Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 1 mei 2024 om 15:43
In het kort
  • Zzp’er worden biedt totale vrijheid en zelfstandigheid, maar brengt verantwoordelijkheden tegenover opdrachtgevers en jezelf met zich mee.
  • Starten als zzp’er vereist een goed doordacht ondernemingsplan, inschrijving bij de KVK, een zakelijke bankrekening en effectieve zelfpromotie.
  • Voordelen zijn flexibele werktijden, hogere uurtarieven en doen waar je gelukkig van wordt, maar er zijn ook nadelen zoals financiële onzekerheid en administratieve lasten.

Ben je helemaal klaar met het keurslijf van de vaste baan in loondienst? Wil je meer vrijheid om je werk te doen waar, wanneer en hoe jij het wilt? Dan zou zzp’er worden best wel eens wat voor jou kunnen zijn. Als zelfstandige zonder personeel ben je aan niemand verantwoording verschuldigd. Wel aan je opdrachtgevers en jezelf natuurlijk, maar verder sta jij volledig aan het roer. 

Wat is een zzp’er eigenlijk?

Elke ondernemer kan een zzp’er zijn: zelfstandige zonder personeel. Je kunt bijvoorbeeld freelancer worden en anderen helpen met jouw specialisatie. Maar ook als je eigenaar bent van een onderneming en geen personeel in dienst hebt, ben je een zzp’er. Voor de duidelijkheid, er is geen verschil tussen zzp en freelance. Want of je nu zzp’er bent of freelancer, in essentie komt het op hetzelfde neer: je werkt voor verschillende opdrachtgevers zonder dat je bij hen in dienst bent. Als zzp’er voer je tijdelijke opdrachten uit. En als freelancer ga je aan de slag met verschillende klussen en opdrachten, waarvoor je betaald wordt zonder dat er loonbelasting wordt ingehouden. Die belasting mag je later zelf aftikken bij de aangifte inkomstenbelasting. Kortom, hoe je het ook noemt, als zelfstandige professional ben je vrij en blij om je eigen boontjes te doppen!

Lekker overzichtelijk van start als zzp’er

Bijna elk bedrijf begint klein. De meeste mensen die gaan ondernemen, nemen niet direct personeel aan. Freelancer worden is wat overzichtelijker, want je bent alleen verantwoordelijk voor je eigen werk en inkomsten. Al komt daar nog steeds het nodige bij kijken.

Starten als zzp’er in 4 stappen

Freelancer worden is eenvoudig. De belangrijkste 4 stappen die je moet nemen zijn:

1. Ondernemingsplan opstellen

Voor een goede voorbereiding stellen de meeste mensen eerst een ondernemingsplan op, om te checken of de plannen haalbaar zijn. Hierin staat je idee, hoe je dat gaat uitvoeren en hoe het er financieel uitziet. Voor je begint als zzp’er denk je na over zaken als je doel, huisvesting, de aanschaf van bedrijfsmiddelen en eventuele financiering. Misschien heb je wel een zakelijke lening nodig om wat apparaten aan te schaffen of wil je gebruik maken van voorfinanciering omdat je het kapitaal nog niet hebt om je voorraad in te kopen. 

Inschrijven bij de KVK

Je hebt officieel een onderneming als je bent ingeschreven bij de KVK. De meeste zzp’ers kiezen voor een eenmanszaak of bv. Loop je zakelijk meer risico? Dan is een bv (besloten vennootschap) meestal een goede optie. Laat je adviseren door een accountant, om zeker te weten wat in jouw geval de beste rechtsvorm is. 

Let hierbij wel op! Vanaf het moment dat je jouw onderneming inschrijft bij de Kamer van Koophandel ben je verplicht om btw-aangifte te doen (zelfs al komen er nog geen euro’s binnen).

Ben je benieuwd naar de belangrijkste verschillen tussen bedrijfsvormen? Say no more. Wij stelden hier een overzicht voor je samen.

3. Zakelijke bankrekening openen

Strikt genomen is het niet verplicht, maar met een zakelijke bankrekening houd je makkelijker overzicht op je zakelijke inkomsten en kosten. Wat het doen van btw-aangifte ook weer kan vergemakkelijken. Ook komt het vaak wat professioneler over op klanten en leveranciers, omdat je laat zien dat je je zakelijke financiën serieus neemt. Uiteraard stort je wel elke maand salaris naar je privérekening ☺.

4. Reclame maken!

Laat iedereen weten dat je gestart bent als zzp’er/freelance. Vertel je netwerk waar ze je voor mogen inhuren en waarom ze voor die ene klus per se jou moeten hebben. Misschien heb je binnen je vakgebied eerder ook al mooie ervaringen opgedaan die je kunt laten zien of houd je er een professionele visie op na die gedeeld mag worden. Ben je geen ster in zelf stukken schrijven en is er geen budget voor een copywriter? Programma’s als Chat GPT kunnen je hier heel makkelijk bij helpen! Verder zorg je natuurlijk dat je bereikbaar bent via een website, e-mail, eventuele sociale media en de oude vertrouwde telefoon. 

Voor- en nadelen van freelancer worden

Het klinkt vooral aantrekkelijk, eigen baas zijn. En dat vonden ook 1 miljoen anderen uit ons kikkerlandje in 2021: maar liefst 1 miljoen mensen gaf toen zzp’er aan als belangrijkste inkomstenbron. Maar, eigen baas zijn betekent echt niet elke dag uitslapen en altijd maar doen waar je zin in hebt. Als je zelfstandig ondernemer wordt, moet je net als ieder ander keihard werken voor je brood én het beleg dat je brood nog lekkerder maakt. En soms zelfs harder, want als jij stilstaat, staat de business ook op pauze. Wat zijn precies de voor- en nadelen van zzp’er worden?

Voordelen van zzp’er worden

Er zitten veel voordelen aan zelfstandig ondernemen zonder personeel. We nemen de belangrijkste voordelen van zzp’er worden met je door.

Geen 9-tot-5-baan

Zodra je freelancer wordt, ben jij de baas. Werk je graag ‘s avonds of op zondagen? Als zzp’er bepaal je zelf wanneer je werkt en wanneer je vrij bent. Geen vaste kantooruren of bazen die vertellen wat je moet doen. Jij bent de baas over je eigen agenda en kunt werken wanneer het jou uitkomt, en dat is echt niet alleen van 9 tot 5. Je opdrachtgever kan daar iets van vinden, maar zolang jij je afspraken nakomt, vinden de meesten alles best. Als jij topkwaliteit levert wanneer je ’s nachts je werk doet, dan moet je dat vooral doen!

Richt het in zoals jij het wilt en wanneer je wilt. Die vrijheid is echt onbetaalbaar. 

Hoger uurtarief

Als zelfstandige zonder personeel kun je een goed belegde boterham verdienen. De meeste uurtarieven zijn hoger dan die van iemand in eenzelfde functie in loondienst. Dit komt deels doordat zzp’ers vaak specialistische kennis en vaardigheden meebrengen die ze jarenlang hebben opgedaan en omdat er een prijskaartje hangt aan jouw flexibiliteit. Als freelancer moet je bijvoorbeeld ook nog je zakelijke kosten en eigen secundaire arbeidsvoorwaarden dekken van dit uurtarief.

Vergeet niet een deel van je inkomsten te reserveren voor de inkomstenbelasting en btw-aangifte om onaangename verrassingen te voorkomen.

Doen waar je gelukkig van wordt

Als je doet waar je goed in bent en wat je leuk vindt, ben je een gelukkige zzp’er. Je bent de specialist die je altijd al wilde zijn. Ook kun je, mits meer opdrachten zich voordoen, zelf kiezen welke je hiervan aanneemt. Zo kun je alleen het werk doen waar je echt enthousiast van wordt en waar je goed in bent.

Nadelen van zzp’er worden

Freelancen is echt niet alleen maar zonneschijn, soms zit je gewoon net als anderen met je handen in het haar. Kortgezegd kleven er ook nadelen aan starten als zzp’er. We nemen er een aantal door.

Financiële onzekerheid

Als je niks te doen hebt, komt er geen cent binnen. Dat is best lastig als je hypotheek betaald moet worden en er alleen nog eieren en een tube mayonaise in de koelkast liggen. Een potje met reserves voor slappe tijden is dan ook best handig. Verder moet je ook zelf denken aan verzekeringen voor ziekte en arbeidsongeschiktheid en moet je als zzp’er zelf je pensioen opbouwen.

Pfff, werk uitvoeren én binnenhalen

Je belangrijkste taak is om je werk goed uit te voeren, maar tegelijkertijd moet je ook zorgen voor nieuwe klussen. Soms voelt werken als freelancer alsof je 3 banen tegelijk hebt. Je doet je werk, je doet acquisitie en je moet ook je administratie, e-mail en website bijhouden.

Belasting betalen

Als je in loondienst werkt, krijg je elke maand heel makkelijk een netto salaris overgemaakt en is btw niet iets waar jij rekening mee hoeft te houden. Dat is wel anders wanneer je zzp’er wordt. Je betaalt belasting achteraf en bent ook verantwoordelijk voor je btw-afdracht. Geen nood, dat is allemaal prima te doen, maar wel iets wat je tijd kost.

Administratie bijhouden

Er zijn zzp’ers die het niet zo erg vinden, maar administratie is meestal niet bepaald favoriet. Toch moet je er wel rekening mee houden dat je tijd nodig hebt om je administratie bij te werken. Misschien zelfs nog ‘s avonds na je werk.

Geen collega’s

Je hebt als zzp’er niet de zorgen die personeel met zich mee kan brengen. Maar effe gezellig bijkletsen met je collega’s is er ook niet bij en gebak voor je verjaardag moet je toch echt zelf halen. Soms kan freelancen gewoon een beetje eenzaam voelen. Ook belangrijk om rekening mee te houden wanneer je op vakantie gaat: je zal alles zelf zo moeten plannen dat de werkzaamheden gepauzeerd kunnen worden.

Waarom zou je wél zzp’er worden?

Bovenstaande voor- en nadelen zijn duidelijk, maar iedereen heeft zo z’n eigen redenen om uit loondienst te willen. Hoe dat voor jou zit, weet  dan ook alleen jij. Maar in 2023 zetten het CBS en de TNO een enquête uit onder de al bestaande groep zzp’ers, waaruit onderstaande redenen het meest naar boven kwamen:

• ‘Ik wilde zelf bepalen hoeveel en wanneer ik werk’

• ‘Mijn beroep wordt meestal als zelfstandige uitgevoerd’

• ‘Ik heb altijd al als zelfstandige willen werken’

• ‘Ik wilde niet (meer) voor een baas werken’ en

• ‘Ik zocht een nieuwe uitdaging’.

Zzp’er worden naast een vaste baan

Heb je weleens getwijfeld om te gaan ondernemen, maar vind je het een grote stap? Je kunt ook zelfstandig ondernemer worden naast je baan in loondienst. Je profiteert dan alsnog deels van de voordelen van loondienst, maar verdient een lekker centje bij. En heb je even iets minder zzp-klussen? Dan heb je nog steeds de zekerheid en inkomsten van je baan in loondienst.

Betaal je als zzp’er de eerste 3 jaar geen belasting?

Misschien heb je weleens gehoord dat je als zzp’er de eerste 3 jaar geen belasting hoeft te betalen. Dat klinkt te mooi om waar te zijn…en dat is het ook. Het is namelijk niet per definitie zo. Toch kan het wel zo uitpakken dat je door extra aftrekposten de eerste 3 jaar (bijna) geen belasting betaalt.

Dat werkt zo: als zzp’er heb je net als andere ondernemers recht op verschillende aftrekposten. Dit zijn bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek van € 5.030 (in 2023) en de mkb winstvrijstelling van 14%. Je mag daardoor € 5.030 van je winst aftrekken, waardoor je over een lager bedrag belasting betaalt.

Als starter krijg je daar de eerste 3 jaar startersaftrek bovenop, een aftrekpost van €2.123 (in 2023). Voor het jaar 2023 betekent het dat je als startende freelancer geen belasting betaalt als je winst maximaal €32.197,- is.

Hark je veel meer keiharde euro’s binnen, dan profiteert de belastingdienst daar ook van. Maar, als je veel belasting moet betalen, heb je doorgaans ook goed verdiend!

Wanneer ga je van start als zzp’er?

Nu je de ins en outs van starten als zzp’er weet, kun je prima de overweging maken om te gaan ondernemen. Heb je een goed idee en is je ondernemingsplan haalbaar? Dan ben je klaar om in het diepe te springen en zzp’er te worden. Wij wensen je alvast succes en heel veel plezier!

Veelgestelde vragen

Als je je hebt ingeschreven bij de KVK en een zakelijke bankrekening hebt, ben je in principe zzp’er. Het enige dat je nu nog nodig hebt is klussen.

Net als elke ondernemer moet je overal aan denken. Naast je werk moet je o.a. nieuwe klussen binnenhalen en je administratie op orde houden. Daarnaast is netwerken een belangrijke bezigheid, want via mond-op-mondreclame verspreid je nog makkelijker je naam als betrouwbare zzp’er.

Als je alle praktische zaken hebt geregeld, ga je aan de slag. Eerst moet je iedereen laten weten dat je er bent en waar men je voor kan inhuren. Vertel het je netwerk, update je LinkedIn-profiel en laat een website maken. Ook adverteren in vakbladen en op internet kan je helpen om klanten te vinden.

Bijvoorbeeld omdat je meer vrijheid wil in je werk en leven. Het is best makkelijk, waardoor zzp’er worden populair is. Volgens het CBS waren er eind 2021 ongeveer 1,4 miljoen zzp’ers.

Dat kan inderdaad zo uitpakken. Om je te stimuleren, krijg je als starter de eerste 3 jaar namelijk een aantal extra aftrekposten. Als je winst in die jaren laag is, kan dat betekenen dat je geen belasting hoeft te betalen. In 2023 betaal je als startende zzp’er geen belasting als je winst maximaal € 32.197,- is.

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant