Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 1 mei 2024 om 11:41
In het kort
  • Investeringen zijn essentieel maar niet zonder risico; investeringsbegrotingen helpen risico’s te beheren en plannen uit te voeren.
  • Categoriseer investeringen als vaste activa, vlottende activa en liquide middelen voor beter overzicht.
  • Een investeringsbegroting opstellen vereist realisme, gedetailleerd onderzoek en planning voor financiële stabiliteit en groei.

Een ondernemer hoef je het principe van investeren niet uit te leggen. Om geld te verdienen, moet je het eerst uitgeven. Maar investeren zonder risico bestaat niet. Alleen mensen met visie, lef en zelfvertrouwen durven het aan. Toch is een investeringsbegroting geen overbodige luxe 😉. 

Wat is een investeringsbegroting?

Een investeringsbegroting is een overzicht van alle bedrijfsmiddelen die je wil aanschaffen. Een investeringsbegroting maakt het risico inzichtelijk en toont wat de gevolgen op de balans zijn. Zie het als een verlanglijst voor je bedrijf, om zo goed mogelijk aan de slag te gaan.

Van elke kostenpost heb je de prijs uitgezocht en de grotere bedragen zijn gebaseerd op offertes. Dit overzicht geeft een duidelijke indicatie wat er nodig is om je plannen uit te voeren. En ongeacht of het geld uit je eigen zak komt, of dat je het wil lenen, is zo’n kritische analyse ook super voor het vertrouwen in je eigen plan.

Vaste activa, vlottende activa en liquide middelen

Op de investeringsbegroting maak je onderscheid tussen vaste activa, vlottende activa en liquide middelen. Precies zoals op de balans. Hoe zat het ook al weer?

Vaste activa

Investeringen die langer dan een jaar meegaan.

Vlottende activaa

Investeringen die kortere dan een jaar meegaan.

Liquide middelen

Werkkapitaal in kas en op de bank.

Wat staat er op de investeringsbegroting?

Op de investeringsbegroting staan alleen eenmalige kosten die noodzakelijk zijn om je bedrijf of project op te starten. Doorlopende operationele kosten horen niet hier thuis, maar op de exploitatiebegroting. Dus wel bureaus, computers en bestelbussen, geen marketing, kantoorhuur of salarissen. Ook de wekelijkse piramide Nespressocupjes valt hier niet onder.

Hoe maak je een investeringsbegroting?

Zelf een investeringsbegroting maken is niet ingewikkeld. Het lijkt op een boodschappenlijst in Excel, opgedeeld in categorieën en met prijzen erbij. De categorieën zijn hetzelfde als op de balans: vaste activa (interne link), vlottende activa (interne link) en liquide middelen (interne link). Hoe je de geplande kosten verder wil groeperen, mag je zelf weten. Poets het geheel op met een fris kleurtje, geef de subtotalen duidelijk aan en zet er een titel boven. Et voilà! 

Voorbeeld investeringsbegroting

Hieronder vind je het voorbeeld van een investeringsbegroting. Met een paar wijzigingen pas je dit model aan naar je eigen investering. In het voorbeeld gaat het om een restaurantovername. De nieuwe eigenaar investeert alleen het broodnodige, de rest blijft zoals het is. Z’n vrouw wordt de chef-kok, want ze bakt een aardige biefstuk. Als dat geen succes wordt…

Investeringsbegroting overname restaurant “Miss Steak”
Vaste ActivaKeukenVlottende ActivaAanloopkosten
Sous-vide4.000Marktonderzoek800
Koeling1.500Werving personeel1.000
Klein apparatuur1.500Flyers opening X 5.000450
Kokskleding X 12850Openingsfeest1.500
Totaal keuken7.850Totaal aanloopkosten3.750
  
RestaurantWerkkapitaal
Goodwill overname45.000Btw-voorfinanciering10.000
Bezorgscooter3.4003 maanden borg huur4.500
Tafels buiten X 61.200Voorraad food1.600
Stoelen buiten X 241.350Voorraad non-food1.300
Totaal restaurant50.950Totaal werkkapitaal17.400
 Totaal vaste activa21.150
Kantoor
Kassakoppeling2.250Liquide middelenCash & Bank
Reserveringplatform1.800Startkas500
Meubilair kantoor1.100Wisselgeld kluis1.000
Computer / scherm X21.600Werkkapitaal rekening courant5.000
Totaal kantoor6.750  
Totaal vaste activa65.550Totaal liquide middelen6.500
Investeringsbegroting totaal93.200

Investeringsbegroting met of zonder btw?

Alle bedragen op de investeringsbegroting zijn netto, dus zonder btw. Als je een factuur betaalt, betaal je wel btw. Bij je volgende btw-aangifte, vraag je de betaalde btw terug. In de tussentijd moet je die btw dus voorschieten. Om te voorkomen dat je daardoor in financiële problemen komt, neem je btw-voorfinanciering apart op in je investeringsbegroting.

Wanneer maak je een investeringsbegroting?

Elke keer dat je gaat investeren, maak je een investeringsbegroting. Dat spreekt voor zich bij de oprichting van je bedrijf. In deze opstartfase heb je geld nodig om apparatuur, voorraad en salarissen te betalen. Het kan nog een paar maanden duren voordat je eerste factuur betaald wordt. 

Ook na de oprichting komen er momenten dat je wil investeren in je onderneming. Bijvoorbeeld voor een winkelverbouwing, grotere koelwagen of uitbreiding naar het buitenland. Voor al die stappen heb je een kapitaalinjectie nodig. Als je de geplande uitgaven in een investeringsbegroting zet, wordt je financiële behoefte overzichtelijk.

Vijf tips voor het maken van een investeringsbegroting
Hier zijn vijf praktische tips voor het opstellen van een investeringsbegroting:

  1. Wees een kosten-detective: speur naar alle verwachte investeringsuitgaven en categoriseer ze slim. Bijvoorbeeld op apparatuur, voorraad, marketing, technologie, personeel, etc. Door dit overzicht krijg je meer grip op de kosten en kom je er sneller achter als je een kostenpost lijkt te vergeten.
  1. Schat realistisch: laat je innerlijke Sherlock los en doe goed onderzoek naar kosten. Spreek met leveranciers, vraag offertes op, duik in de markt en vergelijk prijzen bij 2 à 3 verschillende partijen om nauwkeurige schattingen te maken. Vergeet ook de extra kosten niet voor bijvoorbeeld aansluitingen, installaties of trainingen.
  1. Timing is key: maak een realistische tijdsplanning voor elke investering. Dit helpt bij cashflowplanning en zorgt dat je de benodigde financiële middelen op het juiste moment beschikbaar hebt. Bouw ook wat flexibiliteit in voor vertragingen en onvoorziene omstandigheden.
  1. Denk aan de levensduur: neem bij het beoordelen van kosten de levensduur van investeringen mee. Sommige gaan langer mee en brengen gedurende hun levensduur extra kosten met zich mee, zoals reparaties. Zo krijg je een realistisch beeld van de totale kosten op de lange termijn.
  1. Reken inclusief een financieel vangnet: zorg ervoor dat je in je investeringsbegroting rekening houdt met reserves en onverwachte kosten. Zet een bedrag opzij voor noodgevallen of onvoorziene uitgaven. Zo voorkom je financiële problemen als onverwachte situaties zich voordoen.

Dit kan je helpen bij het opstellen van een solide investeringsbegroting. Je kunt ook altijd advies inwinnen bij een financieel adviseur of accountant om ervoor te zorgen dat je begroting compleet, realistisch en afgestemd is op jouw specifieke situatie.

Hoe lang kijkt een investeringsbegroting vooruit?

Een investeringsbegroting kijkt tussen 1 en 5 jaar vooruit. Als je gaat investeren in gebouwen of machines, is een terugverdientijd van 5 jaar redelijk. Voor werkkapitaal om een team te betalen dat een app ontwikkelt, zal je waarschijnlijk korter nodig hebben.

Wat is een financieringsbegroting?

Een investeringsbegroting blijft als het goed is niet bij een idee, maar wordt ook uitgevoerd. Dus heb je geld nodig. In een financieringsbegroting (interne link) geef je aan hoe je de geplande uitgaven gaat bekostigen. De financiering bestaat vaak uit een combinatie van verschillende geldschieters. Dat kan familie, de bank of jezelf zijn. Ook een leverancier die je pas over 3 maanden hoeft te betalen, is voor jou een financier waarmee je de investeringsperiode overbrugt. Dit overzicht is gelijk aan de creditzijde (interne link) van de balans (interne link), oftewel de passiva (interne link).

Financieringsbegroting overname “Miss Steak”
Eigen vermogeninbreng eigenaar€ 10.200
  
  
Totaal eigen vermogen€ 10.200
Langlopende schuldenlening oom Gerrie€ 25.000
lening BridgeFund€ 45.000
  
Totaal langlopend€ 70.000
Kortlopend schuldenkrediet slagerij bonte koe€ 13.000
  
  
Totaal kortlopend€ 13.000
Totaal € 93.200

Hoe kom je aan financiering?

Goed, je weet nu wat je nodig hebt. Voor je gaat kijken naar externe geldschieters, kijk eerst hoe ver je komt met eigen vermogen. Over geld dat je niet leent, hoef je ook geen rente te betalen. Voor de rest ben je afhankelijk van vreemd vermogen. Hoe kom je daaraan zonder de loterij te winnen?

Family first

Als je geluk hebt, kunnen familie en vrienden je helpen. Hoe goed de intenties ook zijn, leg afspraken over terugbetalen, rente en termijnen wel goed vast op papier. Je zal niet de eerste zijn die hierdoor verzeild raakt in een drama van Scandinavische proporties. Geloof ons, een financiële vete tussen twee ooms is niet bevorderlijk voor de sfeer op een kinderverjaardag. 

Kom van de bank af

Misschien is er weinig animo om te investeren in je directe omgeving. Dan kan je je pak aantrekken en voor een lening aankloppen bij de bank. In tv-reclames zetten grote banken vol in op innovatie en duurzame initiatieven. Maar als je dan met je kneitergoede, disruptieve idee langskomt, blijkt toch vaak dat ze geen fan zijn van risicovol investeren.

Mede-ondernemers

Weet je wie plannen van ondernemers wel op waarde weten te schatten? Mede-ondernemers! Zelfstandigen die een aanzienlijk kapitaal hebben opgebouwd, verdienen daar op een spaarrekening amper iets aan. Zij investeren dat geld veel liever in een start-up of scale-up. Behalve de extra verdiensten, geeft het ook voldoening om geld nuttig aan het werk te zien. Daarom koppelt BridgeFund de financiële vraag en aanbod van ondernemers aan elkaar. Benieuwd? Check hier je mogelijkheden (interne link).

Aandelen

Heb je een bv of nv als rechtsvorm? Dan haal je geld op met een aandelenemissie. Het verkopen van kleine stukjes van je bedrijf levert vers kapitaal op. Je financiert je plannen op deze manier met eigen vermogen. Het opgehaalde geld hoef je dus niet terug te betalen. Bedenk wel dat je bij elke verkoop zelf minder eigendom en zeggenschap overhoudt. 

Exploitatiebegroting

De investeringsbegroting is je wish-list. De financieringsbegroting (interne link) is hoe je dat gaat betalen. Maar wat doet die investering met het resultaat van je bedrijf? Hoeveel gaan de productiekosten omlaag door de aanschaf van dat hypermoderne sorteerapparaat? Hoeveel gaat de omzet omhoog dankzij die 3 bezorgbussen?

Als je de omzet en kosten doorrekent in een exploitatiebegroting, zie je precies wat de gevolgen voor je bankrekening zijn. Misschien blijkt dat je investeert in een bodemloze put. Misschien is je vooruitzicht zo gunstig, dat je de lening al eerder kan terugbetalen. Hoe geweldig je idee ook aanvoelt, de beste ondernemers baseren beslissingen op basis van cijfers.

Veelgestelde vragen

Een investeringsbegroting is het overzicht van bedrijfsmiddelen dat je nodig hebt om je bedrijf te starten of uit te breiden.

De bedragen op een investeringsbegroting zijn netto, dus zonder btw.

Maak een overzicht van alle benodigde bedrijfsmiddelen inclusief prijzen, vedeeld in de categorieën vaste activa, vlottende activa en liquide middelen. 

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant