Home > Blog > Beleggen > Spreiden van je belegginge…

Spreiden van je beleggingen, waarom en hoe?

Spreiden van beleggingen is nodig om het risico van je beleggingsportefeuille zo klein mogelijk te houden. Maar spreiding kan ook ingezet worden om de beschikbare tijd en financieringsmiddelen zo efficiënt mogelijk in te zetten.

In dit artikel:

  • Het belang van het spreiden van je beleggingen
  • Welk risico loop je als investeerder bij BridgeFund?
  • Datagedreven acceptatie om risico’s te verkleinen
  • Indicatoren risicospreiding
  • Beleggen bij BridgeFund

Meer informatie over
beleggen bij BridgeFund?

Bekijk onze beleggingspagina en vraag
de brochure aan.

Het belang van spreiden van je beleggingen

Bij beleggen is wedden op één paard eigenlijk een no brainer. De gouden regel is: spreiden, spreiden en (je raadt het al) nog eens spreiden. Dit houdt in dat je je geld niet inzet in één aandeel, grondstof, lening of obligatie, maar dat je je investering uitsmeert over meerdere categorieën. Vanzelfsprekend is het primaire doel van spreiden het verkleinen van de risico’s. Immers: heeft de ene beleggingscategorie het zwaar, dan heb je gelukkig altijd nog investeringen elders lopen, waar het (hopelijk dan) wat beter mee gaat.

Door te spreiden in verschillende beleggingscategorieën zorg je er ook voor dat de verhouding tussen het risico en het verwachte rendement wordt geoptimaliseerd. Lang verhaal kort: zoveel mogelijk rendement met zo min mogelijk risico.

Welk risico loop je als belegger bij BridgeFund?

Uiteraard proberen wij het risico voor onze beleggers zo klein mogelijk te houden. Maar bij beleggen hoort nu eenmaal wel een bepaald risico. Besluit je te beleggen in het fonds van BridgeFund, dan is het grootste risico dat ondernemers waar wij leningen aan verstrekken het geld niet terug kunnen betalen en failliet gaan. Gelukkig is ons krediet beoordelingsproces dermate streng dat zelfs de corona crisis een minimale impact op onze portefeuille heeft gehad.

Datagedreven acceptatie

Wij beleggen het geld van onze beleggers in een gespreide portefeuille van kortlopende leningen aan mkb-ondernemers (maximaal 2 jaar looptijd en € 250.000). De acceptatie vindt primair op data-gedreven wijze plaats én volgens strakke criteria. Denk hierbij o.a. aan actuele cashflow, omzetcijfers en de liquiditeitspositie van de partijen waar we geld aan uitlenen. Daarna vindt er ten allen tijde een persoonlijke goedkeuring plaats door één van onze risicomanagers, op basis van indicatoren die niet automatisch gedetecteerd kunnen worden. We nemen dus altijd een kijkje in de keuken en kennen de partijen waar het geld aan verstrekt wordt.

Indicatoren risicospreiding

De risico’s van een belegging in BridgeFund wordt op meerdere manieren gespreid. Het aantal indicatoren is meer dan je misschien in eerste instantie zult denken.

Branches

De ondernemers die gebruikmaken van de diensten van BridgeFund zijn actief in uiteenlopende branches. Door deze ‘natuurlijke’ spreiding neemt het risico voor jou als investeerder af, mocht het in een specifieke branche of sector (even) tegenzitten.

Looptijden

Periodieke aflossing en een spreiding in looptijden zorgen voor een permanente inkomstenstroom, en daarmee voor een gezonde cashflow voor BridgeFund en voor de beleggers. De spreiding in looptijd zorgt er daarnaast ook voor dat het rendement meerdere keren per jaar kan worden uitgekeerd (elk kwartaal). Ook de looptijden voor jou als belegger zijn variabel. Je hebt de keuze uit een flexibele periode die dagelijks opgezegd kan worden, of een vaste looptijd van 1, 2 of 3 jaar.

Omvang

Ondernemers die bij ons aankloppen voor een lening hebben allerlei kredietbehoeften. Van grote tot kleine bedragen en om uiteenlopende redenen. Van het vergroten van het marketingbudget tot het aanschaffen van een fatsoenlijke bedrijfsboedel en van een bedrijfsauto tot het financieren van de voorraad. Door een spreiding in omvang verdelen we het risico over meerdere debiteuren (lees: ondernemingen). Het afgelopen jaar was de gemiddelde omvang van een lening € 25.000, met een looptijd van 6 maanden.

Risicoprofielen

Het risico dat een lening niet wordt terugbetaald, wordt in grote mate bepaald door de kredietwaardigheid van de onderneming. Een gezond bedrijf dat lekker draait zal goedkoper kunnen lenen dan een bedrijf dat minder lang bestaat en minder overtuigende cijfers voor kan leggen, maar wel heel veel potentie heeft. Door te spreiden over verschillende risicoklassen neemt ook dit risico verder af.

Risicoreservering

Ook houden wij een risicoreservering aan per verstrekte lening, zodat BridgeFund tegen een stootje kan mocht dat nodig zijn. Deze wordt verhoogd zodra er een achterstand ontstaat.

Naast al deze maatregelen hebben wij nog aantal andere manieren om het fonds te beschermen en het risico zo laag mogelijk te houden. Meer informatie hierover vind je in onze beleggingsbrochure en ons Informatie Memorandum. Vraag deze vrijblijvend online aan of neem direct contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.

Meer informatie over beleggen bij BridgeFund?

Wil je meer weten over de mogelijkheden, de risico’s en andere zaken? Bekijk onze beleggingspagina en vraag de beleggingsbrochure aan.

Beleg bij BridgeFund.
Maak je geld gelukkig!

Want geld dat aan het werk kan, daar worden ondernemers blij van. En geld ook.

Finalist Blue Tulip Awards
2020

Nominatie Deloitte Fast 50
Rising Star 2020 & 2021

Finalist Deloitte Fast 50
2022