Wat is een onderhandse lening? De voor- en nadelen

18 november 2019

Maximale leestijd: 3-4 minuten

Wat is een onderhandse lening? De voor- en nadelen

Wat is een onderhandse lening en waar moet je op letten bij het opstellen van de overeenkomt? Een belangrijke vraag voor veel ondernemers, die het graag goed willen doen. Wij behandelen de voor- en nadelen, zodat je niet in bekende valkuilen trapt.

Wat is een onderhandse lening? Het is een lening zonder tussenkomst van de bank. Je kunt het geld lenen bij vrienden, familie, bekenden of andere particulieren en bedrijven. Je betaalt een marktconforme rente en legt de afspraken vast in een contract.

Lukt het niet om geld te lenen bij de bank of heb je geen behoefte aan de papierwinkel die daarbij komt kijken? Als je goed oplet bij het opstellen van de overeenkomst kun je zakelijk uitstekend gebruik maken van dit type krediet. Je hebt meer vrijheid en flexibiliteit. 

Voor- en nadelen van dit krediet

Benieuwd naar de voor- en nadelen van een onderhandse lening? We zetten ze voor je op een rij:

 • Lening op maat
  De onderhandse lening maak je eenvoudig op maat, bijvoorbeeld aan de hand van het bedrag dat je nodig hebt. Wil je investeren in een nieuwe machine, nieuwe voorraad of andere lopende kosten voldoen? Dankzij maatwerk ontvang je precies het geld dat je de komende tijd nodig hebt.
 • Gunstige rente, voorwaarden en aflossingstermijn
  De onderhandse lening staat bekend om de gunstige rente, omdat er geen sprake is van tussenkomst door de bank. Bovendien kun je rekenen op betere voorwaarden en bijvoorbeeld een kortere aflossingstermijn. Dat betekent dat je weer sneller helemaal schuldenvrij bent.
 • Sneller dan bij de bank
  Anders dan bij een zakelijk krediet bij de bank is het niet nodig om complete jaarverslagen en businessplannen aan te bieden. In plaats daarvan kun je binnen een paar minuten een aanvraag doen en het geld vervolgens binnen 24 uur ontvangen.
 • Persoonlijke relaties
  Sluit je de onderhandse lening af bij vrienden, familie of andere bekenden? De persoonlijke relaties kunnen onder druk komen te staan zodra het je niet lukt om het geleende geld op tijd terug te betalen. Weet daarom vooraf goed waar je aan begint. Liever niet persoonlijke relaties aanspreken? Overweeg dan zakelijk geld te lenen.

Verschil obligatie en onderhandse lening

Specifiek benieuwd naar het verschil tussen een obligatie en een onderhandse lening? De obligatie kent meerdere geldgevers, terwijl je de lening afsluit bij één geldverstrekker. Bovendien heb je daarmee direct contact met de verstrekker, terwijl een obligatie vaak via de effectenbeurs loopt. De rente betaal je aan één geldgever, in plaats van via de bank aan de verstrekkers van de obligatie. Bovendien profiteer je met een onderhandse lening van een vaste looptijd. Houders van obligaties kunnen die via de effectenbeurs verkopen wanneer ze willen.

Waarop letten als je een onderhandse lening afsluit?

Benieuwd waarop te letten als je zakelijk een onderhandse lening afsluit? Maak duidelijke afspraken over allereerst de looptijd van het krediet en de manier waarop je het geleende bedrag terugbetaalt. Doe je dat aan het eind van de looptijd in één keer, aan het eind van iedere maand of bijvoorbeeld iedere dag automatisch? Door de aflossingen en rente-betalingen te spreiden heb je daar in de bedrijfsvoering zo min mogelijk last van.

Bespreek vervolgens de rente die je betaalt. Het moet gaan om een marktconforme rente, al heb je hierin enige vrijheid met de geldverstrekker. Spreek samen een percentage af, aan de hand waarvan jij de totale kosten voor het krediet kunt berekenen. Voorkom daarmee dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.

Zakelijke lening nodig?
Zoek je als ZZP-er of MKB-organisatie een zakelijke lening die aftrekbaar is? Wij verstrekken leningen aan bedrijven met minimaal €50.000 omzet per jaar die minimaal 12 maanden staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vraag online jouw lening aan, dan gaan wij voor je aan de slag.

  Geld lenen voor je bedrijf?

   

  Een lening aanvragen voor je bedrijf hoeft niet ingewikkeld en tijdrovend te zijn. Ben je ondernemer en heb je behoefte aan extra werkkapitaal? Bij BridgeFund regel je een zakelijke lening binnen 24 uur.

  Offerte aanvragen