Ga naar content
In dit artikel
Financiering zonder gedoe
  • Geen businessplannen of jaarcijfers
  • Aangevraagd in 5 min.
  • Binnen 1 dag op je rekening
Check je mogelijkheden

Aan het begin van het jaar ontbreekt het – net als bij de rest van Nederland – ook bij ondernemers vaak niet aan de goede voornemens. Meer zelfontwikkeling, minder stress, drie keer per week sporten. Eindstand halverwege februari: geen tijd, wel stress én een lege sportschool. Je zou het bijna een natuurwet kunnen noemen.

En toch zijn er manieren om ervoor te zorgen dat je die ambitieuze doelen gewoon behaald. Hoe? Heel simpel: meetbare doelen opstellen, een partner in crime regelen, je kernwaarden inzetten en zoveel mogelijk hulp van je personeel, mede-onernemers of relaties vragen. 

1. Haalbare (en dus meetbare!) doelen stellen 

Je hebt vast wel eens van SMART doelen gehoord, toch? Dit concept is al zo oud als de weg naar Rome, maar het blijft een goede manier om doelen te formuleren en ambities te realiseren. Tijd voor een korte recap: SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Je nieuwjaarsresolutie moet aan al deze factoren voldoen om concreet en haalbaar te zijn.

“Aankomend jaar wil ik meer moeite stoppen in het onderhouden van mijn klantrelaties” is bijvoorbeeld geen goede nieuwjaarsresolutie. Deze is niet specifiek, meetbaar of tijdsgebonden. Een goede SMART formulering hiervoor zou zijn: “In het eerste kwartaal van 2023 wil ik mijn klanttevredenheid met 10% verhogen ten opzichte van Q4 van 2022.” Zie je het verschil?

2. Een accountability partner regelen

Samen sta je sterker. Zeker als het aankomt op het nakomen van grootse plannen. Daarom kunnen wij niet vaak genoeg het belang van een accountability partner benadrukken. Dit is jouw rots in de branding die je door de moeilijke dagen helpt. Die je met één telefoontje kan overtuigen om toch door te zetten wanneer jij denkt aan opgeven. Denk aan een gym buddy. Die wil je toch ook niet teleurstellen door zomaar een training te skippen? Dezelfde dynamiek vindt plaats als je een accountability partner hebt voor je goede voornemens. Wij mensen hebben nu eenmaal soms een duwtje in de goede richting nodig. 

Het vinden van een accountability partner hoeft niet moeilijk te zijn. Vertel gewoon over je  nieuwjaarsplannen aan een goede vriend of zakenpartner en bam: daar is je trouwe compagnon die je door moeilijke tijden heen sleurt en onvoorwaardelijke support levert. 

3. Kernwaarden zijn je beste vriend

Wil je eindelijk die nieuwjaarsresolutie halen? Dit gaat een stuk makkelijker als je nieuwjaarsdoel in lijn ligt met je kernwaarden. Deze hebben we (hopelijk) allemaal. Een onderneming zonder duidelijke kernwaarden is namelijk als een schip zonder stuurman. Dus, als je jezelf als ondernemer dit jaar een doel gaat stellen, vraag je dan af: wat vind ik nu écht belangrijk? Wat wil ik hoe dan ook bereikt hebben met dit project? En zet daar dit jaar een flinke stap in de juiste richting voor. 

4. Samen sta je sterker: brainstormen met je medewerkers of mede-ondernemers  

It takes a village… om goede voornemens na te volgen. We kunnen alleen maar afsluiten met de allerbelangrijkste les van vandaag: samen sta je sterker. Vooral als het gaat om goede voornemens behalen. Dus naast je accountability partner heb je meer hulp nodig. En van wie kan je dit nou beter krijgen dan je personeel? Ga daarom eens aan het einde van het jaar om tafel met zoveel mogelijk medewerkers. Waar vinden zij dat jullie bedrijf voor staat? Wat willen zij aankomend jaar bereiken, en welke stappen moeten daarvoor gezet worden? Kunnen jullie samen op basis daarvan goede SMART doelen formuleren? Als iedereen op de hoogte is van jullie gezamenlijke doelen, zal het ook makkelijker zijn om elkaar te pushen om deze te behalen. Geen personeel? Je hebt vast mede-ondernemers of relaties in je omgeving waarmee je kunt sparren én elkaar vervolgens kunt uitdagen en motiveren. Behoren jullie aan het einde van het jaar maar mooi tot die 8% bikkels die hun goede voornemens behalen; lege sportschool, of niet.

Onlangs toegevoegd Ga naar Blog