Soorten leningen:
welke vormen zijn er
beschikbaar?

Benieuwd naar de soorten leningen die er beschikbaar zijn? Dankzij de verschillende vormen van lenen kun je het krediet eenvoudig afstemmen op jouw voorkeuren en de situatie van jouw bedrijf.

De verschillen

Welke verschillende leningen zijn er? 

We zetten de verschillende leningen die er zijn voor je op een rij, verdeeld over de zakelijke en particuliere mogelijkheden. Uiteraard hangen de soorten rentes samen met het type zakelijk of particulier krediet dat je kiest, zodat je tijdelijk extra geld tot je beschikking hebt.

Zakelijke leningen

Benieuwd naar de beschikbare zakelijke leningen? Je hebt de keuze uit de volgende varianten:

Lineaire of annuïtaire lening

De lineaire en annuïtaire lening zijn zakelijk het meest bekend en ook populair. Met name de lening op basis van een annuïteit spreekt veel ZZP-ers en MKB-ondernemers aan. Je betaalt een vast maandbedrag, de annuïteit. Die bestaat uit rente en aflossing, waarbij de verhouding tijdens de looptijd verschuift van meer rente naar meer aflossing. Kies je voor een lineaire zakelijke lening? Dan neemt het bruto maandbedrag dat je betaalt steeds een beetje verder af. De beide leningen bieden uitstekende mogelijkheden om jouw cashflow te plannen, zodat je nu en in de toekomst goed weet waar je aan toe bent.

Onderhandse lening

De onderhandse lening sluit je af zonder tussenkomst van de bank, bijvoorbeeld door geld te lenen bij familie, vrienden of kennissen. Het is een lening op basis van wederzijds vertrouwen. Je kunt zelf veel van de voorwaarden voor de lening bepalen. Aan de andere kant heb je zelf de verantwoordelijkheid om dit netjes te doen, met goede afspraken om eventuele problemen met de geldverstrekker te voorkomen.

Tip: ook crowdfunding is vaak gebaseerd op een onderhandse lening, zonder tussenkomst van de bank. Je leent dan geld bij onbekenden, die samen geld bijeenbrengen in ruil voor een (rente)vergoeding.

Achtergestelde lening

Een populaire vorm van zakelijk lenen, ook al zou je dat op basis van de naam misschien niet meteen verwachten. Het krediet zit ander vreemd vermogen niet in de weg, omdat de schuldeiser bij problemen pas als laatste aan de beurt komt. Houd er rekening mee dat een achtergestelde lening vaak een hoge rente kent. Het risico voor de geldverstrekker is hoog, dus je moet vaak aan strenge voorwaarden voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.

Converteerbare lening

Op een converteerbare lening doe je de eerste jaren geen aflossingen. Je kunt eventueel aandelen uitgeven, waarmee er toch waarde ontstaat voor de geldverstrekker. Het is een populair zakelijk krediet om cashflow te genereren, zodat je er na bijvoorbeeld 3 jaar zonder aflossingen een reguliere lening van kunt maken. Met name start-ups gebruiken deze vorm van zakelijke financiering. Het voorkomt grote happen uit het werkkapitaal en de bedrijfsvoering. Je hebt de mogelijkheid om een converteerbare lening om te zetten naar een regulier zakelijk krediet of naar aandelen.

Mezzanine lening

De Mezzanine is een bijzondere soort, omdat het een hybride vorm is tussen vreemd en eigen vermogen. Het is een achtergestelde lening zonder aflossingen. Je betaalt een hoge rente, in ruil waarvoor geldverstrekkers meer risico durven te nemen. Je hoeft aan weinig voorwaarden te voldoen, waardoor het een populaire keuze is bij ondernemingen waar het even niet zo goed gaat.

Los van de specifieke leningen voor jouw bedrijf kun je een rekening-courantkrediet afsluiten. Het is een zakelijke betaalrekening waarop je krediet hebt. Je betaalt rente over het krediet dat je opneemt, beschikbaar tot aan de kredietlimiet die je met de geldverstrekker afspreekt. Het is de meest flexibele vorm van geld lenen, beschikbaar op het moment dat je dit nodig hebt.

Welke soort lening is het meest geschikt?

Er bestaat niet zoiets als een goede of foute lening. Alle soorten leningen hebben eigen voor- en nadelen. Welke het meest geschikt is voor jouw onderneming is afhankelijk van je doelstelling. Ben je een starter? Of wil je een nieuwe bedrijfsauto aanschaffen?

Misschien ben je afhankelijk van een specifiek seizoen zoals de zomer of de winter. In dat geval sluit een overbruggingskrediet waarschijnlijk het best aan. Op zoek naar een mogelijkheid om extra voorraad in te kopen? Kijk dan eens naar voorraadfinanciering. Zet voor jezelf op papier wat je precies nodig hebt en hoe je van plan bent dit terug te verdienen.

Overige leningsvormen die je kunt overwegen zijn; microkrediet, voorfinanciering, factoring en durfkapitaal.

Particuliere leningen

Particulier geld lenen en benieuwd naar de soorten leningen die er beschikbaar zijn? We zetten de twee belangrijkste 
mogelijkheden onder elkaar:

Doorlopend krediet

Met een doorlopend krediet mag je tot aan de kredietlimiet geld opnemen, zoals met een rekening-courantkrediet voor zakelijk gebruik. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag, waardoor je hier heel flexibel gebruik van kunt maken.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening zoals een regulier zakelijk krediet. Je ontvangt het volledige kredietbedrag, waarover je vanaf het begin van de looptijd rente en aflossing betaalt. Goed te plannen, zodat je financieel precies weet waar je aan toe bent.

Over BridgeFund

Ben je als ZZP-er of MKB-organisatie op zoek naar een zakelijke lening? Wij verstrekken leningen aan bedrijven met minimaal € 50.000 omzet per jaar die minimaal 12 maanden staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vraag online jouw lening aan, dan gaan wij er voor je mee aan de slag.

Aanvragen gaat simpel & snel!