Home > Blog > Managen > Is een zakelijke lening af…

Is een zakelijke lening aftrekbaar van de belasting?

Bij het afsluiten van een zakelijke lening houd je als ondernemer natuurlijk rekening met kosten. Je vergelijkt leningen, kiest voor een lage rente én kijkt naar de beste voorwaarden. Maar hoe zit het eigenlijk met de fiscale kosten? Kun je een zakelijke lening eigenlijk aftrekken van de belasting? Goede vraag!

zalkelijke lening aftrekbaar blog BridgeFund

In dit artikel lees je:

  • De fiscale voordelen van een zakelijke lening
  • De kosten die je mag aftrekken van je winst
  • Een rekenvoorbeeld
  • Hoe het zit met aflossingen
  • Hoe het werkt

Financiering zonder gedoe

  • Geen businessplannen of jaarcijfers
  • Aangevraagd in 5 min.
  • Binnen 1 dag op je rekening

Hoe zit het nou eigenlijk?

Feitelijk is een zakelijke lening niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting die je als ondernemer betaalt. Dat wil echter niet zeggen dat een zakelijke lening geen fiscaal voordeel oplevert. Wij leggen je uit hoe dat zit en vertellen je daarnaast welke kosten er nou eigenlijk precies aftrekbaar zijn.

De zakelijke lening als aftrekpost

Als we gaan kijken naar de zakelijke lening als aftrekpost verdelen we alle minnetjes op je saldo op in twee kampen: ‘kosten’ en ‘uitgaven’. Onder kosten vallen de aanvraag- en afsluitkosten van je lening én de rente die je betaalt. Deze kosten mag je van de belastingdienst wél aftrekken van je winst. En hoe lager je winst is, des te minder belasting betaal je aan het eind van het jaar!

Een voorbeeld:

Je leent € 50.000 en betaalt daarover in een jaar tijd € 5.000 aan rente. Het bedrag aan rente mag je dan aftrekken van de winst. Dit verlaagt de winst, waardoor je over een lager bedrag belasting hoeft te betalen. Kassa! Dat geldt voor de winstbelasting bij een BV, maar ook voor de inkomstenbelasting als je een eenmanszaak hebt.

Aflossingen

Aflossingen hebben een iets ander karakter. Het gaat natuurlijk wel om uitgaven, maar niet om kosten. Je betaalt immers geld terug dat je hebt geleend: geld dat – puntje bij paaltje – nooit helemaal van jou is geweest. Je doet dan dus terugbetalingen, en die kun je dus niet scharen onder het kamp ‘kosten’. Aflossingen van een zakelijke lening zijn dus níét fiscaal aftrekbaar, alleen de rentekosten.

Zakelijke lening fiscaal aftrekken, hoe werkt het?

Wil je een zakelijke lening afsluiten en die fiscaal aftrekken? Dat doe je automatisch op het moment dat je de rente van je winst aftrekt. Maak je bijvoorbeeld normaal een winst van € 100.000 en blijft daar na betaling van de rente op je zakelijke lening nog € 95.000 van over? Dan betaal je belasting over een lager bedrag! Dat geldt voor zzp’ers die inkomstenbelasting betalen in privé én voor de mkb’er die winstbelasting betaalt in de bv. Je hoeft een zakelijke lening dus niet privé (nogmaals) af te trekken. In plaats daarvan zit dit allemaal al verwerkt in de actuele winst, en de belasting die je daar (minder!) over betaalt.

Zakelijke lening nodig?

Ben je op zoek naar een zakelijke lening? Bij BridgeFund vraag je binnen 5 minuten online een lening aan die binnen 24 uur op je rekening kan staan.
Check de mogelijkheden van een zakelijke lening of vraag direct vrijblijvend aan !

Financiering, maar dan simpel

Doe vrijblijvend een aanvraag en ervaar het zelf.