Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 2 mei 2024 om 10:49
In het kort
 • Vof eenvoudig op te richten: Een vennootschap onder firma (vof) oprichten is snel en vereist geen notaris, slechts inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
 • Persoonlijke aansprakelijkheid: Vennoten zijn persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk voor schulden, wat een groot financieel risico met zich meebrengt.
 • Voordelen en nadelen afwegen: Weinig regels en administratieve verplichtingen maken de vof flexibel, maar persoonlijke aansprakelijkheid en beperkte investeringsmogelijkheden vormen nadelen.

Wil je samen met minimaal 1 andere persoon een bedrijf oprichten? Een vof richt je snel en makkelijk op. Een mooie manier om dus snel te gaan ondernemen. We onderzoeken de eigenschappen van de vennootschap onder firma met alle voor- en nadelen. Zo weet je snel of een vof iets voor jouw onderneming is, of dat een andere rechtsvorm beter bij je past.

Wat is een vof?

Een vof of vennootschap onder firma is een samenwerkingsverband van 2 of meer personen onder één naam. Iedere vennoot is mede-eigenaar en ook persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk voor schulden van de vof. Dat betekent dat iedereen met zijn of haar privévermogen aansprakelijk is. Verder mag elke vennoot de vof vertegenwoordigen en bijvoorbeeld een contract aangaan namens het bedrijf.

Snel even een vof oprichten

Een vof oprichten is echt zo gepiept. Je hebt geen jurist of notaris nodig, maar kunt gewoon even langs de Kamer van Koophandel (KVK). Na inschrijving zijn jullie klaar om de markt te bestormen. Er is geen verplicht startkapitaal nodig en je bent na betaling van een paar tientjes in principe klaar om te gaan ondernemen. Erg handig als je snel wilt opstarten!

Elke vennoot brengt iets in

Bij het oprichten van de vof is het gebruikelijk dat iedere vennoot iets inbrengt, zoals geld, goederen (bedrijfsmiddelen) of arbeid. Hiervan zijn alle vennoten samen eigenaar. Overigens is er wel een kanttekening bij het inbrengen. Je mag ook ‘het genot van een goed’ inbrengen. In dat geval maakt de vof er gebruik van, maar worden de vennoten niet mede-eigenaar van het goed.

Samen een vof-contract opstellen

Hoewel je voor het oprichten van een vof weinig verplichtingen hebt, is het wel slim om een vof-contract op te stellen. De vennoten bepalen samen welke zaken ze vastleggen. Er zijn aan een vof-contract geen wettelijke eisen verbonden. Online vind je volop voorbeelden van vof-contracten, maar hier zijn enkele voorbeelden van afspraken die vaak in een vof-contract worden opgenomen:

 • Het doel en de hoofdactiviteiten van de onderneming: een beschrijving van het doel en de activiteiten van de vof, bijvoorbeeld de exploitatie van een winkel of het verlenen van diensten.
 • Inbreng van alle vennoten: een overzicht van de inbreng van elke vennoot, zoals hoeveel geld en goederen iedere vennoot inlegt en wie verantwoordelijk is voor welk onderdeel van arbeid of expertise.
 • Aandeel in winst en verlies: niet onbelangrijk, de verdeling van de winst en het verlies tussen de vennoten, meestal gebaseerd op de inbreng of onderlinge afspraken.
 • Besluitvorming: een bepaling over hoe beslissingen worden genomen binnen de vof, zoals unanimiteit of een meerderheid van stemmen.
 • Bevoegdheden en verantwoordelijkheden: een omschrijving van de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van elke vennoot, inclusief eventuele beperkingen.
 • Arbeidsinzet en vergoeding: afspraken over de arbeidsinzet van de vennoten en hoe zij worden vergoed, bijvoorbeeld op basis van gewerkte uren of salaris.
 • Aansprakelijkheid: een regeling met betrekking tot de aansprakelijkheid van de vennoten, zowel gezamenlijk als afzonderlijk, voor de verplichtingen en schulden van de vof.
 • Toetreding en uittreding van vennoten: procedures en voorwaarden voor de toetreding van nieuwe vennoten of het uittreden van bestaande vennoten.
 • Geschillenregeling: een mechanisme om geschillen tussen de vennoten op te lossen, zoals bemiddeling, arbitrage of gang naar de rechter.
 • Duur en beëindiging van de vof: een bepaling over de duur van de vof en de voorwaarden waaronder deze kan worden beëindigd, bijvoorbeeld door opzegging, overlijden of faillissement.

Het is belangrijk om op te merken dat een vof-contract maatwerk is en dat de specifieke afspraken kunnen variëren afhankelijk van de behoeften en wensen van de betrokken partijen. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen bij het opstellen van een vof-contract, om ervoor te zorgen dat alle relevante aspecten worden gedekt en dat het contract voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.

Voor- en nadelen van de vennootschap onder firma

Om zeker te weten of de vof de rechtsvorm is die past bij jouw plannen, is het slim de voordelen goed af te wegen tegen de nadelen. Dus, hier komen ze! De belangrijkste voors en tegens op een rij:

Voordelen van de vof

De vennootschap onder firma heeft een aantal voordelen. We lichten de belangrijkste toe.

Weinig regels

Er zijn weinig wettelijke regels voor een vof, daardoor is er veel ruimte voor afspraken tussen jou en je vennoten. Het is slim om die afspraken vast te leggen in een vof-contract, gewoon om duidelijkheid te scheppen onderling. Je bent het namelijk niet verplicht.

Weinig administratieve verplichtingen

Bij bedrijfsvormen als de bv of nv heb je behoorlijk wat administratieve verplichtingen. Voor de vof bijna geen. Geen verplichte jaarrekening bijvoorbeeld. Natuurlijk moet je wel je administratie bijhouden en belastingaangifte doen.

Weinig belasting bij lage winst

Als je met de vof tot zo’n € 80.000,- winst maakt, ben je vaak voordeliger uit bij die gulzige aanslagen van de Belastingdienst. Elke vennoot betaalt inkomstenbelasting over zijn of haar deel van de winst. Bij een bescheiden winst val je daarmee meestal in het lage tarief van de inkomstenbelasting: 36,93% (tarief 2023).

Aftrekposten voor elke vennoot

Als je een vof hebt, mag elke vennoot gebruikmaken van dezelfde aftrekposten als ondernemers met een eenmanszaak. Dit zijn onder andere de ondernemersaftrek, mkb-vrijstelling en startersaftrek (de eerste 3 jaar).

Nadelen van de vof

Een vennootschap onder firma richt je dus snel en makkelijk op. Hartstikke fijn, maar er zitten ook nadelen aan deze rechtsvorm.

Persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk

Bij een vennootschap onder firma ben je als vennoot persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk voor schulden van de vof. Ook als die door een vennoot veroorzaakt zijn. Schuldeisers kunnen bij schulden aanspraak maken op het vermogen van de vof en op het privévermogen van alle vennoten. En als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, is ook je partner privé aansprakelijk voor deze schulden. Iets om goed over na te denken…

Ingebrachte goederen mag je niet zomaar verkopen

Bij het oprichten van een vof brengen de vennoten doorgaans zaken in. Dat kan geld zijn, maar ook goederen. Die goederen kun je niet zomaar verkopen. Dankzij vervelende regels kom je voor een hoop gedoe te staan als je bijvoorbeeld een auto of bedrijfsmiddel wilt verkopen.

Veel belasting bij hoge winst

Betaal je met een vof weinig belasting met lage winst, dan staat daar uiteraard wel tegenover dat je relatief veel belasting betaalt als je veel winst maakt. Je valt in dat geval meestal in de hoogste belastingschijf van 49,45% (tarief 2023). Bij hoge winst, zo’n beetje vanaf € 80.000,-, kiezen de meeste ondernemers daarom voor een bv. Je hoeft de Belastingdienst niet onnodig rijk te maken hè! ☺

Investeerders aantrekken is lastig

Wil je kapitaal binnenhalen via investeerders? Een investeerder wordt automatisch vennoot van de vof. Dat is doorgaans niet wat je als ondernemer zoekt. En ook voor de investeerder is dat verre van interessant, want hij of zij is dan ook persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk. Een investeerder heeft liever aandelen van een bv of nv.

Hoe is in een vof aansprakelijkheid geregeld?

Tja, een vof is een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat je hoofdelijk en persoonlijk aansprakelijk bent als het bedrijf in financieel zwaar weer terechtkomt. Het kan behoorlijk pittig zijn als het misgaat… Het risico is door de aansprakelijkheid groter, maar voor de meeste ondernemers is dit een ingecalculeerd risico.

Zijn de financiële risico’s niet zo groot? Dan is de vof een prima bedrijfsvorm. Verwacht je dat het risico in de toekomst toeneemt? Dan kan het verstandig zijn om toch voor een andere rechtsvorm te kiezen.

Twijfel je tussen de vof en andere rechtsvormen?

Dikke kans dat het je duizelt van al die rechtsvormen. Misschien kun je niet kiezen tussen een bv en een eenmanszaak? Of wil je je eenmanszaak laten omzetten naar een andere vorm, zoals een vof? Als je samen met anderen een bedrijf opricht, kun je naast de vof ook kiezen voor een bv of nv. 

Wat voor jouw bedrijf de beste keuze is, hangt o.a. af van investeringen, aansprakelijkheid en de toekomstplannen van je bedrijf. We raden je dan ook aan om advies te vragen aan een accountant. In de tussentijd helpt BridgeFund je oriënteren met onze superhandige vergelijking van rechtsvormen. Je mag hem hebben in ruil voor je e-mailadres! 😉

Staan jij en je vennoten in de startblokken?

Zijn jij en je vennoot of vennoten klaar om te gaan ondernemen met een vof? Dan zit er nog maar één ding op: als de brandweer naar de KVK… Na oprichting van je vennootschap onder firma is je nieuwbakken onderneming echt helemaal officieel!

Veelgestelde vragen

Vof staat voor vennootschap onder firma, het is een rechtsvorm waarin 2 of meer personen (vennoten) samenwerken onder één naam.

Nee, een vof is een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid. Als vennoot ben je aansprakelijk voor alle schulden van het bedrijf. Ook als andere vennoten ze hebben veroorzaakt.

Eén van de grootste voordelen van een vof is dat er weinig regels zijn om er eentje op te richten. Ook heb je weinig administratieve regels en mag elke vennoot gebruikmaken van de verschillende aftrekposten voor ondernemers.

Als vennoot ben je persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk voor schulden van de vof, ook als een andere vennoot ze maakt. Verder betaal je relatief veel belasting bij een winst hoger dan € 80.000,-. Ook is de vof voor investeerders niet zo’n interessante rechtsvorm, omdat ze geen aandelen krijgen maar automatisch vennoot worden en daarmee persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk zijn.

Nee, een vof-contract is niet wettelijk verplicht. Het is wel slim om de afspraken tussen de vennoten vast te leggen. Je mag zelf bepalen hoe jullie vof-contract eruitziet, ook hiervoor is wettelijk niets geregeld.

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant