Ga naar content
In dit artikel
Financiering zonder gedoe
  • Geen businessplannen of jaarcijfers
  • Aangevraagd in 5 min.
  • Binnen 1 dag op je rekening
Check je mogelijkheden

Dit onderzoek is gedaan onder 1564 zzp’ers die in de periode van 1 januari tot 30 juni 2019 een aanvraag voor een financiering hebben gedaan.

Een groot deel van zelfstandige ondernemers die een zakelijke lening aanvragen bevinden zich in de bouw of detailhandel. Samen zijn deze branches verantwoordelijk voor 4 op de 10 lening aanvragen. Bij 24% van de lening aanvragen gaat het om zzp’ers in de bouw. In de groot- en detailhandel gaat het om 19,8%. De gegevens zijn gebaseerd op lening verzoeken in de eerste 6 maanden van 2019.

Meestal gaat het om relatief kleine bedragen tot maximaal € 5.000. Dit wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het inslaan van grotere voorraden, de aankoop van machines of het voorfinancieren van een opdracht. Iets minder dan de helft van de zelfstandige ondernemers vraagt krediet aan voor deze doelen.

In de tabel zien we de verdeling van het aantal leningaanvragen onder zelfstandigen per industrie. Naast de eerder genoemde bouwindustrie en detailhandel wordt er ook in de advies, logies en restaurantwereld vaak aangeklopt voor een zakelijke lening.

We hebben ook gekeken naar de hoogte van de financieringen die ondernemers wensen. Hieruit is gebleken dat de meeste zelfstandige ondernemers relatief kleine bedragen willen lenen. Bijna de helft leent bedragen van 10.000 euro of lager.

46%          <10.000
30%          >10.000 – 25.000
20%          >25.000 – 50.000
   4%          >50.000

Waarom vooral zzp’ers in de bouw en detailhandel aankloppen voor financiering

Een startende consultant of coach heeft vaak minder geld nodig om het bedrijf op te starten. Voor zelfstandigen in de bouw is dit anders. Zij hebben geld nodig om te investeren in machines, gereedschappen of een bedrijfswagen. Daarnaast zit de bouwsector al een aantal jaar in de lift en zijn er in deze branche heel veel zelfstandigen actief. In de detailhandel zien bedrijven voornamelijk kansen liggen door te profiteren van inkoopvoordeel bij grotere orders.

Hoe komen wij aan deze cijfers?

Het onderzoek is gebasseerd op cijfers uit onze eigen database. Jaarlijks kloppen er duizenden ondernemers bij ons aan om zakelijk geld te lenen. Bij elke aanvraag vragen we in welke branche zij actief zijn en waar ze het geld voor willen gebruiken. Deze data hebben we gebruikt voor het onderzoek. 

Onlangs toegevoegd Ga naar Blog