Ga naar content
In dit artikel
Financiering zonder gedoe
  • Geen businessplannen of jaarcijfers
  • Aangevraagd in 5 min.
  • Binnen 1 dag op je rekening
Check je mogelijkheden

Als klein jochie was Frank (61) al gefascineerd door grote katten in het wild. “Na een bezoekje aan de bibliotheek kwam ik thuis met boeken over tijgers en leeuwen. Eigenlijk heb ik geen idee waar die passie vandaan kwam. Ik wenste toen al dat ik ze ooit in het wild zou zien.” In zijn twintigerjaren had Frank wat geld gespaard en was het eindelijk zover: hij maakte een rondreis door Afrika en India. “Mijn liefde voor wilde dieren werd hierdoor alleen maar groter. Ik ontmoette in die tijd mijn partner, die in de reiswereld werkte. Zij kwam op een dag thuis met een advertentie waarin een Afrika-specialist werd gezocht voor reizen naar Afrika. Ik had geen toerisme opleiding gevolgd, maar solliciteerde toch. Tot mijn grote verbazing werd ik aangenomen!”

Een crisis die goed uitpakte

Het werken met wildlife in Afrika beviel Frank zo goed, dat hij maar liefst 25 jaar is blijven plakken bij dezelfde werkgever. “Tot de coronacrisis zich aandiende. De directeur trok de stekker eruit”, vertelt Frank. “Toen zat ik wel even met mijn handen in het haar. Ik besloot dat het tijd was om mijn reiskennis op een andere manier te benutten en voor mijzelf te beginnen.” Een flinke sprong in het diepe, dus. Was dat dan niet een te grote omslag? “Ik heb van veel mensen in mijn leven de wijze les gehoord: ‘Never waste a good crisis’. Nu snapte ik dat ineens. Het ontslag dwong me om mijn hart te volgen. Als ik ooit voor mezelf wilde beginnen, moest ik het nú doen.”

Ook had Frank het geluk dat hij een maand nadat het reisbureau stopte al een nieuwe baan had gevonden: hij werd adviseur op het gebied van zonne-installaties. “Ook had ik een transitievergoeding meegekregen en ontdekte ik verschillende startersregelingen. Zo kon ik in elk geval een jaar of anderhalf vooruit.” Met de financiën zat het dus wel snor, maar het idee moest nog groeien. “In januari 2021, nog midden in de lockdown, ben ik een cursus podcast maken gaan volgen, om zo in een podcast mijn kennis te kunnen delen met mensen die net als ik een passie voor wildlife hebben. In maart van dat jaar begon ik met Safari Secrets: een kleinschalige boutique reisstudio waarin ik Safari’s, met name in het exclusieve segment, voor mensen organiseer.”

Rustig starten

Geen voor de hand liggende periode om een reisbureau te starten, want de wereld zat op slot. “Dat klopt wel ja, ik heb vorig jaar pas mijn eerste reizigers begeleid.” Maar Frank zag deze rustige periode niet alleen als iets slechts, want zo had hij de tijd om zijn onderneming stap voor stap op te bouwen en zijn podcast tot een succes te maken. “Ik ben begonnen met een simpele website, gemaakt door een kennis van mij. Mijn parttime baan had ik aangehouden zodat ik in elk geval een basisinkomen had. Alles wat ik met Safari Secrets verdiende, was zo een mooie bonus.” 

Het geheim achter Safari Secrets

En nu, een paar jaar later? “Ik kan niet anders zeggen dan dat ik er ontzettend veel plezier aan beleef en dat het goed gaat. Van mijn onderneming kan ik leven, maar het bedrijf mag zeker nog groeien en professioneler worden. Het geld dat Safari Secrets tot nu toe heeft opgeleverd, kan ik nu mooi investeren in bijvoorbeeld een nieuwe, professionele website. Daar zijn we nu druk mee bezig.”

Ook denkt Frank na over de volgende stappen om zijn bedrijf te promoten, zoals het opzetten van kleinschalige klantevents, zichzelf vertegenwoordigen op beurzen en professioneler worden op social media. “Dat zijn allemaal investeringen die voor de baten uit gaan. Als blijkt dat hier meer geld voor nodig is, dan ga ik mijn financiële opties verkennen.” En collega’s aannemen om de werkdruk wat te kunnen verdelen? “Dat zou voor het bijhouden van de financiën of social media bijvoorbeeld wel handig zijn. Maar de reizen organiseren, blijf ik voorlopig écht graag zelf doen. De kennis en het netwerk dat ik heb opgedaan, heeft een ander nou eenmaal niet snel. Het zijn ook niet zomaar reizen die ik organiseer. Het moet een heel bijzondere ervaring zijn voor mijn klanten, waarbij zij tevens een positieve impact achterlaten door steun aan de natuur, het wild en de lokale bevolkingsgroepen te bieden. Ik weet precies bij wie ik moet zijn en breng alles als het ware samen.”

Toekomstdromen

Toch gooit Frank zijn parttime baan nog niet direct over de schutting. “De reiswereld blijft immers onzeker. In deze branche is er elke vijf jaar wel een crisis. Ik vind het een gezellige en afwisselende combinatie om in loondienst te werken en te ondernemen, maar eerlijk is eerlijk: uiteindelijk hoop ik uiteraard dat het met Safari Secrets zo goed zal gaan lopen dat ik me daar helemaal op kan richten.”

Je eigen boontjes doppen en de ballen verstand hebben van ondernemen

Loopt er ondanks Franks voorzichtige aanpak toch weleens wat mis? “Uiteraard. Vandaag hoorde ik van de garage dat mijn auto moet worden afgeschreven. Dat had ik niet verwacht, en een auto heb ik wel echt nodig voor zowel mijn baan als de afspraken met klanten van Safari Secrets. Ik kom namelijk altijd persoonlijk langs. Dan moet je ineens een deel van je buffer inleveren. Dat is precies het verschil tussen voor een baas en voor jezelf werken: alle sores komen nu op jou neer. Maar ik kan het gelukkig prima opvangen. Misschien is het de leeftijd hoor, dat ik net wat conservatiever onderneem. Ik neem geen enorme risico’s en doe alles stap voor stap.”

“Ik had de ballen verstand van ondernemen”, geeft Frank wel eerlijk toe. “Maar ga het maar gewoon doen, zou ik tegen je willen zeggen als je net als ik een eigen onderneming wilt starten. Zet jezelf over je schaamte heen. Ik twijfelde geen seconde aan mijn kennis en kunde als het op reizen en wilde dieren aankomt. Ik was zelfverzekerd op inhoudelijk vlak, dus ik wist dat het ondernemerschap ook wel goed zou komen. En ook belangrijk: vraag om hulp als je iets niet weet. Ik heb mijn volledige netwerk ingeschakeld, iedereen had wel ergens verstand van. Het geeft veel voldoening om mijn hart te volgen en me volledig in te zetten voor de bevolking en natuur in de gebieden waar ik zo van houd. Het is het harde werken volledig waard, want ik krijg er ontzettend veel energie van.”

Onlangs toegevoegd Ga naar Blog