Ga naar content

Veel startende ondernemers maken hier gebruik van, bijvoorbeeld als het nog niet lukt om een krediet bij de bank af te sluiten. Je betaalt voor durfkapitaal een relatief hoog rentepercentage, omdat dit voor de geldverstrekker veel risico met zich meebrengt. Aan de andere kant is het een populaire manier om snel veel geld op te halen, waarmee je de kans hebt om investeringen te doen en te groeien.

Hoe werkt het?

Businessplan en financiële projecties

Wil je durfkapitaal aanvragen? Je kunt dat doen bij particuliere en zakelijke investeerders. Zij zullen je in ieder geval vragen om een businessplan. Vooral de executive summary is belangrijk, waarin je kort en bondig uitlegt wat je van plan bent, wat er al staat en hoe de investering nieuwe mogelijkheden creëert.

Tip: denk in het businessplan ook aan de financiële projecties en een exit-strategie. Hoe kan de investeerder met durfkapitaal uiteindelijk weer uit het bedrijf stappen?

De pitch en het onderhandelen

Zodra je een investeerder gevonden hebt is het belangrijk om een goede pitch te houden. Presenteer jouw plannen en vertel wat je al hebt bereikt. Schets de toekomst, zonder het contact met het heden te verliezen. Probeer vooraf te achterhalen waarin een durfkapitalist nog meer investeert, om daar goed bij aan te sluiten.

Tijdens de onderhandelingen spreek je over het rentepercentage en andere voorwaarden die voor jou als startende ondernemer belangrijk zijn. Kan de investeerder hulp bieden vanuit het brede netwerk of op basis van uitgebreide ondernemerservaring? Het zijn belangrijke vormen van toegevoegde waarde, die anders dan het durfkapitaal niet zichtbaar worden voor de Belastingdienst.

De vraag ‘wat is durfkapitaal’ heeft daarom verschillende antwoorden en is veel breder dan een bedrijfslening. Het gaat heel specifiek om investeringen door particulieren of bedrijven die graag startende ondernemers op weg helpen. Dat gebeurt in eerste instantie met geld, maar daarnaast ook met andere vormen van hulp. Je kunt denken aan een breed netwerk, ondernemerservaring en contacten om jouw onderneming bij een nieuw publiek onder de aandacht te brengen.

Wat is het belangrijkste nadeel?

Het belangrijkste nadeel van durfkapitaal is de rente. Deze spreek je zelf af met de investeerder (durfkapitalist) die jou het geld verstrekt. Omdat het risico echter bij de investeerder ligt betaal je deze vaak een hoge rente.

Hoe vind je een durfkapitalist?

Deze vind je normaal gesproken in je netwerk of tijdens zakelijke evenementen. Zorg dat je een goede presentatie klaar hebt om potentiële investeerders te overtuigen.

Is er een alternatief voor durfkapitaal?

Ja dat is er! Als je behoefte hebt aan extra kapitaal voor je onderneming helpen wij je graag verder met een zakelijke lening tegen een aantrekkelijk tarief. Dit doen we op een snelle, vriendelijke manier zonder kleine lettertjes.

Over BridgeFund

Ben je als ZZP-er of MKB-organisatie op zoek naar een zakelijke lening?
Wij verstrekken leningen aan bedrijven met minimaal €50.000 omzet per jaar die minimaal 12 maanden staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vraag online jouw lening aan, dan gaan wij er voor je mee aan de slag.

Aanvragen gaat simpel & snel!

Financiering, maar dan simpel

Doe vrijblijvend een aanvraag en ervaar het zelf.