Blog Financieren Vijf zaken om rekening mee…

Leestijd

3-4 minuten

In dit artikel lees je:

 • Bedrijfskrediet en zakelijke lening zijn geen synoniemen.
 • Ook financieringsvorm en cashflow moeten matchen
 • Blijf zelf alert: waakhond AFM kijkt niet mee!
 • Versneld aflossen wordt niet overal gewaardeerd
 • Ook zakelijke leningen zijn fiscaal aftrekbaar!

Er is nog nooit iemand verder gekomen door stil te blijven staan, juist in deze tijd is het belangrijk om in beweging te blijven met je bedrijf. Stoppen is natuurlijk geen optie. Soms moet je juist investeren, terwijl het onnatuurlijk aanvoelt. Denk aan nieuwe voorraad inslaan om online te verkopen of je assortiment uit te breiden met nieuwe, andere producten. Maar dikke kans dat je op het moment dat je wilt investeren, het kapitaal nog niet achter de hand hebt. Dan biedt een zakelijke financiering uitkomst. Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden? Wij sommen vijf zaken voor je op zodat jij zelf de beste keuze kan maken.

Als MKB’er ben je voor een zakelijke financiering allang niet meer afhankelijk van je huisbank. Maar goed: dan blijven er nog talloze opties over om uit te kiezen. Waar je op moet letten voordat je een financiering aanvraagt? Wij willen je in ieder geval deze vijf punten meegeven.

1. Bedrijfskrediet en zakelijke financiering zijn niet hetzelfde!

Na verloop van tijd worden termen synoniemen van elkaar. Terwijl ze dat helemaal niet zijn! Neem bijvoorbeeld ‘krediet’ en ‘lening’: twee woorden die men vaak door elkaar heen gebruikt, terwijl dat eigenlijk helemaal niet klopt. Wat het verschil is? Simpel!

 • Een zakelijke lening is één bedrag, dat je in één keer op je rekening ontvangt.
 • Een krediet is een geldbedrag dat voor jou klaarstaat en wat je kunt opnemen wanneer het jou uitkomt. In één keer, of steeds een deel dat je dan weer terugbetaalt.

2. Niet iedere financiering past bij iedere ondernemer

Met een goedlopend bedrijf kom je voor allerlei zakelijke financieringen in aanmerking. Handig! Maar vergeet niet om vooral ook naar onder meer de aflossingsfrequentie te kijken: past die wel bij jouw bedrijf? Neem bijvoorbeeld onze eigen zakelijke leningen: die zijn vooral geschikt voor ondernemers met een dagelijkse omzet. Ideaal voor onder andere:

 • retailers;
 • horeca;
 • transportbedrijven;
 • groothandels;

Je lost bij ons immers ook op dagelijkse basis af! De financieringsvorm moet dus ook aansluiten bij je cashflow, voor de best mogelijke match.

3. Denk goed na: waakhond AFM kijkt niet mee!

Geld lenen kost geld: die kreet kennen we inmiddels allemaal wel en is afkomstig van de waakhond binnen de financiële sector: de Autoriteit Financiële Markten (AFM) Je hoort dit echter alleen wanneer persoonlijke leningen worden aangeprezen. Bij zakelijke leningen is er (nog) geen toezicht van de AFM. Dit zorgt ervoor dat er nogal wat partijen op de markt actief zijn die er een – op zijn zachtst gezegd – bedenkelijke reputatie op nahouden. Ga dus niet af op gladde verkooppraatjes, maar slinger bijvoorbeeld eens TrustPilot aan en kijk wat andere ondernemers zeggen over bepaalde aanbieders!

4. Niet iedere aanbieder is blij met een snelle aflosser

Welke zakelijke financiering je ook kiest: de kans is groot dat je lineair aflost. Per maand of bijvoorbeeld – in ons geval – dagelijks of wekelijks. Gaat het je bedrijf voor de wind? Dan kunnen we ons goed voorstellen dat je zo snel mogelijk deze financiering weer wilt aflossen. Niemand wil immers onnodige kosten maken. Daarnaast is de rente op je financiering hoger dan de rente op je spaarrekening (niet moeilijk, die is al tijden praktisch nul procent).

Allemaal logisch en compleet te begrijpen, maar bij veel aanbieders betaal je desondanks een boeterente wanneer je versnelt je financiering wil aflossen. Ze lopen immers rente mis, zo luidt hun redenering. Het loont de moeite om vooraf te checken hoe dit zit. Bij ons kan dit bijvoorbeeld wél kosteloos. Sterker nog: je krijgt zelfs korting wanneer je sneller aflost!

5. Geld lenen kost dus geld, maar is wel gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar

Daar is ‘ie weer: de kredietwaarschuwing van de AFM. Maar enige nuancering is wel op zijn plaats, want een deel van je zakelijke financiering is namelijk fiscaal aftrekbaar! Welke dat zijn?

 • De rente
 • De aanvraagkosten
 • De afsluitkosten

Ga echter niet op zoek naar een speciale paragraaf in je aangifteformulier, want die is er niet. Wat je wel kunt doen om deze kosten af te trekken, hangt weer af van het type onderneming dat je hebt.

 • Heb je een bv? Dan kun je de kosten aftrekken van je winst.
 • Heb je eenmanszaak? Trek de kosten dan af van je inkomen.

Hierdoor draag je – als MKB’er – minder winstbelasting af, of minder inkomstenbelasting, wanneer je een eenmanszaak hebt.

Welke financiering past bij jouw bedrijf?

Benieuwd welke financiering het best past bij jouw bedrijf? Vergelijk de verschillende mogelijkheden en bedenk bijvoorbeeld of je de betrokkenheid van de bank zoekt. Gelukkig zijn er ook buiten de bank om financieringsmogelijkheden voor jouw bedrijf, zodat je de kans hebt om te groeien. Ook wij kunnen een aantrekkelijke financiering voor jouw bedrijf aanbieden. Doe je aanvraag en we beoordelen deze binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen

Verschillende financieringsvormen: de voor- en nadelen

Verschillende financieringsvormen: de voor- en nadelen

Rekening-courantkrediet of zakelijk krediet bij de bank Een behoorlijk traditionele en voor veel bedrijven nog steeds gebruikelijke manier om financiering te zoeken is het rekening-courantkrediet. Kortom: een betaalrekening voor zakelijk gebruik, waarmee je tot aan de...

Zakelijk geld lenen, wanneer is het slim en wanneer onverantwoord?

Zakelijk geld lenen, wanneer is het slim en wanneer onverantwoord?

Geld lenen is een manier om jouw bedrijf op gang te brengen of verder te helpen. Als ondernemer heb je dromen die je waar wilt maken, wil je kunnen inspringen op kansen die je ziet en daarbij genoeg werkkapitaal overhouden om je maandelijkse kosten te kunnen blijven...

Financiering, maar dan simpel

Doe vrijblijvend een aanvraag en ervaar het zelf