Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 1 mei 2024 om 15:08
In het kort
  • Een BV biedt beperkte aansprakelijkheid, waarbij schulden niet persoonlijk worden verhaald op de eigenaar.
  • Oprichtingskosten variëren van € 1.500,- tot € 2.000,- en jaarlijkse administratiekosten van € 1.500,- tot € 2.000,-.
  • Belastingvoordelen, professionele uitstraling en mogelijkheid tot kapitaalwerving zijn voordelen van een BV.

Als je een bedrijf opricht voor dat ene geniale idee of dat super commerciële plan kun je kiezen uit verschillende rechtsvormen. De bv of besloten vennootschap is er één van. Maar wat houdt dit precies in en wanneer kies je voor de bv? En wat zijn de kosten van een bv oprichten? Na het lezen van dit artikel heeft de rechtsvorm bv geen geheimen meer voor jou!

Wat is een bv?

Bv staat voor ‘besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid’ en het is een rechtsvorm, net als bijvoorbeeld de eenmanszaak. De fiscus ziet de bv als rechtspersoon, waardoor aandeelhouders niet hoofdelijk aansprakelijk zijn bij schulden. Pardon, hoofdelijke wat…? Nou, dat ze dus niet je auto of 75” flatscreen bij je thuis komen halen als het misgaat. Risico en aansprakelijkheid zijn in de praktijk dan ook vaak belangrijke redenen om voor een bv als rechtsvorm te kiezen.

De baas binnen de bv

Als je in je eentje een bv opricht, ben je zoals dat zo mooi heet directeur-grootaandeelhouder (dga). Je bent ook gelijk de enige bestuurder en jij maakt de dienst uit.

Richt je een bv met anderen op? Dan is het kapitaal van de bv verdeeld in aandelen en hebben alle aandeelhouders een stem bij beslissingen. Ook hebben ze stuk voor stuk recht op een deel van de winst. Aan de andere kant kun je ook aandelen zonder stemrecht of winstrecht in je bv hebben.

Wanneer kies je voor een besloten vennootschap?

Eén van de belangrijkste redenen om een bv op te richten is die beperkte aansprakelijkheid die we al noemden. Als ondernemer met een besloten vennootschap ben je niet hoofdelijk aansprakelijk voor schulden van de bv. Als er onverhoopt iets misgaat, is je privévermogen veilig voor schuldeisers.

Dat is zeker geen vrijbrief om schulden te maken. Als je namelijk doelbewust verplichtingen aangaat terwijl je bv al in zwaar weer verkeert, kunnen schuldeisers je privé bezittingen alsnog opeisen.

Wat je nodig hebt om een bv op te richten

Om een bv op te richten moet je de volgende zaken regelen:

  • Je moet een oprichtingsakte met statuten laten opstellen en vastleggen bij de notaris
  • Daarbij heb je een startkapitaal van minimaal € 0,01 nodig (in geld of goederen)
  • Inschrijving bij de KVK (meestal regelt de notaris dit bij het oprichten van de bv)

De kosten van een bv oprichten

Dat je bij een bv oprichten kosten maakt, is zeker. Dat begint met de notaris voor de oprichtingsakte. Voor een standaard bv ben je gemiddeld € 1.500,- kwijt. Verder moet je bij de KVK eenmalig € 75,- afrekenen om je bv in te schrijven in het handelsregister.

Naast de eenmalige kosten voor het oprichten van de bv, moet je elk jaar weer jaarstukken opstellen en deponeren bij de KVK. Die stukken bestaan uit een gedegen boekhouding, balans en jaarrekening en ook die kosten geld. Gemiddeld kost de administratie van een bv ergens tussen de € 1.500,- en € 2.000,- op jaarbasis.

Overigens zijn er verschillende partijen waar je online een bv opricht voor lagere bedragen. Hier richt je al vanaf een paar honderd euro een bv op. Dit kan een prima oplossing zijn als je een eenvoudige bv opricht, bijvoorbeeld voor je freelance werkzaamheden. Het is slim om je hierover te laten adviseren door een accountant.

De structuur van een besloten vennootschap

Eigenlijk is de structuur van een bv heel eenvoudig. De aandelen van de bv zijn verdeeld onder de aandeelhouders. Dat kan er eentje zijn, maar ook meerdere. Met die aandelen is de structuur van de bv bepaald, al zit niet elke aandeelhouder ook automatisch in de directie.

De aandelen van een bv zijn niet vrij verhandelbaar. Je ziet ze daarom ook niet tussen de beursgenoteerde bedrijven die de aandelenmarkt domineren.

De voordelen van een bv

Waarom zou je eigenlijk een bv oprichten? Er zitten best een aantal voordelen aan de besloten vennootschap. We nemen de belangrijkste door.

Kleiner risico en aansprakelijkheid

Als een bv schulden maakt, ben je als bestuurder of aandeelhouder niet hoofdelijk aansprakelijk. Een schuldeiser kan dan ook geen aanspraak maken op je privébezittingen om schulden af te lossen.

Voordelige belastingtarieven

Als je bedrijf veel winst maakt, is een bv fiscaal aantrekkelijk. Voor je besloten vennootschap betaal je 19% over de winst tot € 200.000,- of 25,8% belasting over hogere winst. Ter vergelijking: in het geval van een eenmanszaak betaal je tot 52% inkomstenbelasting over je winst… Scheelt een slok op een borrel.

Krijg je salaris of winst uitgekeerd van een bv waarvan je aandeelhouder bent? Dan betaal je daarover wel weer inkomstenbelasting. Tja, leuker kunnen we het echt niet maken… 

Laag startkapitaal

Tegenwoordig heb je voor een bv slechts een startkapitaal van € 0,01 nodig. En die ene cent mag dan geld zijn, maar ook goederen. De drempel om een bv op te richten is vandaag de dag dan ook vrij laag.

Kapitaal aantrekken

Voor je bv mag je nieuw kapitaal aantrekken door nieuwe aandelen uit te geven. Naast een zakelijke lening afsluiten kun je hiermee op een laagdrempelige manier investeerders aantrekken voor je bedrijf. Zo maak je die ambitieuze zakelijke plannen hoe dan ook waar!

Professionele uitstraling

Natuurlijk is de professionele uitstraling van je bedrijf veel meer dan alleen de rechtsvorm. Maar toch straalt een bv voor veel mensen een bepaalde mate van professionaliteit uit.

De nadelen van een bv

Er is geen enkele rechtsvorm die alleen maar voordelen heeft. Dat geldt ook voor de bv. De nadelen lees je hieronder.

Geen recht op bepaalde aftrekposten

Heb je als ondernemer met een eenmanszaak recht op zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb winstvrijstelling? Vergeet ze maar als je een bv opricht.

Administratiekosten

Een besloten vennootschap moet elk jaar een jaarrekening deponeren bij de KVK. Aan die jaarrekening hangen best wel wat wettelijke eisen, waardoor de administratie van een bv veel meer kost dan die van pak ‘m beet een eenmanszaak.

Verplicht dga-salaris

Een bv moet de directeur-grootaandeelhouder een inkomen van minimaal € 51.000,- per jaar (peildatum 2023) uitkeren. Dat kan een uitdaging zijn als je net bent begonnen. Geen paniek! Als je nog niet zoveel omzet, houdt de Belastingdienst je daar niet aan. Je kunt er verlaging voor aanvragen. Deze regel is er vooral om te voorkomen dat je jezelf eerst dividend uitkeert, wat veel lager belast wordt dan salaris.

Notariskosten

Misschien maak je er wel nooit gebruik van, maar voor alles wat je wil veranderen binnen je bv heb je een notaris nodig. Een extra aandeelhouder toevoegen of een naamswijziging, echt elke wijziging betekent notariskosten. En die zijn doorgaans niet de goedkoopste…

Wanneer richt jij je eigen bv op?

Ben je van plan een bv op te richten? Of twijfel je nog over welke rechtsvorm bij je plannen past? Bij BridgeFund hebben we daar wat op gevonden. We hebben een handige PDF over de verschillende rechtsvormen samengesteld, waarmee je ze makkelijk vergelijkt. Je mag hem hebben in ruil voor je e-mailadres… ☺ Onderneem ze!

Veelgestelde vragen

Een bv of besloten vennootschap is een rechtspersoon waarvan het aandelenkapitaal verdeeld is in aandelen die niet vrij overdraagbaar zijn.

Voluit staat bv voor besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.

Het oprichten van een bv gaat via de notaris en kost gemiddeld zo’n € 1.500,-. Daarnaast betaal je voor inschrijving bij de KVK eenmalig € 75,-.

Met een bv ben je niet hoofdelijk aansprakelijk voor schulden die de bv maakt. Kortom, als het misgaat is je privévermogen veilig. Het is een belangrijke factor om risico’s en aansprakelijkheid als ondernemer af te dekken.

Als je een winst van € 150.000,- of meer haalt, is een bv belastingtechnisch vaak interessanter. Veel ondernemers zetten hun eenmanszaak om naar een bv als hun winst gegroeid is.

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant