Wat is direct lending?

26 juni 2019

Maximale leestijd: 5 minuten

Het Financiële Dagblad kopte recent over een ‘snelle opmars voor direct lending’ en ook andere media wijzen op de groeiende populariteit daarvan. Steeds meer ZZP-ers en MKB-organisaties maken er gebruik van.

Maar wat is direct lending precies, hoe werkt het en waar moet je op letten als je daar gebruik van wilt maken? En minstens zo belangrijk, wat zijn de voordelen ten opzichte van andere vormen van financiering? We beantwoorden een aantal belangrijke vragen over direct lending.

Wat is direct lending?

Direct lending is een vorm van financiering waarbij de bank buitenspel wordt gezet. Geld lenen zonder bank dus. Traditioneel verstrekken banken kredieten aan ondernemers. De banken halen hun kapitaal op bij institutionele beleggers en andere vermogenden, zoals particulieren. Direct lending slaat de stap naar de bank over, door beleggers en andere vermogenden meteen in contact te brengen met ondernemers die op zoek zijn naar kapitaal.

De nieuwe online mogelijkheden, een stevige bankencrisis en het economisch herstel bij ZZP-ers en MKB-ers die willen investeren heeft een unieke situatie gecreëerd. Veel ondernemers zijn op zoek naar geld om te investeren, terwijl banken gebonden zijn aan strenge regels en richtlijnen. Banken durven nog maar beperkt risico’s te nemen, omdat ze moeten voldoen aan allerlei voorwaarden die een nieuwe bankencrisis moeten voorkomen.

De goeden lijden onder de kwaden, waardoor ook welwillende ondernemers met een uitstekende businesscase moeilijk aan geld komen. In dat gat is direct lending gesprongen. Particuliere beleggers verstrekken hun geld aan ondernemers, die daarmee nieuwe investeringen doen om groei te realiseren. De beleggers hebben de bank er niet meer bij nodig, waardoor er een kostbare en vertragende factor is weggenomen.

Hoe werkt het: voorbeelden in de praktijk

Hoe dat in de praktijk werkt? Direct lending is beschikbaar voor allerlei groeisituaties. Het gaat bijvoorbeeld om MKB-organisaties die een overname willen doen. Ze hebben daar enkele tonnen of miljoenen euro’s voor nodig. Een bank wil vaak niet meer het volledige bedrag financieren. Inbreng vanuit eigen middelen is niet altijd wenselijk of zelfs niet mogelijk, waardoor er een alternatief moet komen.

Direct lending is dan een interessante keuze, bijvoorbeeld als alternatief voor het aantrekken van een nieuwe investeerder. Die wil daarmee ook zeggenschap, iets waar bij direct lending geen sprake van is. De ondernemer kan investeren, houdt de touwtjes in handen en heeft niet te maken met een bank die allerlei strikte voorwaarden stelt.

Direct lending voor ZZP en MKB

Direct lending biedt kansen voor onder andere ZZP-ers en het MKB. Het zijn die bedrijven die veel kansen zien en graag willen groeien, maar daar geld voor nodig hebben. Het valt bij de bank niet altijd mee om een lening af te sluiten. En sterker nog, sommige ondernemers krijgen daar keer op keer nul op het rekest en zoeken daarom actief naar alternatieve bedrijfsfinanciering.

Direct lending is een goed alternatief om de bank buitenspel te zetten. Het is mogelijk om enkele tienduizenden, honderdduizenden of zelfs miljoenen euro’s te lenen op basis van een goede businesscase en duidelijke analyse van de markt. Op die manier kunnen serieuze ondernemers hun groeiwensen realiseren, waarmee ze de kans krijgen om een stap voorwaarts te zetten. Direct lending biedt een goed alternatief voor een zakelijk krediet bij de bank, zowel voor de volledige financiering als binnen een gestapelde financiering die bestaat uit meerdere onderdelen.

Ben je als ZZP-er of MKB-organisatie op zoek naar direct lending voor een zakelijke lening? Wij verstrekken leningen aan bedrijven met minimaal €75.000 omzet per jaar die minimaal 12 maanden staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vraag online jouw lening aan, dan gaan wij er voor je mee aan de slag.

Geld lenen voor je bedrijf?

 

Een lening aanvragen voor je bedrijf hoeft niet ingewikkeld en tijdrovend te zijn. Ben je ondernemer en heb je behoefte aan extra werkkapitaal? Bij BridgeFund regel je een zakelijke lening binnen 24 uur.

Offerte aanvragen

Mis niks!

Gratis tips over geld en ondernemen. Daar word je financieel beter van. Ontvang 1 x per maand de beste tips in je inbox.

Je bent er bijna. We hebben je een e-mail gestuurd ter verificatie van je e-mailadres.