Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 2 juli 2024 om 14:50
In het kort
  • Groottecriteria bepalen of je een micro, klein, middelgroot of groot bedrijf bent, gebaseerd op activa, netto-omzet en personeelsaantallen.
  • Classificatie is cruciaal voor de jaarrekening: grote bedrijven moeten uitgebreide balansen indienen, kleine bedrijven kunnen volstaan met verkorte versies.
  • Criteria worden vastgesteld volgens BW2 titel 9 en blijven consistent over meerdere jaren, zoals te raadplegen bij de Kamer van Koophandel.

Is het weer bijna tijd voor de jaarrekening? Dan ben je ongetwijfeld begonnen met de balans opmaken. Welke informatie je allemaal moet verzamelen, is afhankelijk van de grootte van je onderneming. Maar wat zijn de groottecriteria in 2023? 

Wat is die groottecriteria van een bedrijf nou eigenlijk? En waarom is hij zo belangrijk voor de jaarrekening? Simpel gezegd moet je weten in welke categorie jouw onderneming valt, omdat grote bedrijven meer plichten hebben dan kleine bedrijven. Dit wordt duidelijk als je de jaarrekening gaat opstellen

Groottecriteria jaarrekening

Waar grote bedrijven uitgebreide balansen en toelichtingen moeten aanleveren bij de jaarrekening, kunnen kleine bedrijven het met een verkorte of zelfs een beperkte balans af. Daarom is de classificatie van de rechtspersoon op basis van de wettelijke groottecriteria zo belangrijk. Je moet weten of je volgens de Kamer van Koophandel (KVK) een micro, klein, middelgroot of groot bedrijf hebt. De KVK is immers de plek waar je de jaarrekening deponeert (interne link).

De termen micro, klein, middelgroot en groot zijn ‘bedacht’ door de KVK. Zij baseren deze classificatie op de regels rondom groottecriteria in het Burgerlijk Wetboek. Specifiek: BW2 titel 9. Daar komen we straks nog even op terug. 

Groot of klein bedrijf?

In welke klasse jouw onderneming valt, is afhankelijk van je activa (alle bezittingen van de onderneming), je netto-omzet (omzet minus de gemaakte kosten) en het aantal werknemers in jouw bedrijf. Van deze drie criteria moeten er minstens twee in twee opeenvolgende jaren boven bepaalde waarden uitkomen. Dat klinkt nog een beetje abstract, maar onderstaand overzicht van de KVK maakt het een stuk inzichtelijker: 

Bron: KVK 2023 

Laten we bovenstaand overzicht er even bijpakken voor wat voorbeelden. Stel dat je twee jaar op rij een activa van € 400.000 hebt, je een netto-omzet draait van € 600.000 en je 8 werknemers in dienst hebt. Volgens de regels heb je dan een micro-onderneming. Het aantal werknemers en je netto-omzet vallen immers binnen de waarden van de bedrijfsklasse micro. 

Aan de andere kant van het spectrum hebben we een groot bedrijf. De groottecriteria voor een groot bedrijf zijn een activa van meer dan € 20.000.000, een netto-omzet van meer dan € 40.000.000 en/of meer dan 250 werknemers die in dienst zijn. 

BW2 titel 9 

Zoals we al zeiden baseert de KVK hun groottecriteria voor bedrijven op de regels in het BW2 titel 9. Het Burgerlijk Wetboek leest nou niet bepaald lekker weg, dus wij vertellen je wel gewoon wat erin staat. 

Je zult in het BW2 titel 9 dus geen termen als micro, klein, middelgroot of groot zien. Wat je daar wél vindt, zijn de groottecriteria voor rechtspersonen (je bv of stichting bijvoorbeeld). De KVK was al zo vriendelijk om die criteria in dat overzichtelijke schema te gieten. Als je het jezelf niet te moeilijk wil maken, houd je dus gewoon dat overzicht aan.

Groottecriteria in andere jaartallen

Je kunt in het Burgerlijk Wetboek makkelijk terugkijken om te zien of de wet de afgelopen jaren is veranderd. Als je de geschiedenis van het BW2 titel 9 erop naslaat, zie je dat de groottecriteria in 2019, 2020, 2021, 2022 en 2023 hetzelfde zijn gebleven. Als je wil weten wat de groottecriteria waren in deze jaren, hoef je dus ook alleen maar het overzicht van hierboven erbij te pakken. 

Jaarrekening voor grote en kleine onderneming

Nu je weet in welke categorie jouw onderneming valt, kun je beginnen met het verzamelen van informatie voor de jaarrekening. We schreven een uitgebreid artikel voor je over het opstellen van de jaarrekening (interne link). Dat maakt het leven als ondernemer nét iets makkelijker. 

Veelgestelde vragen

Bij de KVK maken ze onderscheid tussen de bedrijfsklassen micro, klein, middelgroot, en groot. Ze hebben deze termen gebaseerd op de groottecriteria van het Burgerlijk Wetboek. Afhankelijk van de grootte van je activa, je netto-omzet en het aantal werknemers dat je in dienst hebt, val je binnen de kleine of de grote bedrijven.

Grote bedrijven zijn aan meer regelgeving gebonden dan kleine bedrijven. Om al die regels te bekijken, kun je in het Burgerlijk Wetboek terecht. Vooral BW2 titel 9 is relevant, omdat je daarin kunt zien hoe ‘groot’ jouw bedrijf is volgens de wet. Zo kun je erachter komen of jij een klein of een groot bedrijf bezit. De groottecriteria in het BW2 titel 9 kijkt naar activa, netto-omzet en het aantal werknemers.

Als je een middelgroot of groot bedrijf hebt, moet je meer aanleveren bij de KVK om je jaarrekening te deponeren. Denk aan een uitgebreide balans, een accountsverklaring en een uitgebreide toelichting op de balans. Micro- en kleine bedrijven zijn van deze verplichtingen (deels) uitgesloten. Daarom is het belangrijk om te weten of je een grote of kleine onderneming hebt. 

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant