Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 9 juli 2024 om 11:57
In het kort
 • De KOR biedt kleine ondernemingen volledige btw-vrijstelling, waardoor ze geen btw hoeven door te berekenen aan klanten of terug te vragen aan de fiscus. Dit verlicht administratieve lasten enorm.
 • Zowel natuurlijke personen als rechtspersonen met een Nederlands btw-identificatienummer en een jaaromzet tot € 20.000 (exclusief btw) komen in aanmerking. Deelname is optioneel.
 • Voordelen zijn o.a. lagere prijzen voor particulieren, geen btw-administratie en -aangifte, maar bij levering aan zakelijke klanten zijn er nadelen zoals geen btw-teruggave op kosten en hogere verkoopprijzen.

Ben je ondernemer, dan denk je groots. Misschien droom je van explosieve omzetgroei, marktleider zijn van je branche en je advertentie op een gigantisch billboard boven Times Square zien schitteren… Met die positieve instelling gaat dat zeker gebeuren. Tot het zover is, profiteer je als kleiner bedrijf van fiscale voordelen. Neem bijvoorbeeld ome KOR. Daardoor hoeven ondernemingen met een beperkte omzet geen btw af te dragen.

Wat is de kleineondernemersregeling?

De kleineondernemersregeling (KOR) is in 2020 vereenvoudigd. De onderneming van deelnemers is daardoor volledig vrijgesteld van omzetbelasting (btw). Kort door de bocht houdt dat in dat je (A) geen btw in rekening brengt bij je klanten en (B) uitgegeven btw niet terugvraagt. Omdat je voor de fiscus geen omzetbelasting hoeft te verrekenen, hou je geen btw-administratie bij en doe je dus ook geen btw-aangifte. Dankzij de KOR kan je die uren weer aan je business besteden.

Is de KOR voor elke zzp’er?

De KOR is zowel bedoeld voor natuurlijke personen (zoals een eenmanszaak (interne link) of vof (interne link)) als rechtspersonen (zoals een vereniging of bv). De voorwaarde is dat je een Nederlands btw-identificatienummer hebt en je omzet niet meer is dan € 20.000 per jaar (exclusief btw). Vooral kleine zzp’ers komen dus in aanmerking. Voor de duidelijkheid: de KOR is niet verplicht. Je bepaalt zelf of je mee wilt doen.

€ 1.667 per maand

De omzetgrens om mee te doen met de KOR is € 20.000 (exclusief btw) per jaar. Dat komt neer op € 1.667 per maand. Zelfs zonder kosten is dat eigenlijk te weinig om van te leven. Door de woekerprijzen voor huur, energie en boodschappen is het minimumloon  (interne link) voor 2023 vastgesteld op € 1.995. Je komt dus vooral voor deze regeling in aanmerking als je daarnaast ook in loondienst bent, een uitkering ontvangt of een goed verdienende partner hebt.

Wanneer wél meedoen met KOR?

Verkoop je voornamelijk aan particuliere klanten, zoals een fietsenmaker, kapper of kledingzaak? Die consumenten kunnen het weinig schelen hoeveel van de rekening uit btw bestaat. Ze kunnen daar toch niets mee. Als jouw bedrijf deelneemt aan de KOR, reken je die btw niet meer door. Daardoor kan je prijs behoorlijk omlaag voor een sterke concurrentiepositie. Of je houdt je prijzen gelijk en pakt gewoon meer marge. Tsja, als ondernemer hoef je natuurlijk niet roomser dan de Paus te zijn.

Voordelen KOR op een rij

 • geen btw-administratie bijhouden
 • geen btw-aangifte doen
 • lagere prijzen voor particulieren 
 • niet verplicht om facturen te versturen

Wanneer niet meedoen met KOR?

Lever je voornamelijk aan zakelijke klanten? Die zal het een worst wezen of je wel of geen btw in rekening brengt, want betaalde btw krijgen ze terug van de Belastingdienst. Je mag zelf echter ook geen btw terugvragen over zakelijke kosten. Heb je veel materiaal nodig om je werk uit te voeren? Of ben je van plan te gaan investeren? Reken dan goed uit of de KOR je niet meer kost dan oplevert.

Nadelen KOR op een rij

 • Geen btw meer terugvorderen als voorbelasting
 • Duurdere inkoop leidt tot hogere verkoopprijzen
 • Je deelname aan de KOR is voor minimaal 3 jaar. Denk goed vooruit!
 • Stopt direct als je omzet binnen een jaar boven de 20k komt

Hoe doe je mee met de KOR?

Deelname aan de KOR vraag je aan met het deelnameformulier van de Belastingdienst. Als je aanmelding is goedgekeurd, krijg je een brief met de ingangsdatum. Mogelijke startdata voor de KOR lopen gelijk met de aangiftetijdvakken van de omzetbelasting. Dat kan dus op 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober. Je doet mee voor minimaal 3 jaar, of tot je jaaromzet over de € 20.000 gaat. Na 3 jaar wordt je deelname automatisch verlengd.

Stopzetten KOR

Tot 3 jaar is je enige mogelijkheid om te stoppen met de KOR als je te veel omzet draait. Na 3 jaar kan je op elk moment stoppen. Geef zo snel mogelijk door dat je wil stoppen met dit afmeldformulier. Eenmaal gestopt kan je je pas na 3 jaar weer aanmelden voor de KOR. 

De dag dat je de factuur verstuurt waarmee je door de 20k-grens van een omzetjaar gaat, is direct de datum dat de KOR vervalt. Vanaf dan bereken je weer btw op je facturen. En mag je btw op bedrijfskosten aftrekken. De eerstvolgende btw-aangifte doe je weer gezellig mee.

KOR en de inkomstenbelasting

Met de kleineondernemersregeling krijg je alleen vrijstelling voor de omzetbelasting. Dat geldt dus niet voor loonbelasting, inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Veelgestelde vragen

De KOR is een vrijstelling voor de omzetbelasting (btw) voor kleine ondernemers.

Aanmelden voor de KOR doe je direct bij de Belastingdienst. Lees eerst goed wat voor jou de voor- en nadelen zijn.

Als je een Nederlands btw-identificatienummer hebt en minder dan € 20.000 per jaar omzet.

Nee, ondernemers mogen zelf kiezen of ze deelnemen aan de KOR.

Je rekent geen btw meer aan klanten en claimt geen btw terug op aankopen. Je hoeft ook geen btw-administratie bij te houden of btw-aangifte te doen.

Btw over inkopen mag je niet terugvragen. Dat kan nadelig zijn. Je gaat de regeling voor minimaal 3 jaar aan.

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant