Ga naar content

Wat is een achtergestelde lening?

Het is een krediet waarbij de geldverstrekker bij een faillissement van jouw bedrijf wordt ‘achtergesteld’ op andere schuldeisers. Vandaar de naam achtergestelde lening. Dat betekent dat eerst andere schuldeisers hun geld ontvangen. Is er nog iets over? Dan pas komt ook deze geldverstrekker in aanmerking.

In de overeenkomst of het contract voor de achtergestelde lening wordt vastgesteld dat andere schuldeisers voorgaan bij eventuele financiële problemen. Het maakt dit type lening meer risicovol voor de geldverstrekker.

Andersom kan het voor jou een mogelijkheid zijn om geld op te halen bij andere geldverstrekkers dan de bank. Een bank zal doorgaans niet snel akkoord gaan met dit type krediet, omdat het risico op niet terugbetalen relatief groot is. Daar staat tegenover dat banken eerder geneigd zijn om een lening te verstrekken als er ook andere (achtergestelde) financiers zijn. Het geld van de achtergestelde lening kan als het nodig is namelijk ingezet worden om de lening van de bank af te betalen.

Achtergestelde lening: zo werkt het

Achtergestelde leningen worden veelal verstrekt door zakelijke partners, holdingmaatschappijen of investeerders. Omdat het risico een stuk groter is dan bij een ‘normale lening’ vragen deze financiers doorgaans een hoge rente voor een achtergestelde lening.

Tip:

Sommige geldverstrekkers accepteren een variabel rentepercentage, op basis van jouw ondernemingswinst. Maak je relatief veel winst? Dan blijft het risico beperkt, dus kun je voor een scherpere rente gebruik maken van dit type krediet.

Voorbeeld achtergestelde lening

Benieuwd naar een voorbeeld dat laat zien hoe de achtergestelde lening in de praktijk werkt?Je maakt een overeenkomst met de geldverstrekker, waarin je een aantal zaken op papier zet:

  1. Gegevens van jouw bedrijf en die van de geldverstrekker
  2. Het te lenen bedrag voor de achtergestelde lening
  3. Het te betalen rentepercentage
  4. De manier van aflossen

De overeenkomst

Uiteraard dienen jullie de overeenkomst beiden te ondertekenen, waarna het geld overgemaakt kan worden. Je betaalt het geleende bedrag terug op basis van de opgestelde voorwaarden.

Ben je als ZZP-er of MKB-organisatie op zoek naar een zakelijke lening? Wij verstrekken leningen aan bedrijven met minimaal €50.000 omzet per jaar die minimaal 12 maanden staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vraag online jouw lening aan, dan gaan wij er voor je mee aan de slag.

Waarom kiezen voor een achtergestelde lening?

Een veel voorkomende reden waarom bedrijven kiezen voor een achtergestelde lening heeft te maken met vertrouwen. Deze constructie komt vaak voor tussen moeder- en dochterbedrijven. Het eigen vermogen van het dochterbedrijf neemt door de achtergestelde lening toe waardoor het vertrouwen in het dochterbedrijf stijgt. Hierdoor zijn banken eerder geneigd om een krediet te verstrekken. Ook komt het voor dat een bank bij een nieuwe kredietaanvraag als voorwaarde stelt dat deze prioriteit krijgt op bestaande leningen. Deze moeten op dat moment dus worden achtergesteld.

Financiering, maar dan simpel

Doe vrijblijvend een aanvraag en check je mogelijkheden.

Wat kost een achtergestelde lening?

Lenen kost nu eenmaal geld. Maar door de hoge risico’s voor de verstrekker is een achterstelde lening in alle gevallen een stuk duurder dan een reguliere lening. Er moet dus een goede reden zijn om toch een achtergestelde lening af te sluiten.

Welke premie opslag kan ik verwachten?

Een reguliere zakelijke lening is vele malen goedkoper dan een achtergestelde lening. Ben je bang dat je zonder achtergestelde lening geen bank vindt die jouw kredietaanvraag goedkeurt? Kijk dan ook eens naar andere mogelijkheden.

Geld lenen zonder bank kan snel en eenvoudig bij BridgeFund. Laat weten hoeveel je wil nodig hebt en wij doen je binnen enkele uren een voorstel. Geen jaarcijfers, geen kleine lettertjes, geen gedoe!