Ga naar content
In dit artikel
Financiering zonder gedoe
  • Geen businessplannen of jaarcijfers
  • Aangevraagd in 5 min.
  • Binnen 1 dag op je rekening
Check je mogelijkheden

De voordelen van een snelgroeiend bedrijf

Het begon ooit met een idee. Dat idee kreeg vorm en je wist het nog te verkopen ook. Steeds meer mensen weten je te vinden en worden trouwe klanten. Na maanden, misschien wel jaren keihard werken, zit je in een lift omhoog die niet lijkt te stoppen. De kick die je daarvan krijgt, is onbeschrijflijk. Dát is waar ondernemen over gaat! 

De voordelen van een snelgroeiend bedrijf zijn evident: je bouwt aan een zeker bestaansrecht en de toekomst van je bedrijf, je verdient geld, zet jezelf als merk op de kaart en wordt als organisatie serieuzer genomen. Bovendien gaan er deuren voor je open die eerder gesloten bleven én bouw je aan je eigen vaardigheden als ondernemer. Heel hard groeien geeft aan dat je een behoefte hebt gecreëerd, een vraag hebt ontdekt, waar anderen dit nalieten of überhaupt niet zagen. En dat is boven alles een topprestatie!

De valkuilen van te snel groeien

Wat je je misschien niet realiseert wanneer je je ondernemingsplan opstelt, maar waar je dan op een later moment wel achter komt: er zijn ook risico’s verbonden aan razendsnel groeien. Als snelgroeiende ondernemer bestaat de kans dat je in één van de volgende valkuilen loopt:

Verantwoordelijkheid uit handen geven

Van pionier naar manager; voor jou als eindbaas verandert er nogal wat als je bedrijf in een volgende fase terechtkomt. Je moet gestructureerder te werk gaan, verantwoordelijkheid uit handen geven (wat je misschien helemaal niet zo prettig vindt) en betrouwbare mensen aantrekken om werk aan over te dragen. Maar het gaat ook om jezelf. Wat gebeurt er als je ziek of arbeidsongeschikt wordt? Heb je hier wel de juiste regelingen voor getroffen? Dat zie je snel over het hoofd wanneer de trein doordendert, maar kan je op een later moment lelijk opbreken.

Financiering van snelle groei

Hard groeien betekent dat er ineens veel op je af komt: je hebt meer kapitaal nodig om de ontstane groei te kunnen financieren. Je hebt grotere productie- en/of opslagmogelijkheden nodig. Je moet meer investeren om de groei bij te benen, maar je hebt hier (zeker in het begin) niet de eigen middelen voor. Dus je moet gaan lenen. Als bedrijf dat nog in de startblokken van zijn bestaan staat, staan banken over het algemeen niet om je te springen. Hoe ga je garanties geven voor de financiering die zij verstrekken (als ze dat überhaupt al doen)?

Administratieve rompslomp

Bij meer klanten en orders, meer geldstromen en meer personeel komt onvermijdelijk meer administratieve rompslomp kijken. SAAAAAAAI. De meeste ondernemers zitten niet echt te springen om administratieklussen en houden zich veel liever bezig met klanten en hun business. Maar hoe vervelend ook, het op orde houden van je administratie hoort er nou eenmaal bij. Het slecht afhandelen van bestellingen, gemiste facturen en het verliezen van overzicht komen je uiteindelijk duur te staan. Niet alleen qua omzet, maar ook qua imago. Jij bent een partij waarmee valt te sollen. Moet je niet willen.

Klanten tevreden houden

Mensen zijn in eerste instantie waarschijnlijk vooral klant bij je geworden vanwege de persoonlijke touch. Om jou als ondernemer. Als jij steeds minder in beeld bent, omdat je bedrijf te snel groeit, dan kan dit ten koste gaan van de tevredenheid van je trouwste klanten. Maar, zoals we hierboven al noemden, moeizame afhandelingen van bestellingen en een slechte bereikbaarheid of service bij klachten kunnen ook nieuwe klanten afschrikken. Het managen van je klantenservice is misschien wel één van de grootste uitdagingen van een bedrijf wat snel groeit.

Groeipijn voorkomen en grip houden

Heel hard groeien insinueert dus eigenlijk dat je de controle over je eigen groei een beetje kwijt bent. Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn! Hoe zorg je ervoor dat je jouw initiële kracht behoudt en groeipijnen minimaal houdt? 

Het staat of valt met het houden van grip en structuur. Neem de juiste mensen aan op de juiste plek. Durf te vertrouwen op hun kennis en kunde en besteed zelf vooral aandacht aan dat wat je bedrijf op dit moment verder helpt. Verlies jezelf niet in de waan van alledag maar behoud een helikopterview. Vind de juiste balans tussen geld in je zak en geld dat rolt. Zoek naar alternatieve vormen voor het aantrekken van financiering.

En vergeet vooral je core business niet. Dat waarmee je nu omzet genereert moet staan als een huis. Begin pas met verder groeien en uitbreiden als je zeker weet dat de basis op orde is. 

Lening of krediet aanvragen?

Ben je zeker van je zaak en er meer dan klaar voor om je business naar een next level te tillen? Dan is kapitaal aantrekken zonder gedoe de eerste stap. Bij BridgeFund verstrekken we zakelijke leningen en kredieten aan bedrijven met minimaal € 50.000 omzet per jaar, die minimaal 12 maanden staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Aanvragen kost je 5 minuten en het geld staat binnen 1 dag op je rekening. Zonder rompslomp, lange wachttijden of banken die moeilijk doen.

Vraag vandaag nog online een zakelijke lening of bedrijfskrediet aan, dan gaan wij direct voor je aan de slag.

Onlangs toegevoegd Ga naar Blog