Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 14 mei 2024 om 13:54
In het kort
  1. Inkomstenbelasting voor ondernemers is een combinatie van inkomstenbelasting en bijdrage Zorgverzekeringswet, beide apart te betalen.
  2. Niet elke ondernemer volgens de Belastingdienst is ‘ondernemer voor de inkomstenbelasting’, criteria zijn essentieel voor fiscale voordelen.
  3. Bereken belastbare winst als ondernemer door aftrekposten van de winst af te trekken, doe verplicht correcte aangifte op tijd.

In Nederland doet iedereen aangifte inkomstenbelasting. Tijdens dit jaarlijkse ritueel beseffen we allemaal weer even hoeveel van ons inkomen naar het algemeen belang gaat. Dat kan pijn doen. Maar het kan je ook trots maken. Het is namelijk eerbaar dat je zo’n steentje bijdraagt aan de samenleving. Wat je er ook van vindt, er is geen inkomen, euh… ontkomen aan. Voor mensen in loondienst is die jaarlijkse aangifte niet zo spannend, maar voor ondernemers is het toch wat uitgebreider. Daarom is een beetje basiskennis belangrijk. Zo bespaar je jezelf niet alleen tijd en geld, maar ook een hoop stress.

Inkomstenbelasting betaal je als ondernemer over wat je verdient. In principe geldt dat hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt. Het is de belangrijkste inkomstenbron voor de staat, ongeveer een derde van de begroting komt hiervandaan. In feite gaat de aangifte om een combinatie van twee belastingen:

  • inkomstenbelasting (ib);
  • bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw).

Deze bedragen moet je apart betalen, je krijgt dubbele post en je hebt twee keer zoveel kans om een fout te maken. Geen wonder dat er oneindig veel cursussen zijn om dit te begrijpen. Maar laat je niet gek maken: zie deze twee gewoon als één en dezelfde belasting.

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Het klinkt wat vreemd, maar niet elke ondernemer is volgens de Belastingdienst ‘ondernemer voor de inkomstenbelasting’. Verkoop je af en toe een zelfgebakken taart vanuit je garage, dan ziet de Belastingdienst dat als een activiteit in de hobby- of familiesfeer. Je bent dan wel ondernemer, maar niet voor de inkomstenbelasting. En dat is financieel minder gunstig. Check hier of jij voldoet aan de criteria om als ondernemer gezien te worden voor de inkomstenbelasting.

Hoeveel inkomstenbelasting betaal je als ondernemer?

Inkomstenbelasting wordt berekend over jouw belastbare winst. Maar van die winst mogen ondernemers eerst nog een paar aftrekposten afhalen. Wat je dan onderaan de streep overhoudt, is het bedrag dat de Belastingdienst ziet als belastbare winst. Lees hier hoe je dat kunt berekenen en van welke aftrekposten je bijvoorbeeld gebruik kunt maken.

Wanneer en hoe doe je aangifte inkomstenbelasting als ondernemer?

Inkomstenbelasting. Niet alle ondernemers vinden het leuk, maar elke ondernemer die ook zo wordt gezien door de belastingdienst is verplicht dit in te doen. Belangrijk om dus in je zakelijke agenda te zetten, nog belangrijker om het direct goed te doen. Bekijk hier wanneer je het moet doen, en op drie welke manieren dit zou kunnen.

Veelgestelde vragen

Als je voldoet aan de 4 criteria van de Belastingdienst wel. BridgeFund legt je precies uit hoeveel uren je moet besteden, hoeveel omzet je moet halen, hoeveel opdrachtgevers je nodig hebt en wanneer je voldoende risico loopt en zelfstandig bent.

Je betaalt inkomstenbelasting over je belastbare winst. Dat is je inkomen minus allerlei gunstige aftrekposten. Tot € 73.031 betaal je 36,93% belasting. Over je belastbare winst boven dat bedrag betaal je 49,50%. 

Je kan vanaf 1 maart aangifte inkomstenbelasting doen voor het afgelopen jaar. Meestal krijg je van de belastingdienst tot 1 mei de tijd.

Je aangifte inkomstenbelasting doe je digitaal. Log in op Mijn Belastingdienst met je DigiD. Vanaf 1 maart staat de aangifte voor je klaar.

Net als mensen in loondienst betalen ondernemers inkomstenbelasting over hun inkomen. Als zzp’er of eigenaar van een eenmanszaak of vof krijg je geen salaris. Je inkomen is dan gelijk aan je bedrijfswinst.

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant