Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 6 mei 2024 om 15:13
In het kort
  • Zakelijke autoverzekeringen beschermen tegen schade aan voertuigen en aansprakelijkheid bij bedrijfsmatig gebruik, noodzakelijk voor diverse sectoren.
  • Kosten en dekking verschillen tussen WA, casco en allrisk verzekeringen, afhankelijk van risicofactoren zoals voertuigtype en bestuurdersprofiel.
  • Besparen kan door preventieve maatregelen zoals veilig rijgedrag stimuleren, technologische hulpmiddelen gebruiken en haast vermijden.

Krasje, deuk, kapot achterlicht… het leven van een bedrijfsauto gaat niet over rozen. Dat zakelijke wagens het zwaar te verduren krijgen is niet gek. Meerdere bestuurders, tot de nok toe volladen en altijd haast. Hoe voorzichtig je ook inparkeert, en hoe vaak je collega’s ook waarschuwt, dat paaltje voor de ingang van kantoor wint uiteindelijk altijd. Logisch dat je bedrijfsauto speciale bescherming nodig heeft. Hallo zakelijke autoverzekering.

Waarom een zakelijke autoverzekering?

Wie een auto bezit, zal ‘m moeten verzekeren. Nee, dat is niet persoonlijk. Mensen zijn geen robots. We worden allemaal moe, raken afgeleid en schatten situaties verkeerd in. Met een zoevende auto op een drukke weg is een ongeluk dan snel gebeurd. Een autoverzekering dekt in ieder geval de schade aan andere personen, voertuigen en gebouwen. Je moet er toch niet aan denken dat je de etalage van een chique modezaak inrijdt en zelf de kosten mag vergoeden.

Privé of zakelijke autoverzekering

Om maar meteen met de autodeur in huis te vallen: een zakelijke autoverzekering is duurder dan een particuliere. Bedrijfsmatig gebruik brengt nu eenmaal meer risico met zich mee dan privé. Je bent niet altijd verplicht om je auto zakelijk te verzekeren, maar sowieso wel bij:

  • koeriersdiensten;
  • goederenvervoer;
  • personenvervoer;
  • rijlessen.

Autoverzekering voor zzp’ers

Als zzp’er rij je zowel zakelijk als privé. Gebruik je de auto voor de zaak alleen om naar klanten te rijden? Dan mag je ‘m als zzp’er ook particulier registreren en verzekeren. Het voordeel is dat je verzekering goedkoper is en dat je geen bijtelling betaalt. Ook mag je business voor elke zakelijke kilometer 21 eurocent als reiskostenvergoeding rekenen. Kijk, dat scheelt weer.

Het grote nadeel van privé autobezit is wel dat autokosten zoals onderhoud, wegenbelasting, parkeren en tanken privé niet zakelijk aftrekbaar zijn. Of het voordeliger is om je auto op naam van de zaak te zetten, hangt vooral af van de cataloguswaarde en of je veel privé rijdt.

Onder invloed

Verzekeraars zijn ook ondernemers. Uiteraard keren ze liever niet uit dan wel. Als blijkt dat je tijdens een ongeval onder invloed was van alcohol, medicijnen of drugs, kan je fluiten naar je schadevergoeding. Zelfs als niet jij, maar een ander het ongeluk veroorzaakte.

De 3 soorten zakelijke autoverzekeringen

Hoe goed wil je verzekerd zijn? Lastige vraag, want hoe weet je nou wat er in de toekomst gaat gebeuren? Afhankelijk van hoe gehecht je bent aan een krasvrije kar, kan je in grote lijnen kiezen uit 3 type verzekeringen. Let op, de prijs loopt rap op naarmate de dekking toeneemt.

WA-verzekering

Wettelijke aansprakelijkheid (WA) is voor de Nederlandse wet de minimale verplichte dekking voor een gemotoriseerd voertuig. Als jij verantwoordelijk voor het ongeval bent, vergoedt deze polis alleen de schade aan de andere partij. Dat kan een fietser, een andere auto of een bushokje zijn. Voor je eigen schade draai je dus zelf op.

Casco verzekering

Bij een casco autoverzekering is ook de schade aan jouw voertuig gedekt. Soms is dat de schuld van een ander persoon, zoals bij een aanrijding of vandalisme, maar het kan ook veroorzaakt worden door storm, hagel of brand.

Allrisk verzekering

Met een allrisk verzekering is ook schade aan je auto gedekt die je zelf hebt veroorzaakt. Een botsing met een stilstaand object is bijvoorbeeld vrij duidelijk je eigen schuld. De verzekeraar checkt wel altijd even of er geen opzet in het spel was.

Aanvullende verzekeringen

Naast de dekking voor schade aan het voertuig, kan je je bescherming verder uitbreiden met deze aanvullende verzekeringen.

Schadeverzekering inzittenden

De bestuurder en passagiers kunnen bij een ongeval gewond raken, overlijden of schade aan hun bezittingen oplopen. Zelfs de beste autoverzekering vergoedt hier echter niets van. Sterker nog, de inzittenden kunnen jou als eigenaar van het voertuig aansprakelijk stellen. Met een schadeverzekering inzittenden dek je dat risico af. Zeker als je commercieel personen vervoert, is deze dekking echt een no-brainer.

Verkeersrechtsbijstand

Stel iemand geeft jou geen voorrang op een rotonde en knalt tegen je aan. BAM, deur gedeukt, zijruit aan diggelen en je kapsel volledig in de war. In de ideale wereld check je eerst of niemand gewond is, vul je vervolgens samen met de tegenpartij een schadeformuliertje in en geef je elkaar een hand. Maar… na een ongeluk lopen de emoties soms hoog op. En dan word je het misschien niet eens over wie de schuldige was. Daarom is er de verkeersrechtsbijstandverzekering: die biedt juridische hulp tijdens (en na) conflicten in het verkeer.

Pechhulpverzekering

Lekke band, lege accu of diesel in plaats van benzine getankt… het kan de beste, uhm, collega’s overkomen. Pech met je bedrijfsauto komt altijd op het slechtste moment. Je kan geen kant op terwijl de klant ongeduldig zit te wachten. Met een pechhulpverzekering wordt het probleem in ieder geval zo snel mogelijk opgelost, want één belletje en hulp is onderweg.

Wat kost een zakelijke autoverzekering?

Een zakelijke autoverzekering kost meer dan een particuliere. Maar hoeveel? Er zijn genoeg websites om je te helpen bij het vinden van de goedkoopste zakelijke autoverzekering. Maar welke factoren beïnvloeden de maandelijkse kosten?

Voertuig

Bij een ongeval met een zwaar voertuig, zoals een pick-up of bestelbus, is de schade gemiddeld groter. Hetzelfde geldt voor dure, luxe auto’s. Logisch dus dat de premie dan ook toeneemt.

Branche

In sommige sectoren wordt meer dan gemiddeld schade gereden. Kort door de bocht kan je stellen dat koeriersbedrijven, rijlesauto’s, personenvervoer en bestelbusjes van aannemers het duurste zijn om te verzekeren.

Bestuurdersprofiel

De leeftijd en claimgeschiedenis van de hoofdbestuurder tellen mee bij het bepalen van de verzekeringspremie. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting.

Kilometrage

Hoe meer je rijdt, hoe groter de kans dat het een keer fout gaat. Rij je veel? Zoek dan een autoverzekering met onbeperkte kilometers.

Eigen risico

Bij autoverzekeringen waarbij je zelf een eigen risico betaalt, ligt de drempel om te claimen hoger. De maandpremie is daarom iets lager.

Zakelijke autoverzekeringen vergelijken

Uiteraard is de prijs belangrijk, maar vergeet niet ook op de kwaliteit van de dekking te letten. Ben je bijvoorbeeld verzekerd als je partner rijdt? Hoe snel krijg je iemand aan de lijn bij een noodgeval? Reageren ze schappelijk met vervangend vervoer?

Reclames van verzekeraars zijn vaak geestig en spelen goed in op de emotie om waardevolle bezittingen te beschermen. Maar in de praktijk kan dat net effe anders zijn. Als je geen zin hebt om de kleine lettertjes te bestuderen, lees dan de reviews. Die schetsen over het algemeen een eerlijk beeld.

Hoe werkt autoschade claimen?

Je gaat ervan uit dat je de autoverzekering nooit nodig zal hebben, zeker jij niet als topcoureur. Maar stel nou hè, hoe werkt een schadeafhandeling dan in de praktijk?

1. Melding van schade

Zodra je van de schrik van het ongeluk bent gekomen, bel je direct de alarmcentrale van je verzekeraar. Of natuurlijk eerst 112, als er iemand gewond is. Mocht er een tegenpartij bij betrokken zijn, dan vul je samen het schadeformulier in op de plek van de aanrijding

2. Onderzoek van verzekeraar

De verzekeraar zoekt uit hoe groot de schade is en wie ze aansprakelijk kunnen stellen. Afhankelijk van de ernst van de beschadigingen, wordt gekozen voor reparatie of vervanging. Indien er een andere partij bij betrokken was, zal jouw verzekeraar eerst proberen om de schade op de tegenpartij te verhalen. Dat klinkt een beetje flauw, maar zou je het als het jouw bedrijf was zelf niet ook zo doen?

3. Uitbetaling schadevergoeding

Zodra is vastgesteld op hoeveel schadevergoeding je recht hebt… tromgeroffel… is het grote moment daar. En geloof ons, na al die tijd braaf premie betalen, voelt het best wel lekker om een bedrag teruggestort te krijgen. Je bent trouwens niet verplicht om je auto te fiksen. Je mag dus besluiten om met het uitgekeerde bedrag niet naar de garage, maar lekker op vakantie te gaan.

4. Aanpassing premie

Door de claim kan de verzekeraar je mogelijk in een hogere risicogroep inschalen en daar hoort een hogere premie bij. Mooi klote dus. Soms is het voordeliger om je no-claimkorting te behouden, dan om kleine beschadigingen op de verzekeraar te verhalen.

3 tips om te besparen op je zakelijke autoverzekering

1. Gebruik hulpmiddelen

De meeste schade bij bestelbusjes ontstaat bij in- en uitparkeren. Een investering in parkeersensoren en een achteruitrijcamera betaalt zich daarom razendsnel terug. Vermoed je dat personeel te hard rijdt? Installeer een gps-tracker en je hebt bewijs om werknemers individueel mee te confronteren. Een goede handsfree-kit en ingebouwd navigatiesysteem verminderen afleiding en verhogen zo de veiligheid.

2. Veilig rijgedrag

In de ideale wereld heb je alleen maar nette chauffeurs voor je werken. De realiteit is echter anders. Nu kan je bij schade het eigen risico persoonlijk op de schuldige medewerker verhalen, maar houdt er rekening mee dat zo’n maatregel niet echt bevorderlijk is voor de sfeer. Een beter idee is om veilig rijgedrag aan te moedigen en te belonen. Keer je mensen bijvoorbeeld een bonus uit voor elk jaar dat ze schadevrij rijden. En geef vooral zelf het goede voorbeeld. Zo creëer je een cultuur waarin zuinig met spullen omgaan de norm is.

3. Voorkom haast

Stress speelt een gigantische factor in ongelukken op de weg. Als je zeer krappe tijdsdoelen stelt, kan je verwachten dat bestuurders meer risico gaan nemen. De meest voorkomende oorzaken van autoschade zijn door rood rijden, geen voorrang verlenen en plotseling remmen. ‘Tijd is geld’, hoor je ondernemers zeggen, maar een beetje minder haast kan een hoop leed schelen. En met je prachtige logo in beeld, wil je liever niet dat je merk geassocieerd wordt met asociaal rijgedrag.

Veelgestelde vragen

Niet altijd. Zzp’ers die hun auto alleen gebruiken voor woon-werkverkeer en om naar klanten te rijden, mogen die ook particulier verzekeren.

Helaas wel ja. Een zakelijke verzekering is duurder dan een particuliere, omdat het risico op schade groter is.

Meerdere bestuurders mogen het voertuig besturen, je betaalt geen btw en mag de premiekosten aftrekken van je winst.

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant