Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 2 mei 2024 om 15:58

Nv: is de naamloze vennootschap jouw ideale bedrijfsvorm?

Een nv is waarschijnlijk niet de eerste rechtsvorm waar je aan denkt als je een geweldig idee voor een bedrijf bedenkt. Maar als je veel kapitaal nodig hebt, zou een naamloze vennootschap best wel eens de perfecte rechtsvorm voor je bedrijf kunnen zijn. Met een nv kun je namelijk vrij verhandelbare aandelen uitgeven en kapitaal binnen hengelen. Ontdek wat zo’n naamloze vennootschap eigenlijk inhoudt en of het een interessante bedrijfsvorm voor jouw plannen is.

Wat is een nv?

Een naamloze vennootschap is een rechtsvorm waarvan het kapitaal verdeeld is in aandelen die je vrij mag doorverkopen, bijvoorbeeld op de beurs. Je kunt na oprichting ook makkelijk nieuwe aandelen uitgeven om extra kapitaal op te halen.

Verder is een nv een onderneming met rechtspersoonlijkheid: bestuurders en aandeelhouders zijn niet met hun privévermogen aansprakelijk voor schulden van de nv.

Een nv heeft overigens wel gewoon een naam. Het naamloze in naamloze vennootschap slaat op de aandeelhouders. Met een nv hoef je namelijk geen register van aandeelhouders bij te houden.

Wanneer kies je voor een naamloze vennootschap?

Heb je grootse plannen en veel kapitaal nodig? Dat klinkt alsof een zakelijke lening niet genoeg is… Een naamloze vennootschap is in dat geval meestal een zeer geschikte rechtsvorm voor je onderneming. Dankzij de vrij verhandelbare aandelen haal je namelijk vrij makkelijk geld op. Je kunt ook na de oprichting nog nieuwe aandelen uitgeven.

Aandeelhouders mogen uiteraard wel meebeslissen over het bedrijf, iets waar je vooraf goed over na moet denken. Maar zeg nou zelf, twee weten meer dan één toch? ☺

Dit heb je nodig om een nv op te richten

Wil je een nv oprichten? Dan moet je de volgende zaken regelen:

 • Je moet door de notaris een oprichtingsakte met statuten laten opstellen en vastleggen
 • Iedere oprichter moet de akte ondertekenen
 • Er moet een startkapitaal van minimaal € 45.000,- in de nv gestort worden

Aandeelhouders zijn de baas, het bestuur van de nv heeft de dagelijkse leiding

De structuur van een naamloze vennootschap is heel overzichtelijk: je hebt het bestuur en de algemene vergadering van aandeelhouders (ava). De dagelijkse leiding ligt in de handen van het bestuur en dat stelt in de bedrijfsvoering het belang van de vennootschap en de aandeelhouders voorop.

De aandeelhouders hebben het meeste zeggenschap in de nv. Zo benoemt de ava de bestuurders van een nv en ontslaat ze ook weer als dat nodig is. De structuur van de nv ligt vast in de statuten, waarin je ook de bestuurstaken verdeelt.

Zo kun je die taken bijvoorbeeld verdelen over uitvoerende en niet-uitvoerende bestuurders. Je hebt dan één bestuur waarin de niet-uitvoerende bestuurders toezicht houden op de uitvoerende bestuurders. Alle bestuurders dragen bestuursverantwoordelijkheid en zijn actief betrokken bij het algemene beleid van het bedrijf.

Ook hebben veel nv’s een raad van commissarissen (RvC) die weer toezicht houdt op het bestuur, maar dit is niet verplicht. Een RvC is wel verplicht bij een structuur-nv. Dit is een speciale vorm van een naamloze vennootschap, voornamelijk bij erg grote ondernemingen met veel aandeelhouders met elk een klein belang. Grote beursgenoteerde bedrijven hebben vaak zo’n raad van commissarissen.

Kosten om een nv op te richten

Je begrijpt wel dat je voor het oprichten van een nv kosten moet maken. En de kosten voor een nv zijn niet mals. Voor de notariskosten ben je gemiddeld zo’n € 1.500,- kwijt, met uitschieters boven de € 2.000,-. De notaris schrijft je naamloze vennootschap ook direct in bij de KVK, wat je nog eens € 75,- kost. Verder moet je minimaal € 45.000,- startkapitaal in het bedrijf steken.

Je hebt dus grofweg € 47.000,- nodig om je eigen nv te starten. Best een smak geld, hè?

Ook heb je met een nv de nodige jaarlijkse administratieve kosten. Zo moet je jaarstukken laten opstellen en deponeren bij de KVK. Welke stukken en kosten dat zijn, hangt af van de grootte van de nv, maar een paar duizend euro ben je al gauw kwijt. Leuk is anders, maar het hoort er echt bij. Maar goed, bij de grootse plannen waarvoor je een nv nodig hebt, ga je ook niet over één nacht ijs natuurlijk.

Verschil tussen een nv en een bv

De besloten vennootschap en de naamloze vennootschap hebben een hoop overeenkomsten. In de praktijk kiezen de meeste ondernemers voor een bv. Soms direct, soms nadat ze succesvol zijn en groeien met hun eenmanszaak.

Er zijn een paar belangrijke verschillen, die best wel bepalend zijn om voor een nv te kiezen.

Startkapitaal

Ten eerste is daar het startkapitaal. Heb je voor een bv slechts € 0,01 nodig, voor een nv is een startkapitaal van € 45.000,- vereist. Dat scheelt een aardige duit.

Soort aandelen

Een belangrijker verschil zijn de aandelen. Die van een bv staan op naam, en om ze te verkopen heb je een notaris nodig. Aandelen van een nv zijn vrij verhandelbaar. Je mag ze aan iedereen verkopen, maar ook op de beurs aanbieden. Wil je aandelen uitgeven en eventueel gaan handelen met die aandelen? Dan is een nv makkelijker als rechtsvorm.

De voordelen van een nv

Waarom je zou kiezen voor een nv? Voordelen zijn er genoeg…

 • Je mag een nv oprichten met anderen, maar ook alleen
 • Aandelen zijn vrij verhandelbaar
 • Aandeelhouders zijn niet met hun privévermogen aansprakelijk voor schulden van de nv

De nadelen van een nv

Voor je een nv opricht moet je uiteraard goed nadenken over de nadelen van deze rechtsvorm.

 • Je betaalt relatief veel belasting bij lage winst
 • Je hebt een startkapitaal van tenminste € 45.000,- nodig
 • Met een nv kan je niet meer gebruikmaken van aftrekposten als zelfstandigenaftrek, startersaftrek, mkb-vrijstelling of kleineondernemingsregeling

Wanneer ga jij je eigen nv oprichten?

Ben je eruit en wil je aandelen uitgeven om jouw idee te financieren? Dan is de nv waarschijnlijk de ideale rechtsvorm voor je onderneming. Laat dit voor de zekerheid altijd checken door een specialist, zoals een accountant. Dan weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Heb je dat al gedaan? Dan moet je hoognodig naar de notaris om die nv op te richten. We wensen je alvast heel veel succes met het veroveren van de wereld met jouw briljante plan! ☺

Veelgestelde vragen

Een naamloze vennootschap of nv is een rechtsvorm voor bedrijven. In het geval van de NV is het kapitaal verdeeld in vrij verhandelbare aandelen.

Een bv is een besloten vennootschap en een nv een naamloze vennootschap. Bij beide rechtsvormen heb je aandelen. Voor de bv staan de aandelen op naam, bij een nv hoeft dit niet. Daardoor zijn ze zonder tussenkomst van een notaris te verhandelen.

NV is een afkorting voor naamloze vennootschap. Dat naamloze slaat op de aandeelhouders. Een nv hoeft namelijk geen register van aandeelhouders bij te houden.

Het bestuur heeft de dagelijkse leiding, maar de aandeelhouders bepalen de koers. Die laatste benoemen trouwens ook het bestuur.

 • De aandelen van een nv zijn vrij verhandelbaar, bijvoorbeeld op de beurs
 • Je kunt in je eentje een nv oprichten, maar ook met anderen
 • Als aandeelhouder ben je niet privé aansprakelijk voor schulden van de nv
 • Je betaalt een relatief hoge belasting bij lage winst
 • Je hebt een startkapitaal van tenminste € 45.000,- nodig
 • Met een nv heb je geen recht meer op aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek, mkb-vrijstelling of kleine-ondernemingsregeling (KOR)
Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant