Wat is een achtergestelde lening?

Wat is een achtergestelde lening? Bekijk een voorbeeld. Speciale voorwaarden in de overeenkomst. Hoge rente met veel risico voor de geldverstrekker.

achtergestelde lening

Wat is een achtergestelde lening? Het is een krediet waarbij de geldverstrekker bij een faillissement van jouw bedrijf wordt ‘achtergesteld’ op andere schuldeisers. Vandaar de naam achtergestelde lening. Dat betekent dat eerst andere schuldeisers hun geld ontvangen. Is er nog iets over? Dan pas komt ook deze geldverstrekker in aanmerking.

In de overeenkomst of het contract voor de achtergestelde lening wordt vastgesteld dat andere schuldeisers voorgaan bij eventuele financiële problemen. Het maakt dit type lening meer risicovol voor de geldverstrekker. Andersom kan het voor jou een mogelijkheid zijn om geld op te halen bij andere geldverstrekkers dan de bank. Een bank zal doorgaans niet snel akkoord gaan met dit type krediet, omdat het risico op niet terugbetalen relatief groot is.

Achtergestelde lening: zo werkt het

Een achtergestelde lening wordt vaak verstrekt door ondernemingen, aan andere ondernemingen. Je kunt hier als ZZP-er of MKB-organisatie gebruik van maken door een krediet aan te vragen bij zakelijke partners, een holdingmaatschappij of andere investeerder. 

Let op: geldverstrekkers vragen doorgaans een hoge rente voor een achtergestelde lening. Ze lopen door het type contract of de overeenkomst veel risico bij een faillissement en vragen een hoge rente om dat te kunnen dragen.

Tip: sommige geldverstrekkers accepteren een variabel rentepercentage, op basis van jouw ondernemingswinst. Maak je relatief veel winst? Dan blijft het risico beperkt, dus kun je voor een scherpere rente gebruik maken van dit type krediet.

Voorbeeld

Benieuwd naar een voorbeeld dat laat zien hoe de achtergestelde lening in de praktijk werkt? Je maakt een overeenkomst met de geldverstrekker, waarin je een aantal zaken op papier zet:

– Gegevens van jouw bedrijf en die van de geldverstrekker
– Het te lenen bedrag voor de achtergestelde lening
– Het te betalen rentepercentage
– De manier van aflossen

voorbeeld

De overeenkomst

Uiteraard dienen jullie de overeenkomst beiden te ondertekenen, waarna het geld overgemaakt kan worden. Je betaalt het geleende bedrag terug op basis van de opgestelde voorwaarden. Gaat jouw bedrijf in de tussentijd failliet? Dan staat deze geldverstrekker achterin in de rij om het geld terug te kunnen krijgen, maar nog voor eventuele obligatie- en aandeelhouders. De geldverstrekker loopt dus een bepaald risico wanneer hij of zij een achtergestelde lening verstrekt.

Ben je als ZZP-er of MKB-organisatie op zoek naar een zakelijke lening? Wij verstrekken leningen aan bedrijven met minimaal €50.000 omzet per jaar die minimaal 12 maanden staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vraag online jouw lening aan, dan gaan wij er voor je mee aan de slag. 

Financiering, maar dan simpel
Doe vrijblijvend een aanvraag en ervaar het zelf

Wat kost een achtergestelde lening?

Omdat de verstrekker meer risico loopt gaan achtergestelde leningen vaak gepaard met hogere rentes. Vandaar dat deze leningsvorm vooral interessant is als je niet in aanmerking komt voor regulier zakelijk krediet.

Wat is een beter alternatief?

Een zakelijke lening is vele malen goedkoper. Laat weten hoeveel je wil nodig hebt en wij doen je binnen 24 uur een voorstel tegen een aantrekkelijk rentetarief. Geen kleine lettertjes!