Ga naar content
In dit artikel
Financiering zonder gedoe
  • Geen businessplannen of jaarcijfers
  • Aangevraagd in 5 min.
  • Binnen 1 dag op je rekening
Check je mogelijkheden

Benieuwd naar crowdfunding websites in Nederland of zoek je de beste om jouw bedrijf te pitchen? Funding vanuit de crowd heeft een behoorlijke vlucht genomen, waardoor je de keuze hebt uit verschillende platformen. Sterker nog, er zijn platformen specifiek op het gebied van sport, vastgoed, startups, kunst, muziek en zelfs voor zonnepanelen. Om het je makkelijker te maken zetten we in dit blog 5 bekende crowdfunding platformen op een rijtje.

Let op: crowdfunding is één van de manieren om aan geld te komen waarmee je kunt groeien. Het is niet altijd de beste manier en kan soms onderdeel zijn van een bredere financiering, vanuit meerdere geldstromen.

5 bekende crowdfunding platformen

Uiteraard zijn er door de jaren heen een aantal ‘top 10 crowdfunding platformen in Nederland’ ontstaan. Of ze bij jouw onderneming passen hangt af van wat je doet, in welke fase je zit en waar je precies naar zoekt, maar we zetten 5 bekende websites op een rij:

  • CrowdAboutNow
    Een crowdfunding website speciaal voor het mkb. Bedrijven die er geld ophalen zijn zowel bakkers als innovatieve startups, waardoor je er letterlijk alle kanten mee op kunt. Om je aan te melden maak je een toets, waarmee duidelijk wordt of crowfunding geschikt is voor jouw bedrijf en de manier waarop je geld nodig hebt om te groeien. Je ontvangt begeleiding vanuit het platform, om zo succesvol mogelijk geld op te halen.
  • Collin Crowdfund
    Ook Collin Crowdfund richt zich specifiek op het mkb. Het is belangrijk dat je kredietwaardig bent of dat je geldt als een ‘veelbelovende starter’. Je kunt er leningen aanvragen van 50.000 tot 2.500.000 euro. De lening heeft een looptijd van maximaal 10 jaar. Bovendien krijg je een coach toegewezen, die je begeleidt bij het aanvragen van de lening. De kosten bedragen 4 tot 9% rente, met 7,5% als populair gemiddelde.
  • ZIB Crowdfunding
    ZIB Crowdfunding richt zich specifiek op vastgoed en geldt daarmee als een gespecialiseerd platform. Binnen vastgoed ligt de focus op de zorg, commercieel vastgoed, recreatie, windmolenparken en portefeuilles met woningen. De website richt zich op ondernemers met een gewenste lening van 1 tot 2,5 miljoen euro en daardoor minder op starters en andere kleine mkb’ers.
  • Leapfunder
    Leapfunder is een internationale crowdfunder, ook actief in Nederland. Het platform maakt gebruik van obligatieleningen, die bekend staan als convertible notes. Na verloop van tijd wordt de lening omgezet in gecertificeerde aandelen van het bedrijf. Er is sprake van kortlopende leningen, waarna de startup zelf bepaalt wanneer het uiteindelijk aandelen worden.
  • One Planet Crowd
    Deze crowdfunder is er speciaal voor duurzame projecten. De investeerders die zijn aangesloten willen de wereld graag een beetje beter maken. Ze gebruiken hun geld om mens en milieu beter met elkaar in balans te brengen. Door duurzame projecten te ondersteunen proberen ze ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen daar in een korte tijd kennis mee kunnen maken.

Voorwaarden van crowdfunding

Crowdfunding kan een interessante vorm van investeren zijn voor jouw bedrijf. Het is een goed alternatief voor de bank, omdat je geld ophaalt bij particulieren. Samen brengen zij geld bijeen, omdat ze geloven in het product of de dienst die je aanbiedt.

Hier staan aan de andere kant natuurlijk voorwaarden tegenover. Je vergoedt een afgesproken rente of deelt aandelen uit. Daarnaast dien je volledige openheid van zaken te geven naar het publiek, waardoor zij kunnen beoordelen of het een goede investering is. Dat levert betrokkenheid op bij de investeerders, maar kan ook leiden tot risico’s in een markt waarin dit minder gebruikelijk is.

Alternatief voor crowdfunding platformen

Heb je crowdfunding geprobeerd, maar helaas zonder succes? Of heb je het idee dat dit – ondanks de bekende platformen die er zijn ontstaan – niet de beste keuze is voor jouw bedrijf? In beide gevallen is het verstandig om te kijken naar beschikbare alternatieven.

Bij BridgeFund doen we niet aan crowdfunding, terwijl je ook de bank niet nodig hebt. We zijn op die manier een interessant alternatief en kunnen soms zelfs bijdragen aan een gestapelde financiering om aan het benodigde bedrag voor de investering te komen.

Ben je als zzp’er of mkb-organisatie op zoek naar een zakelijke lening? Wij verstrekken leningen aan bedrijven met minimaal € 50.000 omzet per jaar, die minimaal 12 maanden staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vraag online jouw lening aan, dan gaan wij er voor je mee aan de slag.

Onlangs toegevoegd Ga naar Blog