Ga naar content

In dit artikel:

 • Bij een leaseauto betaal je voor gemak
 • (Belasting)voordelen die je mist als je kiest voor operational lease
 • De voordelen van een youngtimer óf financial lease

Financiering zonder gedoe

 • Geen businessplannen of jaarcijfers
 • Aangevraagd in 5 min.
 • Binnen 1 dag op je rekening

Een mooie bedrijfsauto zorgt ervoor dat je goed voor de dag komt bij klanten, mobiel bent en daarbij ook nog eens reclame maakt voor je bedrijf terwijl je onderweg bent! Heb je besloten dat het tijd wordt voor de aanschaf van een bedrijfsauto? Dan kom je voor de keuze te staan: ga ik leasen of kopen? Voor beide opties zijn voordelen te noemen, maar onderaan de streep lijkt koper interessanter dan leasen. In dit blog leggen wij uit waarom.

Bedrijfsauto leasen; de voor- en nadelen

Over het algemeen wordt de keuze tussen het leasen of kopen van een bedrijfsauto gemaakt op basis van het budget dat je tot je beschikking hebt. Heb je genoeg financiële middelen, dan is het voor de meeste ondernemers geen probleem om het aankoopbedrag ineens neer te leggen. Maar je wilt natuurlijk wel voldoende liquiditeit overhouden voor andere bedrijfskosten: je weet immers nooit wat er allemaal kan gebeuren!

Vooral bij duurdere auto’s kiezen ondernemers daarom regelmatig voor leasen. En het is natuurlijk ook wel lekker makkelijk: je betaalt maandelijks een bedrag en de leasemaatschappij regelt onderhoud, reparaties en wegenbelasting.

Er zijn 2 vormen van zakelijk leasen mogelijk: operational lease en financial lease. Dat gemak, waar we het hierboven over hebben, doet zich met name voor bij operational lease. Dit lijkt een goede optie (want: gemak), maar operational lease heeft ook een aantal belangrijke nadelen:

 • De leaseauto wordt niet jouw eigendom maar blijft in het bezit van de leasemaatschappij. Hierdoor loop je fiscale voordelen mis.
 • Je kunt geen gebruik maken van de investeringsaftrek.
 • Je zit vast aan contracten van de leasemaatschappij en je mag dus niet zelf kiezen voor een (goedkopere) garage en verzekering.
 • Rijd je meer dan 500 kilometer privé? Dan betaal je ook nog bijtelling.
 • Je mag de bedrijfsauto niet inrichten zoals jij wilt. Die belettering kun je dus vergeten.

“Al met al is operational lease misschien wel makkelijk, maar niet bepaald goedkoop. Zeker niet op de lange termijn.”

Liever een bedrijfsauto kopen?

Wil of kun je een bedrijfsauto niet in één keer betalen? Maar wil je wel eigenaar worden en profiteren van de bijkomende financiële en praktische voordelen? Kies dan voor financial lease óf een youngtimer.

In beide gevallen wordt de bedrijfsauto ook je economisch eigendom en staat de auto op jouw zakelijke balans. Hoewel dit in het geval van financial lease wel pas is na afloop van het leasecontract, nadat je de auto hebt gekocht voor de restwaarde.

Youngtimer regeling

Als je een bedrijfsauto wilt kopen, overweeg dan vooral om een youngtimer aan te schaffen. Daar zitten aantrekkelijke fiscale mogelijkheden aan verbonden, waardoor je goedkoop een zakelijke auto kunt rijden. Ideaal voor zowel zzp’ers als mkb-organisaties. Lees er alles over in ons youngtimer blog.

Of je nou koopt of financial leaset, in beide gevallen kom je in aanmerking voor de investeringsaftrek, renteaftrek én het afschrijven van de kosten van de winst. Ook heb je een veel ruimere keuzevrijheid om met de auto te doen wat je wilt, hoe lang je de auto houdt en waar je deze laat onderhouden en verzekeren. Koop je een auto, dan ben je dus veel meer in control (moet je natuurlijk wel je handen aan het stuur blijven houden hè ;)).

Een zakelijke financiering voor je bedrijfsauto

BridgeFund heeft al talloze ondernemers een zakelijke lening verstrekt voor het aanschaffen van een bedrijfsauto, met name youngtimers. Wil je toch leasen? Bij financial lease kunnen we je ook helpen bij het voorfinancieren van de btw. Wil je weten of jij in aanmerking komt? Lees hier alles over onze financiering.

Financiering, maar dan simpel

Doe vrijblijvend een aanvraag en ervaar het zelf.