Home > Blog > Beleggen > Zakelijk of privé belegge…

Zakelijk of privé beleggen, wat is het verschil?

Loopt je bedrijf lekker en houd je geld over dat je niet direct weer nodig hebt? Dan is het interessant om eens te kijken naar beleggen!

In dit artikel:

 • Zakelijk of privé beleggen in 2023
 • Fiscale consequenties voor particulier beleggen
 • Fiscale consequenties voor zakelijk beleggen
 • Wat is het omslagpunt?
 • Beleggen bij BridgeFund?

Meer informatie over
beleggen bij BridgeFund?

Bekijk onze beleggingspagina en vraag
de brochure aan.

Zakelijk of privé beleggen in 2023

Wanneer je als ondernemer wilt gaan beleggen, heb je 2 keuzes: privé of zakelijk beleggen. Overtollige liquide middelen kun je sparen of beleggen via een zakelijke rekening. Zo houd je het vermogen in je bedrijf. De andere optie is om je overtollige vermogen over te hevelen naar je privérekening en vanuit daar te starten met beleggen. Welke keuze het beste is voor jou, hangt voornamelijk samen met wat fiscaal het voordeligste is.

Fiscale consequenties voor particulier beleggen

Vanaf 2023 betaal je als particulier geen belasting over de eerste € 57.000 van je vermogen. Voor fiscaal partners ligt deze grens op € 114.000. Over het vermogen boven deze bedragen betaal je belasting in box 3. 

Het belastingtarief in box 3 wordt berekend over het zogenoemde ‘fictief rendement’. In 2023 zijn er 3 schijven voor het berekenen van het fictief rendement. Simpel gezegd: hoe hoger je vermogen, hoe hoger het fictief rendement. Over het berekende fictieve rendement betaal je vervolgens 32% inkomstenbelasting.

Fiscale consequenties voor zakelijk beleggen

Als DGA van een bv betaal je altijd vennootschapsbelasting over de gemaakte winst. In 2023 is dit 15% tot en met € 200.000 en 25,8% voor alles daarboven. Haal je geld uit je bv, dan betaal je hier ook nog inkomstenbelasting, ofwel ‘belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang’ over in box 2. In 2023 is dit 26,9%. Ben je zzp’er? Dan betaal je geen vennootschapsbelasting meer, maar inkomstenbelasting: 36,93% t/m € 73.031 en 49,5% voor alles daarboven. 

Wat is het omslagpunt?

Of je nu gaat beleggen in privé of in je bv: je betaalt natuurlijk altijd belasting. Maar wat is het punt waarop zakelijk en particulier beleggen even aantrekkelijk is? Dit omslagpunt is van een aantal factoren afhankelijk:

 • Hoe hoog is je belegde vermogen?
 • Hoe hoog is het verwachte rendement?
 • Welk percentage vennootschapsbelasting betaal je?
 • Heb je een fiscale partner?
 • Heb je nog ander vermogen in box 3?
 • Zijn er schulden?

Het is dus lastig om in één zin samen te vatten wat voor jou het beste is om te doen. Maar we proberen het toch: er is een rekensommetje dat je kunt maken om een globaal beeld te krijgen. Dit is als volgt:

Belastingpercentage box 3-heffing / belastingpercentage vennootschapsbelasting = rendement omslagpunt

Wat gunstiger is, hangt dus vooral samen met hoe hoog je belegde vermogen en het verwachte rendement is. Verwacht je een laag rendement (onder het omslagpunt) of beleg je met veel vermogen? Dan is zakelijk beleggen meestal verstandiger. Andersom: beleg je met weinig vermogen en verwacht je een hoog rendement (boven het omslagpunt)? Dan is particulier beleggen over het algemeen weer voordeliger. 

Uiteraard raden we je aan om altijd advies te vragen bij een financieel specialist of een belastingadviseur. Zij kunnen je precies vertellen wat in jouw geval de beste keuze is!

Beleggen bij BridgeFund?

Misschien is beleggen in BridgeFund iets voor jou? Kijk eens rond op onze beleggingspagina en ontdek of je met je geld bij ons wilt ondernemen! 

Beleg bij BridgeFund.
Maak je geld gelukkig!

Want geld dat aan het werk kan, daar worden ondernemers blij van. En geld ook.

Finalist Blue Tulip Awards
2020

Nominatie Deloitte Fast 50
Rising Star 2020 & 2021

Finalist Deloitte Fast 50
2022