Ik kan mijn BTW niet betalen: wat zijn de gevolgen?

09 oktober 2019

Maximale leestijd: 3-4 minuten

‘Ik kan mijn BTW niet betalen, wat nu!?’ Het is helaas een vraag die meer ondernemers zich af en toe stellen. Zij vergeten aangifte te doen, betalen hun BTW te laat of merken dat ze het openstaande bedrag zelfs helemaal niet kunnen voldoen. Welke gevolgen heeft dit en welke oplossingen zijn daarvoor beschikbaar? We zetten het voor je op een rij.

Je dient de BTW als ondernemer op tijd te betalen. De meeste ondernemers doen dat per kwartaal, al kan het ook zijn dat je per maand betaalt. Als je klanten wél hebt gefactureerd, maar de betalingen nog niet hebt ontvangen kun je in de problemen komen. Je moet dan BTW afdragen over bedragen die je nog niet hebt ontvangen. Betaal jij de BTW niet of te laat? Dan loop je het risico op een boete, waardoor het belangrijk is om daar voorzichtig mee te zijn. 

Gevolgen: wat als je de BTW niet betaalt of geen aangifte doet?

Er zijn verschillende situaties mogelijk als je merkt dat je de BTW niet of niet op tijd kunt betalen. We zetten er een paar voor je op een rij:

 1. BTW-aangifte vergeten
  Doe je de BTW-aangifte te laat of helemaal niet? Je kunt rekenen op een minimale boete van €226, die de Belastingdienst oplegt om erop aan te dringen dit voortaan wél en op tijd te doen. De boete kan oplopen tot €4.920, waardoor het belangrijk is om hier goed op te blijven letten. Het gaat om een aangifteverzuimboete.
  Je krijgt niet meteen een boete op het moment dat je de aangifte een keer vergeet. Je ontvangt een herinnering en daarna een aanmaning. Doe je binnen 10 dagen alsnog aangifte? Je voorkomt de boete, mits je de BTW vervolgens ook op tijd kunt betalen. 
 2. BTW niet of te laat betalen
  Stel dat je merkt ‘ik kan mijn BTW niet betalen’, wat gebeurt er dan? Sinds 1 januari 2009 gelden er nieuwe regels voor betalingsverzuim. Je betaalt 2% boete over de niet-betaalde belasting. Het gaat om een minimale boete van €50, die kan oplopen tot een bedrag van €4.537.
  Wil je de boete ontlopen, terwijl de officiële termijn is verlopen? Door binnen 7 dagen alsnog te betalen voorkom je de boete. Het is dan wel belangrijk dat je de vorige keer ook netjes op tijd hebt betaald. 
 3. BTW gedeeltelijk betalen
  Kun je de BTW niet helemaal betalen, maar wil je wel een deel voldoen? De fiscus zal je in dat geval een boete opleggen. Het gaat om een boete over het bedrag dat je niet hebt betaald, waardoor die lager uitvalt dan wanneer je helemaal geen betaling doet. Het is daarom altijd verstandig om zoveel mogelijk van de af te dragen BTW te betalen. Door dat op tijd te doen voorkom je hoge boetes, waardoor je nog verder van huis zou raken.

Oplossingen voor als je

niet kan betalen

Kun je de BTW niet betalen en zoek je naar oplossingen om een boete te voorkomen? Het is verstandig om klanten aan te sporen jouw facturen zo vlot mogelijk te voldoen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om pas in het nieuwe kwartaal te factureren. Je voorkomt daarmee dat je hoge bedragen aan BTW aan de Belastingdienst moet voorschieten. In plaats daarvan heb je een kwartaal lang de tijd om de factuur te innen, omdat je daarna de BTW pas naar de Belastingdienst hoeft over te maken. 

Heb je niet de tijd om jouw factuurbeleid aan te passen, maar merk je dat je nu de BTW niet kunt betalen? Je kunt een zakelijke lening afsluiten om het bedrag aan de Belastingdienst toch te kunnen voldoen. Vooral als je weet dat er betalingen door klanten aan komen is dit een interessante optie. Je overbrugt als het ware het moment totdat je geld ontvangt. Daarmee voorkom je een boete door de Belastingdienst, die soms hoger is dan de rente die je over het krediet betaalt. Bovendien behoud je jouw goede naam bij de fiscus, die in de betalingshistorie terugziet dat je jouw BTW altijd op tijd overmaakt.

Geld lenen voor je bedrijf?

Ben je van plan om zelf een lening aan te vragen? Wij kunnen je helpen! Vul het formulier in en ontdek binnen 24 uur of jij in aanmerking komt voor een extra kapitaalinjectie.

Offerte aanvragen