Veel startende ondernemers maken hier gebruik van, bijvoorbeeld als het nog niet lukt om een krediet bij de bank af te sluiten. Je betaalt voor durfkapitaal een relatief hoog rentepercentage, omdat dit voor de geldverstrekker veel risico met zich meebrengt. Aan de andere kant is het een populaire manier om snel veel geld op te halen, waarmee je de kans hebt om investeringen te doen en te groeien.
Hoe werkt het?
Businessplan en financiële projecties
Wil je durfkapitaal aanvragen? Je kunt dat doen bij particuliere en zakelijke investeerders. Zij zullen je in ieder geval vragen om een businessplan. Vooral de executive summary is belangrijk, waarin je kort en bondig uitlegt wat je van plan bent, wat er al staat en hoe de investering nieuwe mogelijkheden creëert.
Tip: denk in het businessplan ook aan de financiële projecties en een exit-strategie. Hoe kan de investeerder met durfkapitaal uiteindelijk weer uit het bedrijf stappen?
De pitch en het onderhandelen
Zodra je een investeerder gevonden hebt is het belangrijk om een goede pitch te houden. Presenteer jouw plannen en vertel wat je al hebt bereikt. Schets de toekomst, zonder het contact met het heden te verliezen. Probeer vooraf te achterhalen waarin een durfkapitalist nog meer investeert, om daar goed bij aan te sluiten.
Tijdens de onderhandelingen spreek je over het rentepercentage en andere voorwaarden die voor jou als startende ondernemer belangrijk zijn. Kan de investeerder hulp bieden vanuit het brede netwerk of op basis van uitgebreide ondernemerservaring? Het zijn belangrijke vormen van toegevoegde waarde, die anders dan het durfkapitaal niet zichtbaar worden voor de Belastingdienst.
De vraag ‘wat is durfkapitaal’ heeft daarom verschillende antwoorden en is veel breder dan een bedrijfslening. Het gaat heel specifiek om investeringen door particulieren of bedrijven die graag startende ondernemers op weg helpen. Dat gebeurt in eerste instantie met geld, maar daarnaast ook met andere vormen van hulp. Je kunt denken aan een breed netwerk, ondernemerservaring en contacten om jouw onderneming bij een nieuw publiek onder de aandacht te brengen.
Over BridgeFund
Ben je als ZZP-er of MKB-organisatie op zoek naar een zakelijke lening?
Wij verstrekken leningen aan bedrijven met minimaal €50.000 omzet per jaar die minimaal 12 maanden staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vraag online jouw lening aan, dan gaan wij er voor je mee aan de slag.
Aanvragen gaat simpel & snel!
Financiering, maar dan simpel
Doe vrijblijvend een aanvraag en ervaar het zelf.