Ga naar content

Elk bedrijf heeft een ondernemingsvorm, een rechtsvorm met eigenschappen die het beste past bij het bedrijf. Je kiest een bepaalde juridische bedrijfsvorm o.a. op basis van risico’s en aansprakelijkheid, belastingen en het aantal eigenaren.

Wat het betekent om een rechtsvorm te kiezen

Voor je dus van start gaat met je nieuwe bedrijf, ben je verplicht om een ondernemingsvorm te kiezen. Deze juridische vorm bepaalt welke aansprakelijkheid en verplichtingen er bij je bedrijf komen kijken. Ook als je financiering nodig hebt, is de ondernemingsvorm een belangrijke factor. Aandelen uitgeven om kapitaal binnen te halen kan niet zomaar met elke rechtsvorm. Hier lees je alles over de verschillende ondernemingsvormen.

Onlangs toegevoegd

Wat is een stichting? Leer hier alles over deze rechtsvorm

Als ondernemer of zzp’er is het niet zo snel vanzelfsprekend dat je een stichting opricht, want het is een organisatie zonder winstoogmerk. En winst, laten we er eerlijk over zijn, is wat veel ondernemers drijft. Maar de kans dat je tijdens je carrière op een of andere manier met deze rechtsvorm in contact komt is levensgroot, en het kan zelfs voorkomen dat je ineens het ideële pad inslaat. Iets doen voor de onderneming zelf is tof, maar de medemens of de wereld vooruithelpen zonder winstoogmerk kan ook knetterondernemend zijn. Veel draait om geld, maar vooruitkomen in het leven heeft niet altijd met winst te maken, toch? Hoe het leven of jouw carrière als ondernemer ook loopt: het is altijd handig de ins en outs van de rechtsvorm ‘stichting’ te leren kennen.  
Lees verder
Lees meer over Wat is een stichting? Leer hier alles over deze rechtsvorm

Maatschap: geniet en onderneem met maten!

Ben jij zzp’er en werk je regelmatig samen met collega-zzp’ers? Dan zou het wel eens interessant kunnen zijn om je te verenigen in een maatschap. Daarmee werken jullie samen onder één naam, maar blijf je ook nog gewoon zzp’er. Begrijp je er niks van? Geen nood, we duiken verder de details van de enigszins illustere maatschap in.
Lees verder
Lees meer over Maatschap: geniet en onderneem met maten!