Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 17 april 2024 om 16:05

Investeringsaftrek? Jazeker. Er zijn in Nederland meerdere investeringsregelingen waar je als ondernemer gebruik van kunt maken. En nee, je hoeft geen tienduizenden euro’s te investeren. Ook bij kleinere bedragen valt er al financieel voordeel te behalen. Wij zetten alle investeringsregelingen voor je op een rij.

Een laptop met de laatste zakelijke software, een ergonomisch bureau, zonnepanelen op het dak of een bedrijfsauto? Het zijn allemaal bedrijfsmiddelen die ervoor zorgen dat jouw bedrijf kan doen wat het moet doen: groeien! Hebben deze bedrijfsmiddelen een aanschafwaarde hoger dan € 450? Dan ziet de Belastingdienst ze als investeringen. En investeringen, daar heeft de overheid natuurlijk wel oren naar. Daarom bestaan er vanuit de overheid vier regelingen die jou als ondernemer moeten stimuleren om in bedrijfsmiddelen te investeren, oftewel investeringsaftrek posten. 

Simpelweg is investeringsaftrek een aftrekpost bij de Belastingdienst. Dit betekent dat je (een deel van) je investering mag aftrekken bij de aangifte voor je inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet, zodat jij precies weet hoe je er zoveel mogelijk voordeel uit haalt.

1. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De KIA (nee, niet de auto) kan je een mooi belastingvoordeel opleveren. Je komt voor deze investeringsaftrek in aanmerking als je voor een bepaald bedrag aan investeringen doet. Dit bedrag wordt jaarlijks door de Belastingdienst vastgesteld. Met de KIA hoopt de overheid dat jij als ondernemer blijft investeren; een goed draaiende economie kan namelijk niet zonder. Daarnaast draagt het natuurlijk bij aan de groei van je bedrijf, ook niet verkeerd ;). 


Om van de KIA gebruik te maken, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je investering moet aan het minimale bedrag voldoen dat jaarlijks wordt vastgesteld door de Belastingdienst
 • Je moet investeren in een bedrijfsmiddel (iets waarmee je diensten gaat leveren of goederen gaat maken en niet direct gaat verkopen)
 • De individuele investering moet minimaal  €450,- zijn
 • Je onderneming moet in Nederland gevestigd zijn 
 • Je moet geregistreerd zijn voor de inkomstenbelasting

2. Energie investeringsaftrek (EIA)

Ben jij zo’n duurzame waaghals die het dak opgaat om zonnepanelen te leggen op je bedrijfspand? Dan zou je zomaar in aanmerking kunnen komen voor de Energie Investeringsaftrek (EIA). Dit is een aftrek voor investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie voor ondernemers. Als je nog van plan bent om HR-glas of LED-verlichting aan te schaffen moet je dus even opletten. 

De EIA is aanvullend op de standaard afschrijving waardoor je minder belasting hoeft af te dragen. Zo levert de EIA je een gemiddeld voordeel op tot wel 11%. Maar, voor niets gaat de zon op. En al helemaal niet in de belastingwereld. Er zijn wederom een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen voor de EIA:

 • Je betaalt inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting
 • Het bedrijfsmiddel moet op de Energielijst van RVO.nl staan
 • De investering moet betrekking hebben op aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel

3. De Milieu investeringsaftrek (MIA) 

Plannen om voor de zaak elektrische auto’s of duurzaam verpakkingsmateriaal aan te schaffen? Dan moet je zeker even kijken of je voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) in aanmerking komt. Dit is een subsidie voor ondernemers op het gebied van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. 

Welke bedrijfsmiddelen hiervoor in aanmerking komen staan op de milieu- en energielijst  van de overheid. Het is het scrollen waard, want als ondernemer kun je hiermee tot wel 36% van het investeringsbedrag aftrekken van je gemaakte winst. 

Deze investeringsaftrek is verder onderverdeeld in drie verschillende categorieën: 

Milieu investering Milieu investeringsaftrek

Categorie 136%
Categorie 227%
Categorie 313,5%

Welk percentage je mag toepassen is afhankelijk van de milieueffecten van jouw investering. Maar een belangrijke eis is ook dat met het bedrijfsmiddel een betere milieuprestatie wordt behaald dan wat gangbaar is in de branche. Een bedrijfsmiddel met een doelvoorschrift moet gericht zijn op milieubescherming in Nederland. 

Wil je voor de MIA in aanmerking komen? Dan moet je aan deze voorwaarden voldoen: 

 • Je betaalt inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting
 • Het bedrijfsmiddel moet op de Milieulijst staan
 • Je moet minstens € 2.500 investeren

Wil je online alvast checken wat het maximaal in aanmerking komende bedrag voor de MIA is? Ga dan naar de rekentool van de overheid. Meteen aanvragen? Het digitaal aanvragen van de MIA doe je hier.    

4. Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) 

Het broertje van de MIA is de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Met deze investeringsaftrek regeling kun je als ondernemer 75% van jouw milieuvriendelijke investering afschrijven. Nog interessanter is dat je dit op elk gewenst moment mag doen. Bijvoorbeeld meteen in het jaar dat je de investering doet. Hierdoor is je belastbare winst lager en betaal je minder belasting. De VAMIL afschrijving is geldig voor de aanschafkosten, voortbreng kosten en de aanpassingskosten of aankoop van nieuwe onderdelen. 

Je voelt ‘m vast al aankomen, ook deze investeringsaftrek heeft een paar voorwaarden: 

 • Het bedrijfsmiddel staat op de Milieulijst en voldoet aan de eisen
 • Het bedrijfsmiddel is nieuw
 • De investering is hoger dan € 2500
 • Het is niet toegestaan om voor hetzelfde bedrijfsmiddel ook de energie-investeringsaftrek (EIA) te gebruiken 

De aanvraag van de VAMIL investeringsaftrek regel je bij de RVO. Je ontvangt daarna een bevestiging die je bewaart voor je boekhouding. Daarna verwerk je de VAMIL op je belastingaangifte. 

Let op de desinvesteringsbijtelling

Nog een laatste ding. Kies je ervoor om gebruik te maken van één of meer van de bovenstaande investeringsregelingen, let dan altijd op de desinvesteringsbijtelling. Scheelt je potentieel een hoop gedoe in de toekomst. 

Deze bijtelling kan namelijk van kracht zijn wanneer je bedrijfsmiddelen, waarvoor je in voorgaande jaren een investeringsaftrek hebt toegepast, verkoopt of schenkt. In dit geval moet je soms een deel van de aftrek terugbetalen. Dat willen we natuurlijk niet. 

Gelukkig zijn ook hier heldere regels voor: je bent verplicht een deel van de investeringsaftrek terug te betalen als je de bedrijfsmiddelen verkoopt of schenkt binnen 5 jaar na het begin van het kalenderjaar waarin je de investering deed. De waarde van die bedrijfsmiddelen samen moet in dit geval hoger zijn dan € 2.400. Stop je met (een deel van) je bedrijf? Dan is de desinvesteringsbijtelling geldig voor de bedrijfsmiddelen waarvoor je de voorgaande 5 jaren investeringsaftrek hebt toegepast en die door het opheffen verkoopt of overbrengt naar je privévermogen.

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant