Ga naar content
In dit artikel
Financiering zonder gedoe
  • Geen businessplannen of jaarcijfers
  • Aangevraagd in 5 min.
  • Binnen 1 dag op je rekening
Check je mogelijkheden

De horeca in met een visie 

Frits wist wat hij zocht als het aankwam op de werkwijze binnen de horeca, maar merkte dat hij zijn ei niet kwijt kon bij de bedrijven waar hij destijds werkzaam was. Dan kun je natuurlijk maar één ding doen: je eigen stek openen. “Ik ben eerst gaan freelancen in de horeca, om te kijken of de visie die ik had ook echt werkte. Nou, dat deed het. Daarna ging het eigenlijk best snel. Een jaar later opende hij Bar Restaurant Lely (2018), anderhalf jaar geleden kwam REM daarbij.”

Zelf de rol bepalen 

Ja, en wat houdt die visie dan eigenlijk in? “Het team waar je mee werkt veel meer de vrijheid geven en hen laten bepalen welke rol zij in het bedrijf aan willen nemen. Vanuit daar gaan kijken wat iedereen nodig heeft, in plaats van dat er een directieve leider boven staat die zegt wat er moet gebeuren”, vertelt Frits. “Het uitdragen en toepassen van die visie hebben we in het begin in extreme vormen gedaan. In de loop der jaren hebben we de teugels iets laten vieren en is onze bedrijfscultuur organisch geëvolueerd, maar nog steeds staat iedereen bij ons in zijn kracht.”  

Eigen geld, investeerders en crowdfunding

Nog even terug naar het begin. Want twee restaurants uit de grond pompen doe je niet zomaar, daar heb je kapitaal voor nodig. “Voor Lely zijn we begonnen met eigen geld en externe investeerders. Bij REM ging het ietsje anders, daar hebben we wel weer een deel eigen geld geïnvesteerd, maar we hebben ook voor het eerst gebruik gemaakt van crowdfunding. Het geld is voornamelijk gebruikt om alles op te starten. Bijvoorbeeld voor de opbouw van het pand en restaurant en het betalen van het team.” 

Hard werken en blijven luisteren

Zowel Bar Restaurant Lely als REM zijn inmiddels successen binnen de Amsterdamse horecawereld te noemen. Dit ligt volgens Frits deels aan de plekken en de ervaringen die de restaurants met zich meebrengen. “Bar Restaurant Lely zit op een plek waar nog helemaal niets op het gebied van horeca was, dus mensen waren en zijn nog steeds heel erg blij dat er wat meer leven in de brouwerij is gekomen. Bij REM gaat het echt om de beleving en de plek die mensen graag willen bezoeken.” Maar dat is natuurlijk niet het enige. Frits vertelt verder: “Ik denk dat het succes daarnaast te danken is aan hard werken, blijven luisteren naar je team en de gast en niet bij de pakken neer gaan zitten.” 

Niet bij de pakken neer gaan zitten was gedurende de pandemie geen makkelijke opgave, maar wel noodzakelijk. “Het was in die tijd super belangrijk om je hoofd koel te houden, te zorgen dat je je team behoudt, en je doel voor ogen houdt.” 

Je lichaam en geest scherp houden

Daarnaast kon Frits op de been blijven door goed voor zichzelf te zorgen. “Je lichaam en geest scherp houden is belangrijk. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is jezelf afvragen of zoveel werken wel altijd nodig is. Je kan zoveel moeten en willen en dat móet tot een bepaalde hoogte ook wel. Maar jezelf daarin voorbijlopen is niet de bedoeling.” En zo is ‘t maar net. 

Blijf realistisch en ga voor (zelf)ontwikkeling

Naast jezelf niet voorbij lopen heeft Frits nog andere adviezen voor beginnende ondernemers: “Blijf altijd kansen zien en ga daarvoor. Maar blijf wel realistisch en onderzoek of hetgeen je wilt doen ook echt bij je past. Hierin is reflecteren heel erg belangrijk, zodat je goed op de hoogte blijft van dingen die goed en fout gaan. Én blijf jezelf ontwikkelen door externe prikkels op te zoeken. Bijvoorbeeld door cursussen en boeken te lezen, maar ook door te leren van mensen en andere ondernemers om je heen.”

Wat dit verhaal ons leert? Geloof in je visie, maar wees ook niet bang als deze zo nu en dan naar de achtergrond verdwijnt. Dat hoort erbij. En dat je hard moet blijven werken voor dingen die je graag wil, maar ook op de rem mag trappen als dit nodig is. Je kunt tenslotte alleen goed zijn voor je business en je mensen als je zelf lekker in je vel zit. 

Onlangs toegevoegd Ga naar Blog