Home > Blog > Groeien > 3 valkuilen van een bedrij…

3 valkuilen van een bedrijfsovername

Denk je na over een bedrijfsovername en wil je daarbij belangrijke valkuilen voorkomen? Ambitie en enthousiasme zijn geweldig, maar leiden ook tot gevaarlijke risico’s. Veel ondernemers lopen dan ook in bekende valkuilen, omdat ze te snel en te ondoordacht te werk gaan. Benieuwd hoe je dat voorkomt tijdens een overname? We zetten de belangrijkste tips voor je op een rij.

In dit artikel lees je:

  • Gebrek aan onderzoek
  • Te weinig kritisch op de kosten
  • Te veel geleend geld
  • Tips voor een succesvolle bedrijfsovername

Financiering zonder gedoe

  • Geen businessplannen of jaarcijfers
  • Aangevraagd in 5 min.
  • Binnen 1 dag op je rekening

Of het nou gaat om een bedrijfsovername in de horeca of in een andere branche, win altijd advies in en gebruik onderstaande belangrijke tips om deze valkuilen van een bedrijfsovername te voorkomen:

  • Gebrek aan onderzoek
  • Te weinig kritisch op de kosten
  • Te veel geleend geld

1. Gebrek aan onderzoek

Een succesvolle bedrijfsovername vraagt om gedegen onderzoek. Het is niet nodig om alle gegevens tot in detail door te nemen, maar je wilt bijvoorbeeld wel weten of een bedrijf niet op de rand van de afgrond staat of stond. Zijn de beste medewerkers inmiddels vertrokken of lopen de klanten aan de lopende band weg? Het zijn tekenen aan de wand dat een overname geen goed idee is, hoe mooi de kans op het eerste gezicht ook lijkt.

Het is cruciaal om je huiswerk goed te doen. Natuurlijk neem je veel beslissingen uiteindelijk op gevoel, maar zonder de juiste kennis over de cijfers en vooruitzichten maak je makkelijk een verkeerde keuze. Zorg ervoor dat je het bedrijf kent, weet welke cijfers er geschreven worden en hoe zowel klanten als medewerkers denken over de toekomst.

2. Te weinig kritisch op de kosten

Een lastig aspect van een bedrijfsovername is de waardebepaling: wat is een bedrijf waard en hoe bepaal je wat je daar maximaal voor wilt betalen? Veel ondernemers doen de waarde-inschatting zelf, zonder dat ze daar veel ervaring mee hebben.

Het is verleidelijk om te veel te betalen voor een over te nemen bedrijf, vooral als je erg enthousiast en ambitieus bent. Kijk kritisch naar bijvoorbeeld de voorraden en de inkoopprijs daarvan, in plaats van de potentiële verkoopwaarde die daarbij hoort. Bovendien is het belangrijk om strategisch na te denken over overnames, als in termen van het extra rendement of de extra omzet die het gaat opleveren. Pas wanneer het een goede prijs is, kun je doorgaan met de bedrijfsovername. In andere gevallen is het belangrijk om kritischer te kijken naar de prijs en de kosten, zodat je niet in een van de bekende valkuilen trapt.

3. Te veel geleend geld

In sommige gevallen kun je een ander bedrijf volledig met geleend geld overnemen. Financiers staan niet in de rij, maar er zijn diverse voorbeelden van organisaties die erin slaagden. Toch is dat niet altijd een goed idee. Je groeit hard, maar neemt aan de andere kant ook veel risico.

Heb je moeite om het geld uit eigen vermogen of middelen bij elkaar te krijgen, bijvoorbeeld omdat je veel dient te voorfinancieren? Een banklening lijkt dan aantrekkelijk, maar brengt ondertussen risico’s met zich mee. Bedrijfsovernames met geleend geld leiden tot meer risico, dus het is verstandig om daar extra kritisch op te zijn.

Besluit je toch geld te lenen voor een bedrijfsovername? Maak dan duidelijke afspraken met de financierder. Wanneer begin je met aflossen en wat is de rente-vergoeding die je betaalt? Let goed op eventuele kleine lettertjes, bijvoorbeeld over de mogelijkheid om de overeenkomst aan te passen. Voorkom op die manier dat je in de valkuil van te veel geleend geld trapt, op het moment dat je een bedrijf wilt overnemen.

Financiering voor bedrijfsovernames hebben veel meer kans van slagen als het een aanvulling is op de eigen middelen. Je bent minder afhankelijk van het geleende geld, waardoor de financieringsmogelijkheden voor een bedrijfsovername toenemen.

Tips voor een succesvolle bedrijfsovername

Wil je een succesvolle bedrijfsovername doen, waarbij je op de hoogte bent van de bekende valkuilen op dit gebied? Zorg ervoor dat je goed weet welk bedrijf je gaat overnemen en dat je daar niet te veel voor betaalt. Pas bovendien op met te veel geleend geld, al biedt dat natuurlijk mogelijkheden om groter te groeien. Maak desnoods een stappenplan.

Wij denken graag met je mee over het overnemen van een andere organisatie, zodat het past binnen jouw strategische plannen. Dat voorkomt dat je in de bekende valkuilen van een bedrijfsovername trapt, zodat jij de kans hebt om je vleugels zakelijk verder uit te slaan.

Wil je weten of je in aanmerking komt om zakelijk geld te lenen? Bij ons kan je zakelijk geld lenen zonder jaarcijfers! Neem gerust contact met ons op. Onze medewerkers staan voor je klaar en beantwoorden al je vragen. Daarnaast denken we met je mee en geven we advies.

Financiering, maar dan simpel

Doe vrijblijvend een aanvraag en ervaar het zelf.