Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 1 mei 2024 om 14:45
In het kort
  • Overweeg de overstap naar een BV om persoonlijke aansprakelijkheid te verminderen en fiscale voordelen te benutten.
  • Voordelen zijn onder meer het aantrekken van investeerders en het verbeteren van het bedrijfsimago.
  • Kies tussen activa-passiva-transactie, ruisende inbreng, of geruisloze inbreng en laat je goed adviseren.

Overweeg je om je eenmanszaak om te zetten in een bv en vraag je je af wat dit voor jouw bedrijf en bijvoorbeeld je aansprakelijkheid betekent? You’ve come to the right place!

Ondernemen is vooruit denken. Je hebt je bedrijf ooit gestart als eenmanszaak maar bent in de tussentijd behoorlijk hard gegroeid. Dan zou het best wel eens interessant kunnen zijn om uit te zoeken of je je eenmanszaak niet beter kunt omzetten naar een bv. Je gaat zoeken naar de voor- en nadelen en verdwaalt al snel in de fiscale termen…zo kom je niet veel verder. Gelukkig is BridgeFund er om je uit de brand te helpen!

Wanneer van eenmanszaak naar bv?

Er zijn in het kort 4 belangrijke redenen op te sommen waarom je van eenmanszaak naar bv wilt gaan:

1. Persoonlijke aansprakelijkheid

Als eigenaar van een eenmanszaak zijn de schulden van jouw bedrijf ook jouw persoonlijke schulden. Krijg je in de toekomst te maken met schuldeisers, dan kunnen zij ook aanspraak maken op je privévermogen. Heb je nog niet zoveel omzet of vermogen opgebouwd uit je bedrijf? Dan is dit risico nog te overzien. Maar als je bedrijf groeit, kan dit voor heel vervelende situaties zorgen. In een bv heb je dit risico (in principe) niet. Als eigenaar/bestuurder van de bv kun je nooit hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden en blijven je huis en auto bij faillissement gewoon van jou.

Er zit hier wel een addertje onder het gras: als jij er een janboel van maakt en beschuldigd wordt van wanbeleid, kun je als directeur alsnog persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Maar, dan moet je er wel écht een zooitje van hebben gemaakt.

2. Fiscale voordelen

Je bedrijf omzetten naar een bv kan je fiscaal voordeel opleveren. Het omslagpunt voor dit voordeel ligt wel vrij hoog: bij een winst hoger dan € 100.000.

Als eigenaar van een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting. Val je in de tweede schijf (inkomen vanaf € 68.508) dan betaal je in 2020 maar liefst 49,50% belasting. Voordeel is wel dat je van fiscale voordeelregelingen gebruik mag maken, zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling. Dat dan weer wel.

Ga je van eenmanszaak naar bv, dan betaal je vennootschapsbelasting over de winst (16,5% tot € 200.000 en 25% daarboven). Over de winst die je aan aandeelhouders uitkeert, betaal je 26,25% belasting. Ook kun je ervoor kiezen een deel van de winst in de onderneming te laten zitten. Hier betaal je dus geen inkomstenbelasting over. Al deze zaken maken het in sommige gevallen dus heel aantrekkelijk om over te stappen.

Let op: als DGA van een bv ben je verplicht jezelf een loon uit te keren van minimaal € 46.000 per jaar. Hierover betaal je dus sowieso inkomstenbelasting! Echter zit er wel een kanttekening aan. Want als je dit niet kunt betalen, is het ook niet logisch om dit wel te moeten doen. Je kunt in dat geval een verzoek indienen bij de belastingdienst (waar bemoeien ze zich mee, zou je denken…).

3. Aantrekken van investeerders

Een bv heeft als voordeel dat je makkelijker investeerders aantrekt. Je kunt aandelen verkopen en investeerders worden niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden die op een later moment kunnen ontstaan. Dit maakt het voor hen een stuk aantrekkelijker om hun zuurverdiende geld in jouw bedrijf te steken.

4. Imago verbeteren

Het maakt feitelijk niets uit, maar een groeiend bedrijf heeft qua imago wel baat bij de omzetting van eenmanszaak naar bv. Een bv straalt toch vaak net wat meer professionaliteit uit naar (potentiële) klanten en investeerders. 

Conclusie van eenmanszaak naar bv

Als net startende eenpitter is het waarschijnlijk niet zo interessant om van eenmanszaak naar een bv over te stappen. Maar is je bedrijf flink gegroeid en maak je rond de € 100.000 winst? Allereerst: petje af! Daarnaast winnen de fiscale voordelen van de bv het dan van de eenmanszaak. Een andere overweging is die van aansprakelijkheid. Loop je met je bedrijf best wat risico en wil je persoonlijk buiten schot blijven? Ook dan is overstappen van eenmanszaak naar bv een uitstekende keuze.

3 manieren om je eenmanszaak om te zetten

Ok, je hebt dus alle voors- en tegens afgewogen en besloten je eenmanszaak over te zetten naar een bv. Hoe werkt dit precies? Er zijn 3 manieren om dit te fiksen:

1. Activa-passiva-transactie

Bij ruisende inbreng kun je jouw eenmanszaak met terugwerkende kracht omzetten in een bv. Je stopt feitelijk de eenmanszaak en begint een nieuwe bv met een nieuwe balans. De meerwaarde van de eenmanszaak komt op de balans van omzet en liggen meestal rond de € 300. Check wel even of je nog stille reserves of goodwill (meerwaarde, zoals een smetteloze reputatie en meer dan deskundig personeel) naar je bv overdraagt: hierover moet je namelijk nog wel inkomstenbelasting betalen.

2. Ruisende inbreng

Bij ruisende inbreng kun je jouw eenmanszaak met terugwerkende kracht omzetten in een bv. Je stopt feitelijk de eenmanszaak en begint een nieuwe bv met een nieuwe balans. De meerwaarde van de eenmanszaak komt op de balans van de bv te staan, hierover betaal je belasting. Ruisende inbreng kan alleen per notariële akte en brengt dus hogere kosten met zich mee (notarissen leven ook niet van de lucht). Het is wel een interessante optie als je je bedrijf binnen 3 jaar weer wilt verkopen.

3. Geruisloze inbreng

Dit lijkt op de ruisende inbreng, met het verschil dat je bv start met de eindwaarde van je eenmanszaak. Onder bepaalde voorwaarden hoef je dan geen belasting te betalen over de stakingswinst. Ook bij geruisloze inbreng heb je de optie om met terugwerkende kracht je bedrijfsvorm te wijzigen.

Laat je goed adviseren

Zoals je ziet zijn er nogal wat zaken waar je rekening mee moet houden als je jouw eenmanszaak wil omzetten naar een bv. Laat je daarom altijd goed adviseren voordat je de stap zet.

Wil je weten of je in aanmerking komt om zakelijk geld te lenen? Bij ons kan je zakelijk geld lenen zonder jaarcijfers! Neem gerust contact met ons op. Onze medewerkers staan voor je klaar en beantwoorden graag al je vragen.

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant