Is een zakelijke lening aftrekbaar van de belasting?

13 november 2019

Maximale leestijd: 3-4 minuten

Hoe zit het nou eigenlijk?

Benieuwd of een zakelijke lening aftrekbaar is van de belasting? Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen de belasting die je privé betaalt en de winst zoals je die zakelijk berekent.

In letterlijke zin is de zakelijke lening niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting die je als ZZP-er betaalt. Dat ligt anders op het moment dat je MKB-ondernemer bent en winstbelasting betaalt in de BV. In de beide gevallen mag je de kosten zakelijk aftrekken van de winst, waardoor je wel degelijk fiscaal voordeel hebt.

Wij leggen je uit hoe dat zit en vertellen je daarnaast welke kosten er precies aftrekbaar zijn. Het is hierin namelijk belangrijk om onderscheid te maken tussen de rente die je betaalt en de aflossingen die je doet.

Is de lening aftrekbaar van de belasting?

De belangrijkste vraag: is een lening aftrekbaar van de belasting? Hoe je ook onderneemt (ZZP of MKB), je mag de kosten die je maakt in ieder geval aftrekken van de winst. Het gaat dan natuurlijk om de aanvraag- en afsluitkosten, net als om de rente die je over het geleende bedrag betaalt.

Rente aftrekken van de winst
Leen je bijvoorbeeld €100.000 en betaal je daarover in een jaar tijd €4.000 rente? Het bedrag aan rente mag je aftrekken van de winst. Dit verlaagt de winst, waardoor je over een lager bedrag belasting dient te betalen. Dat geldt voor de winstbelasting bij een BV, net als voor de inkomstenbelasting als je een eenmanszaak hebt.

Fiscaal aftrekbaar
De lening is op die manier fiscaal aftrekbaar, al geldt dit niet specifiek voor de inkomstenbelasting. Je mag de lening niet (nogmaals) aftrekken, omdat je die zakelijk al in mindering hebt gebracht op de winst. Op die manier heb je er fiscaal voordeel van, zonder dat het een letterlijke aftrekpost is op het moment dat je de aangifte inkomstenbelasting doet.

Rente en aflossing: wat is er aftrekbaar?

Betalingen voor de zakelijke lening bestaan uit twee delen: rente en aflossing. De rente geldt als zakelijke kosten, waardoor je die kunt aftrekken van de winst. Je maakt kosten om gebruik te kunnen maken van het geld dat je hebt geleend.

Aflossingen
Aflossingen hebben een ander karakter. Het gaat wel om uitgaven, maar niet om kosten. Je betaalt geld terug dat je hebt geleend, en dat daarom eigenlijk nooit helemaal van jou was. Je doet terugbetalingen, die niet gelden als kosten. Dat zorgt er ook voor dat de aflossingen niet aftrekbaar zijn en je daardoor eigenlijk geen fiscaal voordeel hebt

Meer rentebetaling + minder winder winst = minder belasting betalen
De rentebetalingen die je doet komen ten laste van de winst. Jouw winst valt lager uit, door de rente die je betaalt om tijdelijk gebruik te kunnen maken van het geleende geld. Door de winst te verlagen zorg je er indirect voor dat je minder belasting hoeft te betalen. De rente die je over een zakelijke lening betaalt maakt het fiscaal interessant om daar gebruik van te maken.

  Zakelijke lening afsluiten en fiscaal aftrekken

  Wil je een zakelijke lening afsluiten en die fiscaal aftrekken? Dat doe je automatisch, op het moment dat je de rente in mindering brengt op de winst. Zou je voor de betaling van rente een winst maken van €100.000 en blijft daar na betaling van de rente nog €96.000 van over? Je betaalt belasting over het lagere bedrag. Dat geldt voor ZZP-ers die inkomstenbelasting betalen in privé, net als voor MKB-ers die winstbelasting betalen in de BV. Op die manier is het niet nodig om de zakelijke lening in privé (nogmaals) af te trekken. In plaats daarvan zit dit al verwerkt in de actuele winst, en de belasting die je daarover betaalt.

  Zakelijke lening nodig?
  Zoek je als ZZP-er of MKB-organisatie een zakelijke lening die aftrekbaar is? Wij verstrekken leningen aan bedrijven met minimaal €50.000 omzet per jaar die minimaal 12 maanden staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vraag online jouw lening aan, dan gaan wij voor je aan de slag.

   Geld lenen voor je bedrijf?

    

   Een lening aanvragen voor je bedrijf hoeft niet ingewikkeld en tijdrovend te zijn. Ben je ondernemer en heb je behoefte aan extra werkkapitaal? Bij BridgeFund regel je een zakelijke lening binnen 24 uur.

   Offerte aanvragen