Ga naar content

In dit artikel:

  • Een kortlopende zakelijke lening is iets anders dan een flexibel zakelijk krediet
  • Wanneer kies je wat? Kort door de bocht: zekere uitgaven = zakelijke lening en onzekere uitgaven = zakelijk krediet
  • Qua kosten verschillen de financieringsvormen wel enigszins van elkaar

Financiering zonder gedoe

  • Geen businessplannen of jaarcijfers
  • Aangevraagd in 5 min.
  • Binnen 1 dag op je rekening

Veel mensen die spreken over ‘lease’ bedoelen eigenlijk operational lease. Dat zit heel anders in elkaar dan financial lease, dus is het belangrijk om de verschillen goed te kennen. Het gaat om een vorm van financiering waarbij je als zzp’er of mkb’er eigenaar wordt, waardoor de aankoop gewoon op de balans komt te staan. 

Wat is Financial lease?

Wat is dat eigenlijk, financial lease? Het is een financieringsvorm om de kosten te spreiden over de periode van het gebruik. Stel dat je een auto wilt financieren, dan kost dat enkele tienduizenden euro’s of meer. Een bedrag dat veel zzp’ers en mkb’ers niet zomaar hebben liggen, of niet in één keer aan een auto willen besteden.

Met financial lease ga je een financiering aan. Je betaalt maandelijks een vast bedrag voor de auto. Ondertussen komt die wel gewoon bij jou op de balans te staan, omdat je daar zelf economisch eigenaar van wordt. Je onderhoudt de auto zelf en verzekert die zelf. Na afloop van het contract ben je ook juridisch eigenaar. Ondertussen kom je in aanmerking voor investeringsaftrek, zodat je optimaal profiteert van fiscale voordelen.

Wat is het verschil tussen financial lease en operational lease?

Benieuwd naar de verschillen met operational lease? Bij financial lease ben je zelf economisch eigenaar, terwijl de leasemaatschappij dat is bij operational lease. In dat geval worden de wegenbelasting, verzekering en het onderhoud betaald, al is het bedrag per maand daar natuurlijk ook naar.

Bij operational lease staat de auto niet op de balans, word je na afloop van het contract niet automatisch juridisch eigenaar en kun je dus ook geen gebruik maken van investeringsaftrek.

Voordelen van financial lease

Zowel financial lease als operational lease helpen het werkkapitaal beschikbaar te houden door de kosten te spreiden. Financial lease doet dat met een paar fiscale voordelen en is in de regel voordeliger dan operational lease.

Financial lease biedt recht op investeringsaftrek, omdat de auto gewoon bij jou op de balans staat. Bovendien kun je zelf een goedkope autoverzekering afsluiten en een goedkope garage kiezen voor het onderhoud. Na afloop van het contract ben je automatisch juridisch eigenaar, zodat je de auto kunt blijven rijden of die kunt verkopen voor de restwaarde.

Wanneer financial leasen?

Benieuwd wanneer financial lease een goede keuze is? Je kunt er als zzp’er of mkb’er gebruik van maken voor de financiering van een auto, maar ook voor andere bedrijfsmiddelen. Je kunt er grote investeringen mee spreiden, zonder daar nu het (volledige) werkkapitaal voor aan te spreken.

Je spreidt de kosten over de periode van het gebruik, waarin de auto of de machine omzet zal genereren. Op die manier match je de kosten en opbrengsten, waarmee het makkelijker wordt om investeringen te doen en die te blijven betalen.

Tip: vind je maximaal gemak belangrijker dan financieel voordeel? Dan is operational lease waarschijnlijk interessanter. 

Financial lease zzp en mkb

Financial lease biedt de mogelijkheid om kosten voor een auto, een machine of voorraad te spreiden. In feite werkt de lease hetzelfde als iedere andere vorm van een reguliere lening of een krediet. Het is om die reden de moeite waard om ook de mogelijkheden van een lening te onderzoeken, omdat de kans groot is dat je daar op dezelfde manier voor in aanmerking komt als voor financial lease.

BridgeFund helpt mkb-bedrijven in Nederland graag aan een zakelijke financiering. Vragen? Ons team staat klaar om je te helpen. Daarnaast denken wij graag proactief met je mee om je onderneming naar een nog hoger niveau te krijgen.

Financiering, maar dan simpel

Doe vrijblijvend een aanvraag en ervaar het zelf.