Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 12 juni 2024 om 10:37
In het kort
 • Btw is een verplichte omzetbelasting voor ondernemers die zowel in rekening wordt gebracht als afgedragen moet worden.
 • Nederland kent drie btw-tarieven: 21% (hoog tarief), 9% (laag tarief) en 0% (geen btw). Daarnaast zijn er btw-vrijstellingen.
 • Het verschil tussen 0% btw en btw-vrijstelling ligt in het al dan niet kunnen aftrekken van voorbelasting. Consulteer bij twijfel een professional.

In Nederland is het qua btw-tarieven nog best wel overzichtelijk, dus ‘wirwar’ is een klein beetje gechargeerd. Btw is eigenlijk vooral een hoop administratief gedoe voor ondernemers. Je moet btw in rekening brengen, maar uiteindelijk ook weer afdragen. En dat moet je goed bijhouden, zeker met de verschillende tarieven.

De Belasting Toegevoegde Waarde is een aardige melkkoe voor de staatskas en omdat je als ondernemer met btw te maken hebt, nemen we de verschillende btw-tarieven door. Welke tarieven zijn er eigenlijk? En wanneer kies je voor een specifiek btw-tarief?

Wat is btw ook alweer?

Btw is de omzetbelasting die je als ondernemer in de prijs van je goederen of diensten meerekent. Daarvan doe je net als elke ondernemer btw-aangifte en dan draag je de btw die je geïncasseerd hebt weer af. Btw die je zelf betaalt, mag je achteraf terugvorderen. Het levert je niets op, het is vooral een administratieve kwestie. Hoe zo’n aangifte eruitziet hebben we voor je samengevat in een voorbeeld btw-aangifte. Kan niet misgaan ☺

Welke btw-tarieven zijn er in Nederland?

In Nederland zijn er drie verschillende btw-tarieven. Het meest gebruikte is het btw hoog tarief van 21%. De meeste ondernemers factureren hun producten en diensten met 21% btw. Daarnaast zijn er het btw laag tarief van 9% en het 0% btw-tarief, wanneer je geen btw in rekening brengt. Ook hebben sommige ondernemers een btw-vrijstelling.

21% btw: hoog tarief

Het standaardtarief in Nederland is het btw hoog tarief van 21%. Dit geldt voor nagenoeg alle producten en diensten, die niet zijn vrijgesteld en/of onder een ander btw-tarief vallen. 

Voorbeelden 21%:

 • Henk is freelance grafisch vormgever en hij heeft een nieuwe merkidentiteit voor een bedrijf ontworpen. Hij brengt zijn uren à € 75,- in rekening en rekent daarover 21% btw.
 • Ook voor Stefanie geldt het hoge tarief van 21% btw. Zij verkoopt kinderkleding via haar webshop. Haar klanten zijn particulieren die geen btw-administratie bijhouden. De prijzen in de webshop zijn inclusief 21% btw. Stefanie draagt deze btw aan het eind van het kwartaal weer af.
 • Latoya heeft een bedrijf in lekdetectie, dat werkt voor particuliere en zakelijke klanten. Op elke factuur worden voorrijkosten, manuren en materiaalkosten in rekening gebracht en op al die zaken brengt het bedrijf 21% btw in rekening.

9% btw: laag tarief

Er is ook zoiets als het btw laag tarief van 9%. Op de meeste voedingsmiddelen zit bijvoorbeeld 9% btw. Uitzonderingen zijn genotsmiddelen en alcoholhoudende dranken. Daarnaast zit op levering van leidingwater, geneesmiddelen en agrarische goederen (zoals granen en peulvruchten die niet voor menselijke consumptie bestemd zijn) ook het lage btw tarief van 9%. Ditzelfde geldt voor de diensten van fietsenmakers, kledingmakers en kappers.

Voorbeelden 9% btw:

 • Op je boodschappen in de supermarkt zit meestal 9%. Tenminste, als het voedingsmiddelen betreft. Luxe producten zoals dat lekkere flesje rood vallen daar helaas niet onder.
 • Engelbert laat zijn woning die ouder dan twee jaar is stukadoren en schilderen. De stukadoor en de schilder rekenen 9% btw op zowel hun uren als de materialen die ze gebruikt hebben.
 • Boerin Karin koopt elke twee weken granen en peulvruchten voor haar dieren. Op die factuur rekent haar leverancier het lage tarief van 9% btw.

0% btw

Waarschijnlijk is het bekendste voorbeeld van het 0% btw-tarief als je als ondernemer goederen of diensten vanuit Nederland naar andere EU-landen levert. In dit geval breng je 0% btw in rekening. Dat maakt internationaal zakendoen net effe wat eenvoudiger.

In het geval dat je schepen of vliegtuigen bevoorraadt met je bedrijf, val je soms ook in het 0% btw-tarief. De voorwaarde is dat het betreffende schip of vliegtuig zelf ook onder het 0%-tarief valt. Meestal gaat het daarbij om vliegtuigen en schepen die gebruikt worden voor betaald personenvervoer.

Tenslotte breng je 0% btw in rekening als je goederen nog niet hebt ingevoerd en ze opgeslagen liggen bij de douane.

Voorbeelden 0% btw:

 • Vertaler Tim maakt een Nederlandse vertaling van een Duitse tekst voor een Duits bedrijf. Op de factuur brengt hij 0% btw in rekening.
 • Christiaan levert met zijn bedrijf levensmiddelen en drank aan de exploitant van een groot cruiseschip. De goederen zijn voor de verkoop aan bemanning en passagiers en daarom telt hij 0% btw op z’n factuur aan de exploitant.

Btw-vrijstelling

De meeste ondernemers zijn btw-plichtig en moeten btw incasseren en afdragen. Voor sommige branches, beroepen en bedrijfsactiviteiten geldt echter een btw-vrijstelling. Hieronder vallen bijvoorbeeld tandartsen, arbodiensten en journalistieke diensten. Ook organisaties voor jeugd- en jongerenwerk maken gebruik van die btw-vrijstelling voor hun diensten.

Met een bescheiden omzet kom je soms ook in aanmerking voor een btw-vrijstelling. Is je jaaromzet lager dan € 20.000,- exclusief btw én voldoe je aan de voorwaarden, dan mag je gebruikmaken van Kleineondernemingsregeling (KOR). Je hoeft dan geen btw meer in rekening te brengen en bent ook verlost van de extra administratie die btw met zich meebrengt.

Voorbeelden btw-vrijstelling:

 • Miguel werkt als journalist voor verschillende tijdschriften en online magazines. Vanwege zijn journalistieke dienstverlening heeft hij een btw-vrijstelling. Op zijn factuur vermeldt hij dat deze is vrijgesteld van de btw, zodat zijn opdrachtgevers de factuur op de juist wijze in hun administratie kunnen verwerken.
 • Annie maakt houten speelgoed en heeft een bescheiden jaaromzet van € 15.000,-. Ze maakt gebruik van de Kleineondernemersregeling (KOR) en hoeft daarom geen btw in rekening te brengen. De btw over haar inkoop mag ze vanwege de KOR niet terugvorderen.

Het verschil tussen 0% btw en btw-vrijstelling

We horen je hersenen bijna kraken. Btw-vrijstelling en 0% btw…dat is toch precies hetzelfde?

Nee, toch niet.

Het grote verschil tussen 0% btw en een btw-vrijstelling is het mogen aftrekken van de btw van alle uitgaven die je voor je bedrijf doet. Als je een btw-vrijstelling hebt, mag je btw die je zelf betaalt (voorbelasting) achteraf niet terugvorderen. In de aanschafprijs van een nieuwe Macbook Pro van € 2.400,- zit bijvoorbeeld ruim € 400,- btw. Toch een hele smak geld.

Ook je klanten willen voor hun administratie graag weten of je het nultarief gebruikt of een btw-vrijstelling hebt. Altijd vermelden op je facturen dus!

Wanneer gebruik je welk btw-tarief?

In de meeste gevallen moet je gewoon 21% btw rekenen. De meeste goederen of diensten vallen simpelweg niet onder 9% btw, 0% btw of een btw-vrijstelling. Twijfel je of je te maken hebt met een lager tarief of uitzondering? Raadpleeg dan je accountant voor uitsluitsel. Of de Belastingdienst natuurlijk. Maar we snappen het wel als je die liever niet te vaak spreekt… 😜

Veelgestelde vragen

Het btw hoog tarief is 21% en dat is wat de meeste ondernemers in rekening brengen.

Het btw laag tarief is 9%. Dit tarief is o.a. voor voedingsmiddelen en geneesmiddelen. Ook diensten van de kapper, fietsenmaker en kledingmaker zijn belast met 9% btw.

In Nederland zijn er 3 btw-tarieven: 21%, 9% en 0%. Daarnaast zijn een aantal branches, beroepen en bedrijfsactiviteiten vrijgesteld van btw.

In de meeste gevallen moet je als ondernemer 21% btw in rekening brengen. Als je twijfelt helpt een accountant of de Belastingdienst je graag.

Als je gebruikmaakt van btw-vrijstelling, mag je de btw die je zelf betaalt niet terugvorderen. Ondernemers die met 0% btw factureren mogen dat wel.

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant