Ga naar content
In dit artikel
Meer informatie over beleggen bij BridgeFund?

Bekijk onze beleggingspagina en vraag
de brochure aan.

Vraag de brochure aan

Het vaccineren is begonnen en we lijken de ergste piek in de coronacrisis gehad te hebben. Even afkloppen. Maar hoelang de opkomende recessie zal duren, hoe heftig deze zal zijn en hoe snel we hier weer uit gaan komen, weet niemand. Dát er nog een en ander te gebeuren staat is een feit. Maar wat doe je als belegger? Bijkopen? Verkopen? Instappen? Of toch maar even wachten? De koersen zijn nog altijd heel volatiel. Wij vertellen je in dit blog meer over de do’s en don’ts van beleggen in coronatijd.

Wat waren en zijn de gevolgen van corona voor de beurs?

De MSCI World Index deed tot februari 2020 wat deze het jaar ervoor ook al de hele tijd had gedaan: de aandelenmarkten klommen steeds verder omhoog. Toen vervolgens het besef doordrong dat corona wel eens tot een wereldwijde crisis kon leiden, kwam de MSCI in een vrije val terecht. Nog nooit daalde de beurs zo hard en zo snel: met meer dan 20%! We zien nu echter dat de beurzen zich voor een groot deel herstellen. Dit komt onder andere doordat veel beleggers hun aandelen (in paniek) verkocht hebben, en omdat veel grote Big Techs, zoals Amazon, Google en Netflix, weinig last hebben van of zelfs extreem groeien als gevolg van de coronacrisis. Vooralsnog lijkt het erop dat 2021 het jaar van herstel zal zijn. Hierbij de welbekende slag om de arm: nog altijd is niets zeker.

Paniekverkopen, waarom doen we het?

Handelen uit emotie is beleggers niet vreemd: het zijn net mensen. 😉 Hoewel we eigenlijk verdomd goed weten dat het verkopen van aandelen uit paniek nog nooit iemand een financieel voordeel heeft opgeleverd, blijven we het toch gezellig met z’n allen doen. ‘Ja, maar als ik nu verkoop dan ben ik tenminste niet álles kwijt!’ Negatieve krantenkoppen, angst en heftige dalingen zoals die van maart trekken ons en masse mee het zwarte gat in. Maar paniekverkopen leveren vrijwel nóóit een goede prijs op. Hoe verleidelijk ook, doe dat dus niet!

Langetermijndenken zorgt voor perspectief

Beleggen en emotioneel handelen is gewoon geen goede combinatie. Rustig blijven en langetermijndenken daarentegen wél: dat heeft veel beleggers al door eerdere crises geloodst. Daarvoor hoeven we niet eens zo heel ver terug te blikken: de kredietcrisis van 2008 dient als een perfect voorbeeld hiervan! 

Wie destijds gekozen heeft voor paniekvoetbal, betaalt nu nog altijd de rekening. Maar zij die ervoor kozen om hun aandelen te houden, stonden na 5 jaar veelal weer terug in de plus. Zo zie je maar; niemand kan de toekomst voorspellen. Eén ding is echter zeker: verplaats je horizon tenminste 10 tot 15 jaar vooruit en de kans is groot dat je zonder al te veel kleerscheuren je doelen behaalt. Want ook deze coronagekte zullen we op een bepaald punt weer achter ons laten. 

Wel of niet instappen?

Ben je nog geen belegger, maar hebben de lage beurskoersen toch de innerlijke handelaar in je wakker gemaakt? Of het wel of niet slim is om nu in te stappen, hangt samen met een aantal zaken. Als je jouw zenuwen een beetje onder controle hebt, de guts hebt om verder te kijken en geen gouden bergen verwacht, zou dit nog wel eens de ideale tijd voor je kunnen zijn. Je stapt in ieder geval voordeliger in dan voor de coronacrisis. Maar het is niet gezegd dat de koersen niet opnieuw zullen gaan dalen. Most and for all is het belangrijk dat je niet zomaar instapt, maar start met een goed doordacht plan. Bepaal een doel, termijn, een inlegbedrag en een maximaal verlies. Laat je niet gek maken en houd je vast aan dat plan.

Een stabieler alternatief: investeren in mkb-leningen

Wil je graag je geld op een relatief veilige manier investeren? Een aantrekkelijk rendement behalen en tegelijkertijd andere ondernemers helpen om hun bedrijf een stap verder te brengen? Denk dan eens aan investeren in mkb-leningen via BridgeFund. Je belegt bij ons vanaf € 100.000, in een zeer gespreid portfolio (belangrijk!) en een vast rendement tot 5,75 per jaar%. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden, de risico’s en andere zaken? Bekijk onze beleggingspagina en vraag de beleggingsbrochure aan.

Beleg bij BridgeFund. Maak je geld gelukkig!

Want geld dat aan het werk kan, daar worden ondernemers blij van. En geld ook.

Onlangs toegevoegd Ga naar Blog