Ga naar content
In dit artikel
Financiering zonder gedoe
 • Geen businessplannen of jaarcijfers
 • Aangevraagd in 5 min.
 • Binnen 1 dag op je rekening
Check je mogelijkheden

Hoewel premier Rutte tijdens de persconferentie van 13 oktober 2020 direct aangaf dat er voor ondernemers voldoende ondersteuning beschikbaar komt, is de pil ontzettend bitter voor veel ondernemers. Opnieuw zijn onder meer de horecazaken gesloten en ook de evenementenbranche ligt weer volledig op zijn gat. Welke tegemoetkomingen zijn er om ondernemend Nederland zoveel mogelijk te ondersteunen?

Steunpakket NOW 3

De derde versie van de NOW-regeling is in 3 tijdvakken opgedeeld, zodat je als ondernemer per periode kunt kijken of je wel of geen aanvraag wilt doet voor een tegemoetkoming vanuit de NOW-regeling.

 • NOW 3.1: van 1 oktober 2020 tot 1 januari 2021
 • NOW 3.2: van 1 januari 2021 tot 1 april 2021
 • NOW 3.3: van 1 april 2021 tot 1 juli 2021

Weet je als ondernemer dat je een tegemoetkoming vanuit de NOW-regeling nodig hebt, omdat je omzetverlies nu minimaal 20% is (en vanaf januari 2021 minimaal 30%)? Dan kun je van 16 november tot en met 13 december aangifte doen: de NOW 3.1 voorziet dan in 80% van de loonkosten van 1 oktober 2020 tot 1 januari 2021.

Verlenging Tegemoetkoming Vaste Lasten

Voor zzp’ers en mkb’ers wordt de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) verlengd tot juni 2021. Net zoals bij de NOW is ook de TVL in 3 verschillende tijdvakken opgesplitst:

 • 1 oktober 2020 tot 1 januari 2021
 • 1 januari 2021 tot 1 april 2021
 • 1 april 2021 tot 1 juli 2021

Zoals bij alle tegemoetkomingen, zijn er ook aan de TVL enkele voorwaarden verbonden:

 • De vaste lasten moeten minimaal 3.000 euro in drie maanden zijn
 • De tegemoetkoming is maximaal 90.000 euro
 • Het omzetverlies moet voor de eerste aanvraagperiode minimaal 30% zijn

Lees ook: De BridgeFund corona barometer. Hoe gaat het met het klein mkb?

Een time-out-regeling

Ook komt er een time-out-regeling voor ondernemingen. Je bedrijf kan dan in een soort van winterslaap, zolang het coronavirus nog niet onder controle is en fatsoenlijk ondernemen toch onbegonnen werk is.

Op deze manier kun je weer aan de slag wanneer dit ook daadwerkelijk zin heeft. Hierdoor ben je als bedrijf niet verplicht om bijvoorbeeld al je apparatuur te verkopen, wat in het geval van een faillissement ook nog vaak tegen bodemprijzen gebeurt.

Uitbreiding TVL

Veel ondernemers kwamen in eerste instantie niet in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Bijvoorbeeld omdat de sectorcodes (de SBI-codes) die op deze ondernemingen slaan, niet in aanmerking kwamen voor deze ondersteuning. De reden hiervoor? Zij werden niet direct geraakt door de coronacrisis. De nieuwe coronamaatregelen hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat deze TVL nu wél voor alle sectoren toegankelijk is.

Ga maar na: ook organisaties zoals toeleveranciers hebben het ongelofelijk zwaar en gaan het zonder financiële steun ontzettend moeilijk krijgen, als dat nu al niet het geval is. Die steun krijgen zij nu, maakte het kabinet op 27 oktober bekend, in ieder geval voor het vierde kwartaal van 2020.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wij zorgen er in ieder geval zo goed mogelijk voor dat je weet waar je als ondernemer aan toe bent. Houd onze blog in de gaten voor meer praktische informatie!

Financiering, maar dan simpel

Doe vrijblijvend een aanvraag en ervaar het zelf.

Onlangs toegevoegd Ga naar Blog