Ga naar content
In dit artikel
Financiering zonder gedoe
  • Geen businessplannen of jaarcijfers
  • Aangevraagd in 5 min.
  • Binnen 1 dag op je rekening
Check je mogelijkheden

Vroeger klopte je als ondernemer aan bij je huisbank als je geld wilde lenen. Veel alternatieven waren er niet. Wees de bank je kredietaanvraag af, dan had je kort gezegd ‘gewoon pech’. Maar eigenlijk gebeurde dit niet vaak. Het krijgen van een krediet bij de bank was gemeengoed en niet al te moeilijk.

Het omslagpunt: de kredietcrisis

De bankencrisis van 2008 ontstond in de particuliere sector: banken namen jarenlang roekeloos veel risico’s op het gebied van hypotheekverstrekking. Maar deze crisis had uiteindelijk ook gigantische gevolgen op het gebied van bedrijfsfinancieringen.

Daar waar het totale openstaande bedrag aan uitstaande kredietverlening jarenlang alleen maar toenam, kwam daar door de crisis abrupt een einde aan. Hoe dan? Door een afnemende vraag hadden bedrijven veel minder behoefte aan een financiering.

Vooral voor kleine mkb’ers was het ook nog eens een heel stuk lastiger om een lening te krijgen. Door aangescherpte regelgeving (gepubliceerd onder ronkende namen als IFRS, MiFID en Basel) houden banken tegenwoordig de hand veel strakker op de knip. En het mkb is de spreekwoordelijke zak.  

Afwijzingscijfers

Het CBS vermeldde in een onderzoek naar financiering (2019) dat het er voor veel ondernemers bepaald niet rooskleurig voorstond. Van alle bedrijven met een behoefte aan financiering, wist ‘slechts’ 48% ook daadwerkelijk die financiering aan te trekken. Dit betekent dus dat 52% in een vroeg of laat stadium van de aanvraag met een afwijzing te maken krijgt. In maar liefst 78% van de afwijzingen wordt onvoldoende uitleg gegeven over de reden van afwijzing en geven banken de ondernemers geen enkele vorm van alternatief. Een tweede poging wagen is dus op voorhand al een zinloze exercitie. Sta je dan, met je goede gedrag, je ondernemersdrive en je lege handen.

Inmiddels ligt de kredietcrisis achter ons, en zitten we midden in de coronacrisis. Wéér een klap die vooral het mkb treft. En weer vissen vooral deze midden- en kleinbedrijven massaal achter het net als ze aankloppen bij de bank.  

De opkomst van alternatieve financieringsvormen

Tot zover de sombere verhalen wat betreft de traditionele financiering via de bank. Want we weten allemaal: waar een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt, kan een tegenbeweging niet uitblijven. En precies dat is er ook gebeurd tijdens en na de kredietcrisis.

Vanaf 2013 zien we dat het aanbod aan alternatieve financieringen enorm is toegenomen. En die groei zet nog steeds door. Een alternatieve financiering regelt geld voor ondernemers, maar dan zonder tussenkomst van de bank.

Soorten alternatieve financieringen

Een alternatieve financiering is niet één soort bedrijfslening. De term beslaat een hele waaier aan financieringsmogelijkheden. Denk aan:

  • crowdfunding (ooit ontstaan in de VS voor artiesten, maar vanaf 2009 wereldwijd ingezet voor talloze startups)
  • factoring; waarbij je openstaande facturen vooruit betaald worden
  • financial lease; voor bijv. de aanschaf van een bedrijfswagen
  • een onderhandse lening bij familie of vrienden

Ook de online zakelijke lening, opgezet door fintechs, is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen.

Van historie naar potentie

De opkomst van fintech-startups, factoringbedrijven en crowdfunding-initiatieven heeft ervoor gezorgd dat je als ondernemer in ieder geval niet meer bij de bank hoeft aan te kloppen als je geld nodig hebt voor je bedrijf. Alternatieve financiers geven je wel de kans om aan je business te bouwen. Om die extra voorraad, machine of bedrijfswagen te kopen. Om gewoon lekker te kunnen ondernemen. Daar waar de bank altijd kijkt naar de historie van je onderneming, focussen alternatieve financiers juist op de potentie. En dat is een wereld van verschil.

Wat kunnen we voor je doen?

Ondernemers die andere ondernemers helpen. Een goed en solide rendement voor beleggers en een snelle, simpele en eerlijke financieringsoptie voor mkb’ers die het nodig hebben. Een aanvraagprocedure waarbij data leidend zijn, niet die uitgebreide bedrijfspresentaties en jaarcijfers die in de boardroom nog even wat worden opgepoetst. De filosofie achter BridgeFund in een nutshell.

Of je nu belegger bent en je vermogen voor je wilt laten werken, of een ondernemer die tijdelijk wat extra kapitaal kan gebruiken; bij ons ben je meer dan welkom!

Bekijk de mogelijkheden om te beleggen.
Bekijk de mogelijkheden voor een zakelijke lening of flexibel bedrijfskrediet.

Onlangs toegevoegd Ga naar Blog