 miljoen (!) dollar overgekocht. Jackpot! 😜  

De staat van een bijzondere kaart speelt natuurlijk ook mee. Is de print nog mooi? Hoe zien de randjes eruit? Is alles juist gecentreerd? Er zijn speciale bedrijven die de kaarten checken op authenticiteit en deze erna in een apart hoesje stoppen om ze een cijfer toe te kennen.

Risico’s van investeren in Magic: The Gathering

Een van de risico’s van investeren in de kaarten is dat producenten de macht in handen hebben en weinig rekening houden met de secundaire markt. “Soms worden kaarten eerst in beperkte oplage uitgegeven en worden er later opeens nog veel meer van die kaarten bijgedrukt. Dan is een kaart van € 100 ineens nog maar een tientje waard.” Dat risico verlaagt de kans op een knaller voor een investeerder enorm. 

Wel hebben de producenten eind jaren 90 een lijst geïntroduceerd met kaarten die nooit meer opnieuw geprint mogen worden. Als je er daar een van weet te bemachtigen, weet je dat je een troef in handen hebt. Bij deze dan ook een gouden tip van Stefan: “Investeer nooit in kaarten die niet op de reservelijst staan.”

Een ander risico is de wereldwijd groeiende populariteit. Want met die toenemende interesse groeit ook het aantal oplichters. Zeker de wat oudere kaarten, die per stuk prima 10 tot 20 duizend euro opleveren, worden regelmatig nagemaakt. Het is lastiger om deze te controleren op echtheid omdat er niet overal een authenticiteitsbewijs bij zit. Je kunt natuurlijk wel op andere manieren checken of de kaart echt is. Bijvoorbeeld door met een vergrootglas de details en de papiersoort te checken. De binnenkant van de kaart laat ook zien of ie echt is. Die hoort blauw te zijn en af te geven. Hoe graag je het ook zou willen checken, Stefan adviseert om dat laatste toch maar niet te doen. “Je scheurt natuurlijk geen kaart van € 20.000 door midden.”

Investeren in Magic: The Gathering vs beleggen bij BridgeFund

Hoe dan ook, de meeste mensen die investeren in deze kaarten, doen dat vooral omdat ze het gaaf vinden. En dat is belangrijk. Want als je ervoor kiest om je brood ermee te verdienen of als je maandelijks dat rendement van 30% wil behalen, ben je al snel € 10.000 per maand kwijt aan inkoopkosten. Klinkt dat al veel? Tel daar de uren die je eraan kwijt bent, de kosten voor de benodigde opslagruimte, klimaatboxen, het laten keuren van de kaarten, het inpakken en de verzending nog maar bij op. En dan heb je dan nog niet eens iets verkocht… 😮‍💨

Als je de ruimte hebt om een ton te beleggen, dan kun je daar bij een partij als BridgeFund veel sneller mee aan de slag. Zonder rekening te hoeven houden met al het logistieke werk wat bij investeren in collectibles komt kijken. Bij BridgeFund zet je je geld weg tegen een lager risico en ontvang je een vast rendement tot 5,25%. Én een mooi maatschappelijk pluspunt: door je geld te beleggen bij BridgeFund stel je MKB-ondernemers in staat hun business te laten groeien. 

_________________________________________

Beleggen bij BridgeFund

Een mooi, hoofdpijnvrij alternatief voor beleggen in collectibles dus. Bij ons beleg je vanaf € 100.000 in leningen aan hardwerkende MKB-ondernemers en ontvang je tot 5,25% vast rendement. Met o.a.:

Een dekkingswaarde van minimaal 110%
Elke euro die jij belegt is voor minimaal €1,10 gedekt, doordat een deel van de rente die ondernemers betalen over hun lening speciaal hiervoor wordt gereserveerd.

Spreiding over 4.500+ lopende leningen
We verstrekken leningen aan kleine tot grote ondernemingen met verschillende doeleinden in uiteenlopende branches.

Persoonlijke borgstellingen
Over iedere lening die we verstrekken, hanteren we pandrecht en privé-borgstelling, als extra verzekering.


Benieuwd hoe we dit allemaal doen en wat een belegging bij BridgeFund voor jou kan betekenen? Lees hier verder of vraag direct de brochure aan.

Beleg bij BridgeFund. Maak je geld gelukkig!

Want geld dat aan het werk kan, daar worden ondernemers blij van. En geld ook.

Onlangs toegevoegd Ga naar Blog