Ga naar content

Het gevoel van vrijheid en avontuur giert door je lijf. Deze geboren ondernemer is niet meer te stoppen! Na lang broeden ga je eindelijk de wereld veroveren met je geweldige idee. Alles is tot in de puntjes voorbereid: het plan staat op papier, er is een locatie beschikbaar en je weet ongeveer wat de prijs van je product wordt… Wacht even cowboy, je hebt toch wel een financieel plan?

Hoe weet je hoeveel startkapitaal je precies nodig hebt en hoe je dat gaat financieren? Of welke omzet je moet halen om de investering binnen 5 jaar terug te betalen? Een financieel plan maakt de financiën van je bedrijf inzichtelijk voor de komende periode. Heel leuk dat je vrienden en familie kan overtuigen van je gat in de markt, maar je spreekt pas van een ondernemingsplan als je er harde bedragen aan koppelt. 

Wat is een financieel plan?

Het financieel plan is de cijfermatige onderbouwing van je businessplan. Het bevat je verwachte omzet, kosten en investeringen. Hoe nauwkeuriger en gedetailleerder je het plan opstelt, hoe dichter de cijfers bij de waarheid liggen. En… hoe groter de kans dat je investeerders aan boord krijgt. 

Waarom is een financieel plan nodig?

Als je het hele idee al in je hoofd hebt uitgedacht, lijkt het misschien zinloos om alles op papier te zetten. Toch heeft het uitschrijven van je ondernemingsplan echt meerwaarde. Tijdens het opschrijven dwing je jezelf om over de details van je plan na te denken. Een business-idee dat op een bierviltje past, is goud waard. Maar hoe weergaloos je plan ook is, met een nat kartonnetje trek je niet altijd kapitaal aan. 

Moet je een financieel plan maken?

De meeste zzp’ers kiezen voor een eenmanszaak, of als er sprake is van partners voor een vof. Voor de oprichting van die rechtsvormen hoef je geen plan in te dienen. Na inschrijving bij de KvK wensen ze je succes, maar ze bemoeien zich verder niet met de levensvatbaarheid van je idee. Bij de opstart van een bv, cv of nv zijn er wettelijke eisen waaraan je financieel plan moet voldoen.

Onlangs toegevoegd

Wat is rentabiliteit en hoe bereken je het?

Heb je geen flauw idee wat rentabiliteit eigenlijk betekent? Je bent niet de enige. Er bestaan meerdere soorten, waarvan er drie het belangrijkst zijn: rentabiliteit op eigen vermogen, rentabiliteit op vreemd vermogen en rentabiliteit op totaal vermogen. Say what?! Wat is daar het verschil tussen? En hoe kun je de rentabiliteit van je bedrijf berekenen?
Lees verder
Lees meer over Wat is rentabiliteit en hoe bereken je het?

Investerings-begroting

Een ondernemer hoef je het principe van investeren niet uit te leggen. Om geld te verdienen, moet je het eerst uitgeven. Maar investeren zonder risico bestaat niet. Alleen mensen met visie, lef en zelfvertrouwen durven het aan. Toch is een investeringsbegroting geen overbodige luxe 😉. 
Lees verder
Lees meer over Investerings-begroting