Ga naar content
In dit artikel
Meer informatie over beleggen bij BridgeFund?

Bekijk onze beleggingspagina en vraag
de brochure aan.

Vraag de brochure aan

Beleggen in vastgoed anno 2021

‘Gij zult niet ondernemen en niet in vastgoed beleggen…’ zo vatte Watermill de belastingplannen voor 2021 in september vorig jaar al samen. De regering lijkt zichzelf als doel te hebben gesteld om het vastgoedinvesteerders een stuk minder gemakkelijk te maken. De verhoging van de overdrachtsbelasting is niet mis.

Zo betaal je als particuliere belegger voor een beleggingspand van € 300.000 dit jaar ineens € 24.000 overdrachtsbelasting, in plaats van € 6000. Tel daar de verder stijgende huizenprijzen bij op en je begrijpt dat het lucratief maken van een vastgoedinvestering een stuk uitdagender is geworden. Niet onmogelijk, maar wel lastiger. Vergeet daarnaast het beheer en het onderhoud niet: ook daar gaat tijd en geld in zitten!

Winkel- en kantoorvastgoed

Ook het investeren in winkel- en kantoorpanden is tegenwoordig niet meer financieel interessant. Winkelvastgoed had al voor 2020 zijn beste tijd gehad en de verwachting is dat dit eerder zal verslechteren dan verbeteren. Beleggen in kantoorvastgoed zal zeker nog wel kunnen, maar de vraag is of je er op termijn een goed rendement uit haalt. Grote bedrijven zien er weinig in om hun mensen, ook na de coronacrisis, nog traditioneel 5 dagen naar kantoor te laten komen. Daarnaast wordt in 2021 een forse werkloosheidsgolf verwacht, die ook zijn weerslag zal hebben op de waarde van zakelijk vastgoed.

Er zijn op dit moment 2 zekerheden in de wereld van het vastgoedbeleggen: het is een stuk duurder geworden (in het geval van woningen) en je moet wel echt de krenten uit de pap halen voor een mooi rendement (in het geval van kantoorvastgoed).

Alternatieven voor vastgoed

Wil je beleggen in vastgoed, dan moet je van goede huizen komen! Of een straatje verder kijken. Welke alternatieven zijn er voor jou als niet-traditionele belegger? Wij zochten de voors en tegens van een aantal alternatieve beleggingen voor je uit.

Wat zijn alternatieve beleggingen?

Laten we beginnen bij de definitie van ‘alternatieve beleggingen’. Waar hebben we het dan in hemelsnaam over?

Wanneer je je geld alternatief gaat beleggen, betekent dit niet meer en niet minder dat je het investeert in beleggingsproducten, waarvan het rendement niet één-op-één samenhangt met de koersontwikkelingen op de traditionele obligatie- en aandelenmarkten.

Wat er allemaal onder ‘alternatieve beleggingen’ valt? Van alles! Neem bijvoorbeeld hedgefondsen, real assets en private equity: allemaal compleet andere koek dan aandelen en obligaties!

1. Hedgefondsen

Een hedgefonds lijkt in veel opzichten op een gewoon beleggingsfonds. Het verschil zit hem in de veel bredere beleggingscategorieën waarin een hedgefonds kan beleggen en de mogelijkheid om ‘short te gaan’ bij het speculeren op een daling. Deze laatste optie opent de weg naar een potentieel rendement dat onafhankelijk van de markt is.

Dat is dan ook meteen één van de belangrijkste voordelen van een hedgefonds. Het is niet gebonden aan een stijgende markt, maar probeert, met zijn actieve beleggingsbeleid, in alle marktomstandigheden geld te verdienen. Wat verklaart waarom hedgefondsen in onzekere tijden, zoals nu, aan populariteit winnen. Toch hebben hedgefondsen ook nadelen. Ze zijn complex en vergen behoorlijk wat kennis in beleggen. Het rendement is onafhankelijk van de markt, maar dat zijn de risico’s dus ook! Hedgefondsen zijn daarnaast slechts beperkt beschikbaar en de kosten zijn vaak onduidelijk, doordat vergoedingen voor de fondsen weer afhangen van de resultaten.

2. Real assets

Real assets, ‘reële’ of ‘fysieke activa’ in het Nederlands, zijn investeringen in niet financiële bezittingen. Denk hierbij aan grond, scheepvaart, grondstoffen of infrastructuur. De waarde en inkomsten van deze real assets komen van het object zelf. Anders dan beleggingen in aandelen zorgen real assets voor een stabiele cashflow en zijn ze minder gebaseerd op immateriële aspecten, zoals goodwill. Bovendien zorgen real assets voor een goede inflatiebescherming. Maar goed, nadelen zijn er ook. Zo kunnen rendementen en looptijden sterk variëren en is in- en uitstappen niet altijd even gemakkelijk. Plat gezegd: als er niemand interesse in heeft, zit je vast aan je stuk grond of viaduct. Je hebt bij real assets dus een behoorlijk lange adem nodig: vaak pluk je pas na tientallen jaren de vruchten van je investering. En dat moet maar net binnen je planning passen.

3. Private equity

Private equity betekent letterlijk ‘privaat vermogen’. Het gaat om niet-beursgenoteerde beleggingen in allerlei vormen. Bijvoorbeeld het investeren in startende ondernemingen, bedrijfsovernames of in bijna-failliete bedrijven. Directe investeringen met private equity zijn gericht op waarde-toevoeging door als investeerder ergens actief bij betrokken te zijn, zoals bij een bedrijfsovername. Het rendement van private equity valt lastig te voorspellen, maar heeft in ieder geval de potentie om beter te renderen dan beursgenoteerde aandelen. Een potentieel nadeel van private equity is dat jouw ideeën over het maximaliseren van de waarde niet overeenkomen met die van de ondernemers in kwestie. Dan kun je je kont wel rebels tegen de krib gooien, maar daar heb je alsnog vooral jezelf mee. Andere nadelen zijn de lange looptijd en het gebrek aan liquiditeit. 

4. Cryptovaluta

Beleggen in cryptocurrency is een mega trend. Iedereen kent Bitcoin, maar er zijn tal van andere cryptovaluta, zoals Ethereum, Ripple en Litecoin, waar je je geld op in kunt zetten. We weten inmiddels allemaal wel dat cryptovalutakoersen de neiging hebben om nogal beweeglijk te zijn. De Bitcoin heeft afgelopen jaar record na record gebroken. Heb je een paar jaar geleden geïnvesteerd in Bitcoins, dan is de kans groot dat je inmiddels een (deel van je) huis ermee af hebt kunnen betalen. Maar de kans dat je jouw kapitaal in rook op hebt zien gaan was eigenlijk net zo groot geweest. Cryptovaluta hebben de neiging zich niet zo aan voorspellingen te houden. Ofwel: investeren in crypto vereist stalen zenuwen, kennis van zaken én langetermijndenken.

5. Leningen aan ondernemers

Alternatief investeren gaat vaak samen met het nemen van grotere risico’s en langere looptijden dan bij traditioneel beleggen. Wil je dit liever omzeilen? Denk dan eens aan beleggen in kortlopende leningen aan Nederlandse mkb-ondernemers! Je belegt in een zeer gespreid portfolio, waardoor risico’s geminimaliseerd worden en je ontvangt een vast rendement. Investeren in het helpen van ondernemers kan snel en veilig bij BridgeFund.

Meer informatie over beleggen bij BridgeFund?

Heb je besloten om in iets anders te beleggen dan vastgoed? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Bij ons beleg je in mkb’ers die hun bedrijf willen laten groeien: we make your money smile again!

Vraag onze beleggingsbrochure aan! Wat je daarin kunt lezen?

  • Heldere uitleg over het platform en onze producten
  • Toelichting van onze zekerheden en risicodekking
  • Speciale bijlage: hoe wij de coronacrisis de baas bleven!

Beleg bij BridgeFund. Maak je geld gelukkig!

Want geld dat aan het werk kan, daar worden ondernemers blij van. En geld ook.

Onlangs toegevoegd Ga naar Blog